tiistai 27. tammikuuta 2015

VILJATON KATTAUS: BATAATTIBURGERI


Hienojen blogien keittokirjaversioiden voittokulkue jatkuu. Viimeisimpien mukana on paperisiin kansiin koottu otos Torkkuja & Nokkosia -blogin reseptejä. Emmi-Liia Sjöholmin Viljaton kattauskeskittyy siis gluteenittomaan kokkaukseen, kuten nimestäkin voi jo päätellä. Ja täällä osutaan hyvin kohderyhmään. :)

Kirja on hyvin kaunis kuten voi bloginkin perusteella jo odottaa, ja ulkoasultaan tyylikkään kuulas ja ilmava, säestettynä tietysti upeilla kuvilla. Kirja yllättää isolla koollaan, sivuja on nimittäin reilusti ja ohjeet kattavat koko kirjon lähtien aamupaloista ja salaateista pääruokiin, lisukkeisiin, leivonnaisiin ja jälkkäreihin. Monipuolisuudessa onkin ehkä kirjan vahvuus. Niin ihania kuin viljattomat leivonnaiset ja esim. raakaleivonnaiset ovat, arjessa ainakin minä kuitenkin kaipaan enemmän inspiraatiota suolaiselle puolelle.


Ja mikäs sen klassisempi suolainen ruoka kuin hampurilainen, viljattomalla twistillä tietysti. Bataattiburgerin ohje on Emmi-Liian mukaan bloginsa ensimmäisiä ohjeita ja annos joka ylipäätään inspiroi aloittamaan oman ruokablogin. Näin kovilla puheilla ohje oli tietysti otettava heti testiin ja kyllä, tulihan herkullinen burgeri – ja mikä parasta se on nopea ja helppo valmistaa!

Ohjeessa kehoitettiin laittamaan täytteeksi cheddaria (ei siis sitä sulatejuustoa), tomaattia, salaattia, suolakurkkua, tofua ja punasipulia. Kuvasta tiirailin kuitenkin välissä olevan lisäksi jotain tsatsikin (tai kenties majoneesin?) tyyppistä, joten laitoin sitä myös väliin ja sopi kokonaisuuteen todella hyvin. Jonkinlainen kastike joka tapauksessa kuuluu mielestäni oleellisesti burgereihin ylipäätään. Tofun tilalle voi toki laittaa myös ihan normibiiffiä tai vaikka paistettua halloumia.

Muita versiota viljattomista burgereista tai "burgereista" (joko sämpylän- tai pihvinkorvikkeita) löytyy täältä omasta blogistani mm. seuraavat: halloumi, lohi ja portobello.

 Bataattiburgerit

iso pyöreä bataatti
tofua (valmiiksi marinoituna, Jalotofu FTW)
mature cheddaria tai muuta suolaista kovaa juustoa
tomaattia
punasipulia (marinoituna tai jos vatsasi kestää, raakana)
tsatsikia (tai suolakurkkuja, mutta laita joku kastike myös)
salaattia

Pese bataatti huolella ja leikkaa siitä n. sentin siivuja (2/burgeri). Lorauta päälle vähän oliiviöljyä ja paista 225-asteessa n. 20 minuuttia tai kunnes ovat läpeensä pehmeitä ja alkavat hieman tummua.

Leikkaa tofusta viipaleita ja paista pannulla.

Kasaa bataattikiekon päälle tofu, cheddar ja muut täytteet, ja nosta päällimmäiseksi toinen bataattikiekko. Koristele halutessasi seesaminsiemenillä (heitin päälle rosmariinia myös ettei jääty aivan ilman vihreää kun unohtui ne salaatit ostaa). Suosittelen syömään kokonaisuuden haarukalla ja veitsellä. :)


* Saatu kustantajalta arvostelukappaleena.
SHARE:

10 kommenttia

  1. Samoilla linjoilla oltiin meidänkin testikeittiössä. Kirja on tosiaankin varsin mittavan ja kattavankokoinen opus. Hyvä lisä tämän tyyppisen kokkauksen ystävälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, olen samaa mieltä pointeista joita nostit esiin omassa jutussasi, ja Kiitos hyvää -kirjan kanssa tässä on kyllä ihan ässä kotimainen gluteenittoman kokkailun aisapari! :)

      Outin jutun voi käydä lukemassa täällä: http://www.mieliruoka.fi/yleista/viljaton-kattaus-kiitos/

      Poista
  2. Ooh, kuulostaapa hyvältä! Kaunis kuva annoksesta sinullakin. Totta kai nyt alkoi haluttaa hankkia tämä kirja :) yritän nyt kuitenkin vähän toppuutella itseäni, koska vasta hankin mm. Vegaanin keittiössä-kirjan ja muutenkin tapana hairahtaa keittokirjoihin :D mutta korvan taakse!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vegaanin keittiössä on kanssa tosi monipuolinen opus kyllä! Kieltämättä nuo omatkin kirjahyllyt notkuu jo sen verran uhkaavasti ettei lisäystä valikoimaan tarvitsisi hetkeen.. Kun kai niistä pitäisi ehtiä kokkaamaankin jotain ;)

      Poista
  3. Onpa kaunis ja värikäs hamppari! Pitääpä käydä vilkuilemassa tuota kirjaa kirjakaupassa/kirjastossa, kuulostaa mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Itse ainakin korvamerkitsin heti useita ohjeita testattavaksi mikä on aina hyvän ruokakirjan merkki :)

      Poista
  4. Näyttääpäs hyvältä! Oli aikomus tehdä viikonlopuksi hamppareita, taitaa tulla nyt kahdenlaisia versioita. :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos kivasta arviosta! Näitä on muuten myös helppo syödä kahvinkeittimen suodatinpusseista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnittelut vaan itsellesi tosi kivasta kirjasta! Hauska ja näppärä idea noi suodatinpussit, ei olis ihan heti tullut itselleni ainakaan mieleen.. :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig