Tietoa mainostajalle ›

maanantai 29. kesäkuuta 2015

TORTIZZA ELI (AAMIAIS)TORTILLA-PIZZA


Meksikolainen ruoka on ollut nosteessa jo pari vuotta ja loppua ei näy. Lyhyen ajan sisällä Helsingissä on auennut jo useiden olemassa olevien meksikolaisravintoloiden lisäksi Lucha Loco, Taqueria el Ray ja uusimpana Ahorita. Ymmärrän kyllä meksikolaisen (en texmexin) suosion – kun aterioissa yhdistyy maukkaus, rentous ja täyttävyys, voidaan puhua voittajakonseptista.

Ja tätä konseptia voi toistaa myös aamiaisella. Chilaquilesista on kirjoittanut lähiaikoina ainakin Ruokahommia, Hannan soppa ja Sweet Food O'Mine. Kyseessä on vähän niinkuin munakokkeli nachoilla ja muilla härpäkkeillä.

Huevos rancheros on myös eräs meksikolainen aamiainen jossa on samoja elementtejä kuin chilaquilesissa, mutta hieman eri lailla kasattuna (yleensä maissilätyn päällä on paputahnaa, paistettu muna, salsaa ja avokadoa/guacamolea, ja ohessa riisiä). Tortizza sen sijaan on taatusti jonkun länsimaalaisen keksimä termi ns. tortilla pizzalle, jossa pohjalla on maissilätty ja päällä huevos rancherosmaiset täytteet.

Näin ohjeen jossa kananmunille oli kaivettu täytteeseen pieni kuoppa ja munat paistettiin uunissa (eikä pannulla), joten kokeilin tätä versiota. Lopputulos oli juuri sellainen kun pitääkin, eli maukas ja täyttävä, ja kyllähän tätä nyt voi muulloinkin kun aamulla syödä.

Käytin valmiita maissilettuja jotka olivat aika pieniä, joten tein useamman pikkupizzan. Voit toki myös tehdä yhden ison, varsinkin jos valmistat lätyt itse.

Huom! Annoksen yksi tärkeä komponentti on refried beans eli frijoles refritos eli eräänlainen paputahna. Älä skippaa tätä, se tuo kokonaisuuteen reilusti lisää makua. Itse valmistin paputahnasta yksinkertaisen version ajamalla valmiiksi keitetyt mustat pavut monitoimikoneella sileäksi, ja maustoin chilijauheella, suolalla ja pippurilla. Sauvasekoitin toimii tässä varmasti myös, tai jopa perunanuija. Jos tahna tuntuu liian jähmeältä, lisää siihen hieman oliiviöljyä.


Aamiais-tortizza 

tomaatteja
sipulia
valkosipulia
chiliä
pikkiriikkinen loraus hunajaa
suolaa, pippuria, muita valinnaisia mausteita

maissilettuja
(luomu)munia
mustia tai pintopapuja tahnaksi muusattuna (lue lisää yltä)
avokadoa
juustoa, esim. cheddaria tai mozzarellaa
korianteria
ranskankermaa 

Kuullota pilkottuja sipuleita keskilämmöllä öljyssä kunnes ovat läpikuultavia. Lisää kuutioidut tomaatit, chili ja muut mausteet. Paista kunnes tomaattien neste on haihtunut.

Laita leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille maissilettuja, jos käytät pieniä niin niitä mahtuu levylle neljä. Laita jokaisen päälle vielä toinen lettu (eli yht. 8 lettua) niin kokonaisuus pysyy ryhdikkäänä.

Levitä lettujen päälle ensin tasainen kerros paputahnaa, ja sen jälkeen tomaatti-sipuliseosta niin, että keskellä jää syvempi aukko. Riko jokaiseen aukkoon varovasti yksi muna. Ripottele päälle reilusti juustoraastetta. Itse heitin päälle vielä muutaman kokonaiseen pavun, mutta ne menivät turhan rapsakoiksi uunissa joten jätä suosiolla väliin. :)

Paista 180-asteessa n. 10 minuuttia tai kunnes kananmuna on hyytynyt haluamaasi kypsyyteen. Paahda lopuksi muutama minuutti grillivastusten alla niin juusto ruskistuu kivasti. Itse paahdoin ohessa muutamia kirsikkatomaatteja.

Leikkaa päälle avokadosiivuja ja tarjoile tuoreen korianterin ja ranskankerman kanssa. Päälle voi halutessa pusertaa vielä hieman limeä.

perjantai 26. kesäkuuta 2015

CITYJUHANNUS LONTOOSSA & PARIT KAHVILAVINKIT


Olenkin tainnut viettää suurimman osan aikuiselämäni juhannuksista jossain reissussa. Viime vuonna Pariisissa ja siitä taaksepäin Berliinissä, Roomassa, Perussa ja sitä ennen en enää muista. Yksi kaupunkijuhannus on mennyt Helsingissäkin, mutta kaupunki oli ihan autio. Tylsä kokemus, jota en varsinaisesti suosittele.

Tällä kertaa pistäydyin viiden päivän visiitillä suosikkikaupungissani Lontoossa. Olen asunut lukion jälkeen paikassa muutamia vuosia ja sen jälkeen siellä on tullut vierailtua about vuosittain, mutta nyt edellisestä kerrasta oli ehtinyt vierähtää jo viisi vuotta. Lontoo on siitä jännä kaupunki, että tietyt asiat (kuten esim. nähtävyydet :) pysyvät paikoillaan, mutta detaljitasolla muutos on nopeaa. Eli se viime kerran lempiravintola ei välttämättä ole enää paikoillaan, mutta viereen on saattanut ilmestyä uusi kiva paikka tai useampi. Kaupunki, joka elää koko ajan.

Hyvä esimerkki tästä yllätyksiä täynnä olevasta kaupungista oli täysin random törmääminen puutarhajuhliin / katuruokatapahtumaan / minifestareihin / mikä ikinä olikaan (kuva postauksen alussa). Ja sisäänpääsy täysin ilmainen, ihan parasta! Lontoo kun on myös kaupunki, jossa hinnat senkun nousevat nousemistaan, mutta vastapainona löytyy onneksi paljon ilmaista tekemistä.


Yksi reissun pääkohteita oli kuitenkin (ei millään tapaa ilmainen) Harry Potter Studio Tour. Kohde oli yllättävän hyvä, toki pitää tietää kirjoista/leffoista jotain, että paikasta saa kaiken irti. En spoilaa kohteen sisältöä enempää muuta kuin että suosittelen, jos vähänkään tykkäät aihealueesta.


Toisena kovan ennakkointoilun kohteena oli Lion King -musikaali. Kallis tämäkin, mutta todella, todella hyvä! Ja koskettavakin, Mufasan kuolema se on joka kerta yhtä traagista.. Suosittelen silti ehdottomasti, kannattaa tosin varata liput reilusti etukäteen.

Shoreditchissä käväisimme suloisessa Lady Dinah'sin kissakahvilassa. Helsinkiin pitäisi myös aueta heinäkuun aikana kissakahvila, selkeä trendi kyseessä. :)

Vaikka Lontoo on shoppailijan paratiisi, en ostanut tällä kertaa kummempia; paljon teetä ja muutaman kirjan. Erikseen pitää nostaa esiin Millie Marottan Animal Kingdom -värityskirja, nämä aikuisten värityskirjat ovat myöskin hauska uusi trendi. Näitä pitäisi saada aika hyvin Suomalaisesta ja Akateemisesta kirjakaupastakin.


Ruokapuolelta Lontoosta on vähän vaikea nostaa mitään tärppejä, kaupungista kun löytyy kaikkea, siis ihan kaikkea. Edgware Roadilta lähi-idän makuja, Brick Lanelta currya ja Chinatownista autenttista kiinalaista. Joka kadun nurkalta löytyvistä (gastro)pubeista puhumattakaan. Hipsterikahviloita ja pikkuravintoloita on runsaasti mm. Shoredichissa, Hackneyssa ja Sohossa. Sinne vaan kaduille pyörimään niin varmasti löytyy vaikka mitä helmiä. Nostan tähän kuitenkin muutaman kahvilavinkin:

Hieman yllättäen Camden (Market) oli muuttunut viime vierailusta jokseenkin trendikkäiden katuruokakojujen keskittymäksi, ja jälkkäripuoleltakin löytyi vaikka mitä. Kävimme syömässä Cookies&Scream-kahvilan valtavan kokoisen jäätelö-sandwichin (kuva oikea alakulma), joka oli gluteeniton, ilman valkoista sokeria ja vieläpä vegaaninenkin! Maun ja koostumuksen puolesta meni ainakin ihan "normaaliversiosta", en tiedä mitä taikoja tekevät siellä keittiössä. :)

Toinen löytö oli Camden High Streetiltä löytyvä ekokahvila Inspiral. Täällä söimme herkulliset suolaiset annokset (raaka-salaatin ja gluteenittoman & vegaanin burgeriannoksen, kuva oikea yläkulma), ja jälkkäriksi vielä todella hyvää passionhedelmäraakakakkua (vasen alakulma). Ei ole mitenkään itsestäänselvää että raakakakut kahviloissa ovat aina hyvänmakuisia, täällä homma oli hyvin hanskassa. Olisin halunnut käydä vielä Covent Gardenin Wild Food Cafessa, mutta paikka sulki ovensa juuri kun saavuimme paikalle. No toivotaan että se on vielä olemassa ensi reissulla.

Vielä yksi huomio ketjukahviloista. Le Pain Quotidien tarjoili chia-vanukasta (!) (kuva vasen yläkulma, kuvassa myös macha-latte, spelttiskonssi ja jäärooibostee). Superruoat ja vastaavat ovat näköjään todenteolla pikku hiljaa siirtymässä valtavirran puolella. Raakakakkuja Starbucksiin odotellessa. ;)

torstai 18. kesäkuuta 2015

VADELMA-KIIVI-PIKASORBETTI


Oikeastaan tulin vain toivottamaan hyvää juhannusta kaikille, mutta laitetaan oheen vielä yksi superyksinkertainen pikasorbetin ohje.

Itse ohjeessa ei ole mitään uutta ja ihmeellistä, lähinnä yritin testata hieman erilaista koristelutapaa, jossa tarjoiluastian reunasta näkyy raaka-aineita (tässä tapauksessa kiiviä). Koin sen aika hankalaksi näpertelyksi, joten koristelu jäi nyt vaan sitten yhteen kerrokseen. Harjoittelut jatkuvat. :)

Lähden tänään perinteiselle juhannus-jonnekin-missä-on-kesä -reissulle (tällä kertaa rakkauskaupunkiini Lontooseen) ja palaan ensi viikolla, joten siihen asti!

Vadelma-kiivi-pikasorbetti

n. pari dl pakastevadelmia (kotimaisia)
1 kiivi (ja halutessa toinen koristeluun)
1 appelsiinin mehu

Blendaa ainekset ja sorbetti on valmis. Sorbetista tulee aika kirpeän makuinen, halutessasi mukaan voi laittaa vähän jotain makeutusta. Paras lopputulos tulee kun kiivit ja appelsiinit ovat jääkaappikylmiä.

tiistai 16. kesäkuuta 2015

MIELEKKÄÄT EVÄÄT: PÄHKINÄINEN MARJAPAISTOS


Jo useamman ruokakirjan kirjoittanut ja pari blogiakin (viimeimpänä Mieliruoka.fi) pystyttänyt supernainen Outi Rinne on ottanut uusimmassa teoksessaan Mielekkäät eväät: Ruokaa hyvälle mielelle* hieman erilaisen lähestymistavan ruokakirjailuun. Monipuolisten ja kasvisruokaan painottuvien reseptien lisäksi kirjasta löytyy myös aimo annos ihan oikeaa asiaa, erityisesti siitä miten ruoka, keho ja mieli linkittyvät toisiinsa.

Tämä on aihealue mitä tutkitaan parhaillaan todella paljon, jossa on jonkin verran ristiriitaisia tuloksia, ja huomisen tutkimus saattaa kumota eilisen tiedot. Selvää on kuitenkin se, että ravinnon merkitystä ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ei tulisi vähätellä.


Samoista teemoista kirjoittikin jo Biohakkerin käsikirja Ravinto-osiossaan aiemmin tänä vuonna. Outin lähestymistapa on hieman käytännönläheisempi ja enemmän nimenomaan ruokaan, raaka-aineisiin ja resepteihin keskittynyt.

Kirjassa käydään läpi mm. hyviä energianlähteitä, vatsaa ja suolistoa helliviä vinkkejä, ja vitamiinien ja hivenaineiden ABC. Ruokaohjeiden puolelta löytyy laaja kattaus aamupaloista keittoihin ja salaatteihin, kulhoruokiin, lämpimiin pääruokiin ja jälkkäreihin. Ohjeiden alussa on myös aina jokin pieni alustus, mikä tukee hyvin kirjan teoriapainotteisempaa osuutta. Reseptien painotus on gluteenittomuudessa ja suurin osa ohjeista sopii myös vegaaneille.

Sanoisin että kirja on oiva lukupaketti kaikille ravitsemuksesta kiinnostuneille (toki kannattaa hankkia myös tuo Biohakkeri-kirja ;), sisältäen samalla kekseliäästi ja ennakkoluulottomasti eri raaka-aineita yhdistelevää reseptiikkaa.


Itse tartuin ensimmäisenä pähkinäiseen marjapaistokseen, johon laitoin alkuperäisestä ohjeesta poikkeavasti mansikoiden lisäksi aprikooseja ja kirsikoita. Lopputulos oli ihan hillittöman herkullinen, erityisesti rapsakka kaurapohja maistui huippuhyvälle! Tätä tulee varmasti tehtyä vielä useasti, täytteeseen ja päälle kun voi aina vaihdella parhaiten sesonkiin sopivia marjoja ja hedelmiä.

Alkuperäinen ohje oli 25 cm vuoalle, itse en omista kunnon piirakkavuokaa joten tein tämän 18 cm pikkuvuokaani ja vähensin raaka-aineiden määrää n. 1/3. Alla kuitenkin ohje alkuperäisin mitoin.

Pähkinäinen marjapaistos mansikkaa, kirsikkaa & aprikoosia

Muropohja
1 1/4 dl saksanpähkinöitä
2 1/2 dl kaurahiutaleita
1 rkl chia- tai pellavansiemeniä
1 1/4 dl kookossokeria
pieni ripaus suolaa
1 tl aitovaniljajauhetta
3 rkl kookosöljyä tai 3 1/2 rkl voita

Marjatäyte
n. 20 mansikkaa (tuore tai pakaste hieman sulaneena)
14 pehmeää taatelia
n. 1 dl vettä
1 tl kanelia
1 rkl psylliumia
2-3 dl marjasekoitusta (itse laitoin mansikoita, aprikooseja ja kirsikoita)

Muruseos
1 dl saksanpähkinöitä rouheena
1/2 tl jauhettua kardemummaa
lisää marjoja ja hedelmiä pilkottuna
(alkuperäisessä ohjeessa oli granaattihedelmän siemeniä)

Lämmitä uuni 150-asteeseen. Ota puolet kaurahiutaleista ja öljy/voi sivuun, ja blendaa loput ainekset hienoksi. Kaada kulhoon ja nypi loput hiutaleet ja rasva sekaan käsin. Painele vuoan pohjalle. Paista uunissa 15-20 minuuttia, kunnes pohja muuttuu kullanruskeaksi, varo kuitenkin palamista. Ota pohja uunista ulos ja laita sivuun jäähtymään.

Laita täytteen ainekset ilman marjasekoitusta blenderiin ja aja sileäksi soseeksi. Sekoita marjat mukaan käsin ja levitä jäähtyneen pohjan päälle.

Paahda pähkinärouhetta hetki kuumalla kuivalla pannulla. Nosta sivuun ja sekoita joukkoon kardemumma ja marjat & hedelmät. Lusikoi paistoksen päälle.

Tarjoile esim. vaniljalla maustetun mascarponen tai vispatun kookoskerman kanssa.

* Kirja saatu arvostelukappaleena.

lauantai 13. kesäkuuta 2015

TASTE OF HELSINKI 2015


Taste of Helsinki on itselleni aina eräänlainen kesän avaus, ja tänä vuonna onneksi sää oli samaa mieltä. Ei sinertäviä sormia tai mutalammikoita lähimaillakaan, vaan aurinkoa taivaan täydeltä ja auringon kanssa kilpaa hymyileviä kasvoja. Ja tietysti sitä ruokaa. Olispa kaikki Suomen festarit puitteiltaan aina tälläisiä!

Olin paikalla torstaina ja perjantaina, ja tässä kahden päivän saalis.

Aloitetaan mielestäni festarin parhaalla annoksella. Ragun jälkiruoka tuli todettua jo pretastingissä mahtavaksi, ja pakkohan se oli sitten syödä uudestaan. Yllätyksellisyyttä lakritsivaahdon ja sitruunasorbetin yhdistelmään toivat marinoitu fenkoli ja tilli, jotka epäilyksistä huolimatta kuitenkin sopivat kokonaisuuteen todella hyvin. Parhaimmillaan fine dining on juuri tälläistä; ennakkoluulottomasti erilaisten makujen yhdistämistä.


Sitten muihin. Ensimmäisenä päivänä ajatuksenani oli kokeilla tilata pelkästään vegeruokia, joten aloitin Sinnen kylmällä kurkku-minttukeitolla. Maukas keitto sopi lämpimään päivään oivallisesti, mutta oli silti jonkinlainen pettymys. Keitto maistui nimittäin aika samalle mitä saan itsekin aikaiseksi kotikeittiössäni. Kasvisruoissa harmittavan usein myös törmää siihen että rahalle ei oikein tunnu saavan vastinetta, ainakaan raaka-aineiden arvon, runsauden ja käsittelyyn nähdyn vaivan määrässä. Tämä näkyi erittäin selvästi, kun kaverini tilasi samalla Brödin (kieltämättä poikkeuksellisen ison) annoksen poltettua lohta ja perunoita, ei ihan samalla tavalla täyttäviä olleet nämä annokset.

Sen sijaan Matti Jämsenin grillattua purjoa, keisarinjuustoa ja marinoitua sipulia sisältävä kasvisannos oli hyvä esimerkki onnistuneesta vegeruoasta, vaikka ehkä etukäteen vähän tylsältä kuulostikin. Komponentit olivat kaikki huolella mietittyjä, erittäin maukkaita ja yllättäviä – annokseen oli selkeästi nähty vaivaa.

Tässä kohtaa suolaisten puolella alkoi vegetarjonta näyttämään sen verran ohuelta että siirryin suosiolla kalaosastolle. Lohta olikin todella monella tiskillä tarjolla. Päädyin Kaskiksen sokerisuolattuun loheen savulohimoussella, joka oli kaunis ja kesäinen annos. Ei mitenkään hirveän erikoinen makujen puolesta mutta ihan kelpo suoritus.

Jälkiruoka tuli myös poimittua Kaskiksen tiskiltä. Herukanlehteä, tuorejuustoa ja valkosuklaata sisältänyt annos oli aika jännän näköinen, ja makumaailma oli myös aika jännä yhdistelmä makeaa ja raikasta, tosin en juurikaan saanut herukan makuja irti annoksesta.


Kuten sanottua lohiannoksia oli tarjolla runsaasti, mutta muuta kalaa ei juuri nimeksikään, joten toisen päivän aloitti Ragun miekkakala paahdetulla pecorinolla ja sardelliaiolilla. Kala oli mukavan suolainen, pecorinolastu herkullinen ja muutkin lisukkeet hyviä, mutta valintani alkoi sitten kuitenkin jälkikäteen hieman epäilyttää, miekkakalan pyynti kun ei taida olla sieltä kestävimmästä päästä.

Tässä kohtaa alkoi tekemään mieli sitä itseään eli rehellistä punaista lihaa. Brödin savustettu härkätartar paikkasi tämän tarpeen oivallisesti, liha oli tarpeeksi suolaista ja hapokasta (kaprikset auttoivat) ja annoskokos hyvä.

Viimeiseksi suolaiseksi annokseksi valitsin itselleni melko epätyypillisesti kanaa, eli Matti Jämsenin kanankoipea ja kuusenkerkkää. Annoksen rosmariinilla maustettu liemi oli superherkullista, mutta muuten en niin lämmennyt annokselle. Kana oli hieman kumimainen suussani ja tämä oli ehkä vähiten suosikki syömistäni annoksista.

Säästin kuitenkin viimeiseksi jo mainitun Ragun superjälkkärin, joten tapahtuma sai kohdallani arvoisensa päätöksen. Näin jälkikäteen katsottuna huomaan suosineeni vain muutamia ravintoloita, toisaalta esim. Pastorissa ja Patronassa on tullut käytyä syömässä jo sen verran useasti, että makumaailma on aika tuttua. Emolta ja Berthalta olis tietysti voinut maistaa jotain.. no ehkä ensi kerralla sitten.

Ei varmaan ole näin mahtavaa keliä ollut Taste of Helsingissä koskaan, menkää ja nauttikaa, tänään ja huomenna vielä ehtii!

perjantai 12. kesäkuuta 2015

MUSTIKKAINEN RAAKAKAKKU


Tein ensimmäisen tilauskakkuni! Ystäväni täytti kolmekymmentä ja tilasi päiväkahvittelun kylkeen yhden raakakakun, syöjien joukossa kun oli mm. yksi keliaakikko. Ainoa toive oli siis joku kiva raakakakku, muuten sain vapaat kädet.

Pakastimesta löytyi vielä pari pussillista viime syksyn metsämustikoita, joten ajattelin että hyödynnetään ne tähän. Koristeeksi ostin erikseen pensasmustikoita ja isoja syötäviä kukkia.

Tänä vuonna on muuten ollut poikeuksellisen hyvä keto-orvokkikevät, olen löytänyt näitä syötäviä villikukkia ihan jopa kotikatuni varresta missä niitä ei aikaisemmin ole ollut. Keräsin tähänkin kakkuun pienen kourallisen näitä suloisia minikukkasia.


Resepti pohjautuu vakkariini, mutta halusin kakusta tällä kertaa hieman tavanomaista korkeamman, joten lisäsin täytemassaan jääkaapissa jähmetettyä kookosmaitoa ja hieman banaania. Koska mustikoitakin tuli tavallista enemmän, laitoin kakkuun vielä psylliumia pitämään kokonaisuuden paremmin kasassa.

Valmista kakkua en tällä kertaa päässyt itse testaamaan, mutta vieraille oli kuulemma maistunut viimeistä murua myöten. En silti ajatellut perustaa mitään raakakonditoriaa, kamala stressi yhdenkin kakun teossa! :)


Mustikkaraakakakku (halkaisija 18 cm)

Pohja
1/2 dl pekaanipähkinöitä 

1/2 dl manteleita
1 dl pehmeitä taateleita (n. 7 kpl)
ropsaus suolaa

Täyte
3 dl cashewpähkinöitä (liota väh. 4h)

1 dl kookosmaitoa (jähmetä etukäteen jääkaapissa)
1/2 kypsä banaani
1/2 dl sulaa kookosöljyä
1 sitruunan mehu
1/2 dl - 1 dl nestemäistä makeutusta (esim. kookosnektaria tai ei-vegaanit hunajaa)

1 tl aitovaniljajauhetta 

1 rkl psylliumia
4 dl mustikoita

Rouhi pähkinät pienemmäksi esim. blenderissä tai monitoimikoneessa. Muusaa taateleiden kanssa tasaiseksi (sauvasekoitin on tässä kätevä). Jos pohja tuntuu liian tahmaiselta, lisää pähkinämurua. Taputtele pohja irtopohjavuoan pohjalle ja laita hetkeksi pakkaseen.

Blendaa täytteen ainekset ilman mustikoita ja psylliumia sileäksi ja tasaiseksi massaksi. Tämä vaatii hetken tehokasta blendaamista – tampperista on apua, tai kaavi massaa välillä blenderin reunoilta alas. Maista makeusaste kohdilleen. Kaada n. 2/3 täytteestä pohjan päälle ja laita kakku takaisin pakkaseen.

Blendaa mustikat ja psyllium lopun täytteen kanssa. Jos käytät pakastemustikoita, sulata ja valuta ne huolellisesti etukäteen. Kaada mustikkakerros vaalean kerroksen päälle. Toki voit tehdä vain yhden, kokonaan mustikkaisen kerroksen, jolloin voit blendata kaikki täytteen ainekset kerralla.

Pidä kakkua pakastimessa noin tunnin-kaksi, tai jääkaapissa pidempään, kunnes se on kokonaan jähmettynyt. Koristele ja tarjoile hieman sulaneena.


tiistai 9. kesäkuuta 2015

KIND ICE CREAM FOR YOU: VALKOSUKLAA-VADELMAJÄÄTELÖ (VEGAANINEN)


Naiset upeiden Uusia tuulia ja Vanelja -blogien takana laittoivat pakettiin kaikkien jäätelöfanien unelman: Kind Ice Cream for you -jäätelökirjan. E-julkaisuna toteutettu kirja on täynnä toinen toistaan herkullisemman kuuloisia ohjeita, ja kuvamaailma (ja ulkoasu) ylipäätään on silmiä hivelevän kaunista. Ihan mahtavaa *virtuaaliset aplodit*!

