keskiviikko 20. toukokuuta 2015

LAKRITSIJÄÄTELÖ


Salmiakkiruoat ovat nyt kovassa nosteessa. Mutta älkää unohtako salmiakin lempeämpää pikkuserkkua lakritsia!

Kaapistani löytyy (jostain syystä) kolmenlaista raakalakritsijauhetta. Yksi on lakritsijuurijauhe, kiva tuote mutta aika kuituinen koostumukseltaan. Sitten löytyy kahdenlaista lakritsijauhetta (kuvassa alla), juuresta nekin peräisin mutta hienonnettu paljon pienemmäksi jauheeksi. Mustemmassa versiossa on hieman intensiivisempi maku, ja siitä on poistettu glykyrritsiini melkein kokonaan, eli soveltuu myös korkeasta verenpaineesta kärsiville (joiden muutoin kannattaa lakritsiherkkujen kanssa ottaa aika iisisti). Itselläni ei onneksi tällaisia ongelmia ole eli voin kauhoa lakupölyä suuhun melkeinpä surutta. :)


Raakalakritsista valmistettu jäätelö ei tietysti näytä ihan samalta kuin se jätskikioskin siirapista tehty versio. Maku on kuitenkin yhtä hyvä ellei jopa parempi. Parastahan itsetehdyssä jäätelössä (ja ruoassa ylipäätään) on se, että makujen voimakkuutta voi itse säätää. Minä laitoin aika reilusti lakritsijauhetta, ja sekaan vielä useamman rouhaisun suolakiteitä.

Lakritsijäätelö (n. 3 annosta)

3 dl kuohu/vispikermaa
2 dl maitoa
n. 1/2 dl hunajaa tai vastaavaa
n. 1 rkl lakritsijauhetta (tai oman maun mukaan)
rouhaisu suolaa

Sekoita ainekset keskenään reippaasti vispaten, niin ettei lakritsijauhe jää paakuiksi. Tsekkaa maut.
Kaada massa jäätelökoneeseen ja anna pyöriä kunnes jäätelö on jähmettynyt (omalla laitteellani meni n. 20 minuuttia). Lopputulos on pehmeää, pehmismäistä jäätelöä, joka sulaa aika nopeasti.

Muita jätskikonejäätelöitä: mansikka-jogurttijäätelö ja vegaaninen minttu-suklaajäätelö.

Ilman jäätelökonetta jäätelön voi tehdä vatkaamalla kerman kuohkeaksi, sekoittamalla muut ainekset siihen, pakastamalla massan ja sekoittamalla sitä välillä, kunnes jäätelö on kunnolla jähmettynyt. Koostumuksesta tulee tosin tällöin jonkin verran kovempi. Pehmeän jäätelön ystävälle suosittelen melkein jäätelökoneeseen investoimista, säästät paljon aikaa ja vaivaa. :)

SHARE:

6 kommenttia

  1. Heippa, oot varmaan jo jossakin maininnut mutta en äkkiseltään löytänyt, että mikä jäätelökone sulla on? Suositteletko tai osaisitko kertoa jotakin risuja ja ruusuja? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Mulla on Krupsin kone. Plussat on nopeus (ainakin tuollaista hieman pehmeää jäätelöä tehtäessä) ja kiva ulkonäkö. Miinuksena sanoisin sen että vie paljon tilaa pakastimesta. Toisaalta ei ole sitten muita säilytysongelmia kun laite on melkein kokonaisuudessaan siellä pakkasessa. :) Kokemusta on myös Philipsin vastaavasta jäätelökoneesta joka on sekin hyvä, vähän hitaammin tosin valmistuu jäätelö. Siinä se pakastimessa säilytettävä osa on paljon pienempi, eli jos on pieni pakastin niin tämä on parempi vaihtoehto. Mutta ihan päteviä laitteita kummatkin, voin suositella molempia.

      Poista
  2. Oi näyttää ja kuulostaa hyvältä! Mietin että pystyisköhän tätä tehä banaanijätski-muodossa ja lisätä siihen lakritsi.... ;)(?)
    Hyvää kevättä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, niin meinaatko sellaista jäätelöä joka on tehty pakastetuista banaaneista..? Sopii varmasti hyvin! :)

      Poista
  3. Mistä oot ostanu tuota mustaa lakujauhetta? Entä kumpaa käytit tähän jätskiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ostanut sitä iHerbistä (Deglycyrrhizinated Licorice eli DGL), se myydään kapseleissa eli olen avannut ne ja kaatanut tuohon pikkupurkkiin. Ohjeessa käytin kuitenkin tuota vaaleampaa kun se on kuitenkin paljon halvempaa. :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig