torstai 18. joulukuuta 2014

VALKOSUKLAA-MINTTU-FUDGE (RAAKA)


Tänään on syntymäpäiväni. Lähellä joulua syntymisestä ei ole kyllä mitään hyötyä – lapsena sain liian usein kuulla: "no tässä on nyt sitten sun synttäri- ja joululahja samassa". Julmaa kuultavaa pienellä (tai isommalle) lapselle, jolle lahjojen määrä on onnistuneen juhlan yksi tärkeimmistä kriteereistä.

Paras tapa saada osuvia lahjoja on tietysti ostaa/valmistaa ne itse, ja sen takia otinkin omiin käsiin synttäriherkkujen valmistamisen. Tosin olen saattanut nimetä itseni toimiston herkkuvastaavaksi mutenkin joten...

Uskaltaako tätä edes sanoa ääneen, mutta olen pikkuisen kyllästynyt raakasuklaaseen (!). Tämä tosin koskee lähinnä tummaa suklaata, valkoista raakasuklaata en ole vielä onnistunut täysin ylikuluttamaan, toisaalta sitä nyt harvemmin missään myydäänkään.

Kaakaovoi + makeuttaja sellaisenaan on vähän tylsä, joten lisäsin kierroksia sekoittamalla mukaan cashewpähkinöitä JA suosikkimakuani eli minttua. Ja tadaa, syntyi superherkullinen valkosuklaa-minttu-fudge!

Gojimarjat laitoin ihan vaan koristeeksi, ja onhan nuo vähän jouluisen näköisiä myös. Yleinen huomio: gojimarjoissa on aika paljon laatueroja riippuen lähtömaasta, merkistä, erästä ja kuun asennosta. Suosittelen niitä pehmeitä gojimarjoja, rutikuivat koppurat kannattaa jättää kauppaan. Koristeiksi voisi laittaa myös esim. pilkottuja inkamarjoja tai vaikka kaakaonibsejä.


Valkosuklaa-minttu-fudge
2 dl cashewpähkinöitä (ei tarvitse liottaa)
2 dl sulaa kaakaovoita
n. 1 dl nestemäistä makeuttajaa (makeuttajan väri vaikuttaa vähän lopputulokseen)
piparminttuöljyä maun mukaan
valinnaisia koristeita

Surauta pähkinät pienenpieneksi muruksi, oikeastaan niin kauan että se alkaa muuttua cashew-voiksi (voit käyttää myös suoraan cashew-voita, tällöin laita sitä hieman reilu desi). Itse käytin tässä sauvasekoittimeen kiinnitettävää tehomyllyä, mutta blenderi/monitoimikone toimii varmaan myös ok.

Sekoita sekaan muut ainekset ja säädä makeutusta ja minttuisuutta oman maun mukaan. Makuna voi mintun sijaan käyttää jotain muutakin, esim. appelsiini- tai sitruunaöljyä, tai vaniljauutetta.

Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun suorakulmaiseen astiaan ja laita pakkaseen jähmettymään muutamaksi tunniksi. Leikkaa sopivan kokoisiksi kuutioiksi. Säilytä nameja jääkaapissa.

SHARE:

15 kommenttia

  1. Herkullisen näköistä! Pitää kyllä laittaa kokeiluun. Ja miten ihana rasia! Onko tuo itse tehty vai oletko ostanut jostain? -J

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! En osaisi kyllä itse tehdä noin hienoa rasiaa, nyt en ole ihan satavarma mistä olen sen ostanut mutta olisiko alkuvuonna Bangkokista tai Singaporesta (Haji Lane), eli ei mistään mistä samanlaisen saisi nyt äkkiä helposti :).

      Poista
  2. Voi jestas, miten herkullisen näköistä!

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa oikein ihanalta! Minttua ei voi vastustaa. Minä en ole tummaankaan suklaaseen ikinä vielä kyllästynyt, mutta minttuisena on sekin parasta.
    Ja kovasti onnea ja sitten vielä erikseen hyvän joulun toivotus :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä luulen että pieni tauko riittää et tummakin suklaa taas maistuu. Kiitos paljon onnitteluista ja hyvää joulua myös sinulle Paula! :)

      Poista
  4. Tein näitä tänään ja hyviä on! :) Blendasin kaikki aineet kerralla blenderissä, hyvin onnistu niinkin.

    VastaaPoista
  5. Juuri mietin että jaksaisinko tehdä siideristä glögiä ja piparkakkuja ja piparisiirappia yhteen ruokalahjaan..Näissä ruokalahjoissa on se vika että jos ei ole itse aattona paikalla lahjaa antamassa pitää homma nakittaa jollekin muulle eli siis varmistaa että lahja pysyy viileässä antamiseen asti ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä totta, tällaisia viileässä säilytettäviä lahjoja ei oikein voi paketoida ja heittää kuusen alle lojumaan vuorokaudeksi. ;) Yksi vaihtoehto voisi olla että pakkaa raaka-aineet ja ohjeen rasiaan (kuten tein edellisessä postauksessa), ja lahjansaaja suorittaa sitten valmistamisen. :)

      Poista
  6. Kokeilin ja odotukset oli kovat, mutta petyin. Mintun korvasin vaniljalla ja steviaa makeutuksena, onneksi aloitin 1/4dl:lla sillä stevia siltikin maistui kaiken muun läpi. Taidan sulattaa koko satsin, lisätä kaakaota ja hunajaa, josko korjaantuisi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikävää jos ei maistunut, itse tarjoilin näitä n. kymmenelle hengelle ja melkein kaikki taisivat ottaa innokkaana lisää (eikä ollut siis mikään raakajuttuja fanittava porukka edes :). Stevian käyttö raakaleivonnassa on aika haasteellista koska sen hieman metallinen ominaismaku tulee helposti läpi, ja sen annostelu on muutenkin todellia herkkää – pieni ripaus liikaa ja homma on pilalla. Mutta suklaaversio näistä voisi olla oikein hyvä myös.

      Poista
  7. Tyhmä kysymys, mutta mitä laitat tuohon makeuttajaksi? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole tyhmä kysymys :) Yleensä laitan joko kookossiirappia (tällä tulee tummempi väri) tai juoksevaa hunajaa (ei-vegaaninen).

      Poista

Blogger Template Created by pipdig