Käytössä olevat raaka-aineet ovat tottakai mahdollisimman korkealaatuisia ja terveellisemmästä päästä, eräänlaista hyvisjäätelöä siis (termi, jonka ensimmäisenä bongasin Outin tontilta). Kaikki kirjan reseptit ovat gluteenittomia, maidottomia ja ilman valkoista sokeria. Useimmat ohjeista sopivat myös vegaaneille. Ja vaikka jätskikone onkin kätevä ja mahtava laite, kirjan kaikki reseptit voi toteuttaa myös ilman jäätelökonetta käsipelillä (kannattaa silti hankkia se kone, elämä muuttuu helpommaksi).

Ns. tavallisten jäätelöiden lisäksi kirjassa on sorbetteja, puikkoja, pehmiksiä, jäätelökakkuja ja keksejäkin! Jos oletetaan että Suomen kesä kestää keskimäärin kaksi kuukautta, niin kirjan 60:stä reseptistä riittää tekemistä vaikka jokaiselle kesäpäivälle. :)

Kirja on englanninkielinen, mutta sanasto on melko helppoa, ja mitoissa on käytetty myös meille tutumpia millilitroja ja grammoja. Selkeillä ohjeilla ei siis pitäisi mennä sormi suuhun.


Tuulia ja Virpi tarjoavat ystävällisesti Syötävän hyvän lukijoille alekoodin, eli koodilla LOTTA-ICECREAM julkaisun hinnasta saa -15% (normaalihinta 11,90 €) . Tarjous on voimassa viikon ajan (9-15.6.2015) joten nyt pikaisesti ostoksille, lupaan että ette kadu! Edit: Koodi ei ole enää voimassa.

Jäätelökirjassa on lukemattomia fantastisen näköisiä ohjeita, mutta ensimmäiseksi päädyin kokeilemaan vegaanista valkosuklaa-vadelmajäätelöä. Ohjeessa on aika samantyyppinen pohja kuin aiemmin keväällä tekemässäni minttu-suklaajäätelössä. Tämäntyyppinen vegaaninen jäätelö on koostumukseltaan mukavan kermaista, mutta hieman tuhdimpaa kuin normijäätelö. Toisaalta eipä tuo haitanne vaikka tätä söisi vähän enemmänkin, hyvisjäätelöstä kun on kyse. ;)


Valkosuklaa-vadelmajäätelö (vegaani)

2 dl cashewpähkinöitä (liota yön yli tai min. 4 tuntia)
1 tölkki (400 ml) kookosmaitoa (ei light)
3 rkl nestemäistä makeutusta (esim. vaaleaa kookosnektaria tai ei-vegaanit hunajaa)
1 dl sulatettua kaakaovoita
1 tl vaniljauutetta tai aitovaniljajauhetta
reilu 2 dl vadelmia (tuoreita tai kotimaisia pakastemarjoja)

Laita cashewt, kookosmaito, makeutus, kaakaovoi ja vanilja blenderiin ja surauta täydellä teholla sileäksi. Tarkista makeutus ja lisää tarvittaessa.

Ota pakastimesta jäätelökoneen kulho, kokoa laite ja kaada massa koneeseen. Pidä laite käynnissä kunnes jäätelö on valmista (eli kun massa on jämähtänyt ja pyörii ns. paikoillaan). Omalla Krupsin laitteella massa jähmettyi todella nopeasti, n. 10:ssä minuutissa. 

Lusikoi vadelmat jäätelömassan sekaan kääntelemällä varovasti. Jos käytät pakastemarjoja, niiden voi antaa sulaa hieman ensin. Voimakkaammin sekoittamalla saat vaaleanpunaista jäätelöä, jos haluat että jäätelössä on selkeitä punaisia raitoja, jätä sekoittaminen vähemmälle. 

Jäätelö on tässä vaiheessa vielä melko pehmeää, jos haluat kovempaa jäätelöä laita se vielä hetkeksi pakkaseen jähmettymään. Jäätelön voi valmistaa myös ilman konetta kaatamalla massan blenderistä astiaan, ja pakastamalla sitä noin kolmen tunnin ajan, sekoittaen sitä aina noin puolen tunnin välein voimakkaasti. 

maanantai 8. kesäkuuta 2015

MINIBATAATTIBURGERIT TERIYAKI-LIHAPULLILLA


Muistan miten en lapsena yhtään tykännyt soijakastikkeesta. Tämä inhokki kiteytyi minulle Kikkomanin klassiseen lasiseen soijakastikepulloon, jonka pelkää ulkonäkö aiheutti pitkään inhonväreitä. Sittemmin olen onneksi päässyt eroon tästä (ja monesta muusta) ruokakammosta, ja aasialaiset maut ylipäätään ovat nykyään suuria suosikkejani.

Blogiringin ja Kikkomanin yhteistyökampanja toi eteeni siis tutun merkin, mutta eri tuotteen. Sain tehtäväksi kehitellä jonkin ruokalajin Kikkomanin teriyaki-kastiketta hyödyntäen. Klassinen annos olisi tietysti ollut teriyaki-lohi (ja tofuakin harkitsin), mutta päädyin lopulta tarttumaan pitkästä aikaa liharuokaan. 

Lihapullat ovat näppäriä tehdä ja helppo kuljettaa mukana vaikka kesäpiknikille (varsinkin kun maistuvat yleensä hyvältä kylmänäkin). Peruslihapullataikinassani on jo hieman aasian makua, mutta homman juju on sesamöljyllä ja chilillä maustettu teriyaki-kastike, jonka pullat imaisevat sisäänsä tuoden niihin ihan uutta makua. Suolaisuuden ja makeuden lisäksi lihapullissa on tietynlaista täyteläisyyttä, ehkäpä sitä voisi umamiksikin kutsua.



Lihapullat voi tarjoilla ihan sellaisenaan, tai vaihtoehtoisesti hauskojen minibataattiburgereiden välissä. Näistä tulee kivoja cocktail-paloja, jotka on helppo nappaista suuhun ilman haarukkaa ja veistä. Toki voit taputella lihapullataikinasta myös pihvejä, ja tarjoilla ne normaalikokoisten bataattiburgereiden, tai miksei tavissämpylänkin välissä. 

Pieni sananen kastikkeen sisällöstä. Itse pyrin välttämään kaikenlaisten valmiskastikkeiden käyttöä omassa keittiössäni, mutta teriyaki-kastike tekee niistä poikkeuksen (muita on mm. sinappi, majoneesi ja chilikastike). Valmiskastikkeiden sisältö on harvoin ideaali, mutta niiden valmistaminen itse alusta saakka on usein vain turhan vaivalloista. Kikkomanin teriyaki-kastike ei onneksi sisällä aromivahventeita tai vastaavia epämääräisyyksiä, vaan pelkästään luonnollisia raaka-aineita. Teriyaki-kastike pohjautuu soijakastikkeeseen, jossa on toki pieni määrä vehnää, mutta siten fermentoituneessa muodossa että siitä ei ole esim. keliaakikoille tai muuten gluteeniherkille haittaa. 

Osallistun tällä reseptillä Kikkomanin ja Radio Aallon kilpailuun, tätä tai muita herkullisia reseptejä voit käydä äänestämässä täällä: kampanjat.radioaalto.fi/kikkoman. Kilpailu on voimassa 8-26.6.2015 ja kilpailun aikana arvotaan joka arkipäivä Kikkoman-tuotekassi.


Teriyaki-lihapullat (n. 24 kpl)

500 g luomunaudan jauhelihaa
2 kevätsipulia
2 valkosipulinkynttä
n. 5 cm pätkä inkivääriä
1 kananmuna
1 tl chilikastiketta (esim. sriracha)
1 dl mantelijauhoa

1 dl Kikkoman-teriyakikastiketta
3 rkl oliiviöljyä
1 tl seesamöljyä
1 tl chilikastiketta

Kuori valkosipulit ja inkivääri, ja raasta jauhelihan sekaan. Sekoita joukkoon pieneksi pilkotut kevätsipulit, kananmuna, chilikastike ja mantelijauho. Mantelijauhojen tilalla voi toki käyttää muitakin jauhoja (maissi, vehnä jne).

Pyörittele massasta pienehköjä lihapullia. Taputtele lopuksi pullat vähän litteämmiksi. Paista kuumalla pannulla ruskea pinta molemmille puolille.

Sekoita kastikkeen ainekset. Laita kaikki lihapullat takaisin pannulle ja kaada kastike päälle. Hauduta miedolla lämmöllä n. 10-15 minuuttia, kääntele pullia välillä. Tarkkaile lopussa ettei neste haihdu liikaa ja pullat pala pohjaan. Ripottele halutessasi valmiiden teriyakipullien päälle seesaminsiemeniä.

Minibataattiburgerit

bataatteja (tähän ohjeeseen kannattaa valita pieniä, puikulamaisia bataatteja)
avokadoa
salaattia
punasipulia
turkkilaista jogurttia
chilikastiketta (esim. sriracha)

Pese bataatit huolellisesti. Leikkaa n. sentin paksuisia viipaleita. Levitä paistoastiaan, pirskottele päälle hieman oliiviöljyä, ja paista 225-asteessa n. 15-20 minuuttia.

Sekoita hampurilaiskastike turkkilaisesta jogurtista ja chilikastikkeesta. Siivuta sipuli ja leikkaa avokado lohkoiksi. Kokoa hampurilaiset laittamalla bataattikiekon päälle salaattia, teriyaki-lihapulla, punasipulia, avokadoa, hieman jogurttikastiketta ja lopuksi päälle toinen bataattikiekko. Minihampurilaiset pysyvät paremmin kasassa esimerkiksi puutikkujen avulla.
Yhteistyössä Kikkoman.

perjantai 5. kesäkuuta 2015

SITÄ PAREMPI SOPPA 2: VADELMARAAKAPALLOT


Tykkäsin todella paljon viime vuonna loppusyksystä ilmestyneestä Sitä Parempi Soppa -ruokakirjasta, mm. sieltä löytynyttä erinomaista kesäkurpitsalasagnea olen tehnyt jo useita kertoja.

Tuskin ehti painomuste kuivua edellisestä julkaisusta, kun kirjan kirjoittaja ja Jotain maukasta -bloggari Mari pyöräytti ulos jo jatko-osan, aikamoista! Sitä Parempi Soppa - puoli kuuta nokkosesta, perunasta ei päivääkään* keskittyy tällä kertaa kesäisiin ja alkusyksyisiin resepteihin.

Edellinen kirja oli jaoteltu värien mukaan, tämä taasen hieman erilailla mutta yhtä hauskasti. On osiot juurevaa, aromikkasta, villiä, kirpeää ja makeaa. Jokaisessa osiossa on 4–5 raaka-ainetta, ja jokaisesta raaka-aineesta on 4–5 reseptiä. Pidän siitä että yhdelle raaka-aineelle on kehitetty useampi käyttötapa, ja ohjeista löytyykin paljon kekseliäitä oivalluksia kun sama raaka-aine on makean ja suolaisen annoksen pääosassa.

Kirjan ulkoasu on runsas ja herkullinen, ja Marin itsensä ottamat kuvat jälleen todella upeita. Painotus on gluteenittomassa kasvisruoassa, ja trendejäkin on haisteltu kiitettävästi. Itselleni tällaiset uusia ideoita tarjoilevat ruokakirjat ovat aina hieman inspiroivempia kuin perinteisiä ohjeita kokoavat (niitäkään tietenkään väheksymättä).

Lisäksi olen hyvin iloinen siitä että Mari on innostunut raakaleivonnasta! Jälkkäripuolelta testasinkin vadelmaisten raakatryffeleiden ohjetta (hieman muokattuna), jotka maistuivat nopeana välipalana oikein kivasti.


Vadelmaiset raakatryffelit (n. 14 kpl)

2 dl kaurajauhoja
3 rkl (raaka)kaakaojauhetta
3 rkl sulaa kookosöljyä tai kaakaovoita
3 rkl kookossiirappia tai ei-vegaanit esim. hunajaa
1 dl tuoreita vadelmia
ripaus suolaa

vadelmajauhetta
pistaasipähkinöitä

Itse tein kaurajauhon jauhamalla gluteenittomia kaurahiutaleita blenderissä jauhoksi. En tiedä vaikuttiko tämä, mutta lopullinen massa jäi mielestäni turhan löysäksi ja lisäsin jauhoja vielä noin puoli desiä (eli yht. 2,5 dl).

Sekoita kaikki ainekset vadelmia lukuunottamatta esim. monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi. Kääntele lusikalla lopuksi mukaan vadelmat. Laitoin massan tässä välissä jääkaappiin jähmettymään n.vartiksi niin sitä on helpompi käsitellä.

Pyörittele taikinasta pienehköjä palloja ja pyörittele ne vadelmajauheessa. Itse pyörittelin pallot pakastekuivatussa vadelmamurussa kun jauhetta ei ollut käsillä, palaset ovat hieman suurempia mutta hyvin nekin tarttuivat. Koristele pallot pistaasinsydämen puolikkaalla. Säilytä herkkupaloja jääkaapissa.

* Kirja saatu arvostelukappaleena.

tiistai 2. kesäkuuta 2015

VESIMELONI & TOMAATTIGAZPACHO


Kylmä tomaattikeitto eli gazpacho on ehkä suosikkini kesän viilentävistä keitoista. Keittoon tulee kuitenkin vielä ihan uusia makutasoja, jos tomaatin seuraksi laittaa hieman vesimelonia! Meloni tuo keittoon hieman makean vivahteen ja raikkauden viimeistele tuore minttu.

Jostain luin että tomaatit kannattaa kaltata ennen blendaamista niin keitosta tulee erityisen sileää. Kokeilin tätä ja tottahan se on, toisaalta jos jätät kalttausvaiheen väliin niin tuskinpa sillä on suurta merkitystä, maku on sama yhtä kaikki.

Paras lopputulos syntyy kun raaka-aineet ovat jääkaappikylmiä, tai vaihtoehtoisesti viilennä valmista keittoa jääkaapissa hetki. Mukaan voi toki heittää myös pari jääpalaa.

Vesimeloni & tomaattigazpacho (2 annosta)

500 g kypsiä tomaatteja
1/2 punainen paprika
1/2 kurkku
1/4 salottisipuli
kourallinen vahvaa minttua
250 g vesimelonia 
1 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

Jos kalttaat tomaatit se onnistuu näppärästi näin: Laita kattilaan vettä kiehumaan, viillä tomaatteihin pohjaan veitsellä ruksi, pudota tomaatit kiehuvaan veteen n. 30 sekuntiksi, nosta kattilasta ja laita samantien jääkylmään veteen viilenemään. Kuoren pitäisi irrota tämän jälkeen helposti vain nyppäisemällä. Leikkaa tomaatit lohkoiksi (leikkaa kannat pois).

Kuori kurkku ja paloittele se, ja paprika ja sipuli lohkoiksi. Laita tomaatit, kurkut, paprikat, sipulit ja reilu kourallinen minttua blenderiin ja surauta sileäksi. Ole varovainen sipulin kanssa ettei sitä tule liikaa (sipulin kokokin vaikuttaa tähän), laita aluksi vaikka hieman vähemmän ja lisää tarvittaessa.

Lisää tämän jälkeen paloiksi leikattu vesimeloni (poista mahdolliset siemenet), etikka, öljy ja mausteet, ja blendaa jälleen. Tarkista valmiista keitosta maut. Parhaalta keitto maistuu viileänä.