torstai 16. lokakuuta 2014
KURPITSA-RAAKAKAKKU
Kurpitsa-sesonki alkaa olla kuumimmillaan! Mielestäni paras kurpitsa on hassunmuotoinen butternut squash eli myskikurpitsa. Maultaan se on aika makea, jopa vähän melonimainen. Olen syönyt kurpitsaa, uunissa paahdettuna, pannulla haudutettuna ja keittoon soseutettuna, joten ajattelin että miksipä se ei taipuisi jälkiruokaankin.
Päädyin tekemään myskikurpitsasta mausteisen raakakakun (ylläri). Tosin täytyy tunnustaa että tästä ei tullut ihan suosikkini, koska kakku jäi jotenkin aika makeaksi (ja minä olen enemmän kirpeän ystävä). Voi myös olla että kakkuun ropsahti vähän turhan paljon kardemummaa.. Mutta ei se pahaa ollut. :)
Pohjaan halusin kokeilla jotain muuta sen iänikuisen pähkinät+taatelit yhdistelmän tilalle, ja laitoin sinne mukavasti hampaissa rouskuvia kuivattuja taateleita, kookoshiutaleita ja hieman sitä pähkinää.
Kurpitsa-raakakakku
1 dl kuivattuja viikunoita (pilkottuna)
1/2 dl kookoshiutaleita
1/2 dl pekaanipähkinöitä
ripaus kanelia
pieni ripaus suolaa
3 dl cashew-pähkinöitä (liota vähintään 4h)
2-3 dl dl raastettua myskikurpitsaa (butternut squash)
1 dl raastettua porkkanaa
n. 1/2 dl sulatettua kookosöljyä
1/2 - 1 dl nestemäistä makeutusta
useampi rkl sitruunamehua
ripaus aitovaniljajauhetta
ripaus kanelia
varovainen ripaus kardemummaa
mahdollisesti pieni määrä vettä
valinnainen: noin 1 tl hienoa psylliumjauhetta (jos et käytä niin laita muutama rkl enemmän kookosöljyä)
Muusaa pohjan ainekset esim. sauvasekoittimella taikinaksi. Painele vuoan pohjalle (omani on ⌀ 18cm). Laita hetkeksi pakastimeen jähmettymään.
Blendaa (tehokkaalla) tehosekoittimella täytteen aineksia, kunnes seos on täysin sileää. Jos täyte tuntuu kovin jähmeältä, voit lisätä sinne noin ruokalusikallisen vettä. Maistele ja säädä makeutta ja kirpeyttä. Psyllium auttaa pitämään kakun kiinteänä myös jääkaapissa, mutta se ei siis ole pakollinen.
Kaada täyte pohjan päälle ja anna pakastua useamman tunnin ajan, kunnes täyte on jähmettynyttä.
Koristele haluamallasi tavalla (omaani laitoin mm. lisää rouskuteltavaa eli chia-siemeniä). Säilytä kakkua joko pakastimessa tai psyllium-versiota jääkaapissa.
Täytteen ispiraationa TheRawtarian.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Oioioi!! Nyt kyllä tempun teit! Pakkohan tämä(kin) kakku on laittaa testiin...;D
VastaaPoistaNoniin, kerro sit miten kävi! :)
PoistaKuulostaa ihanalta! Ai että! Ei tuo sitruunamehukaan auttanut siihen makeuteen? Pitää kyllä pistää eniveis tämä kokeiluun :)
VastaaPoistaLaitoin varmaan liian vähän sitruunaa.. ja lopuksi vielä hulahti liian iso loraus kookosnektaria :D Mutta kokeile ihmeessä! :)
PoistaIhana idea laittaa kurpitsaa raakakakkuun! Enpä olekaan vastaavaa ennen nähnyt :) Ja jännä, että lopputulos oli hivenen liian makea - ei sitä kurpitsasta uskoisi :) Alkoi todellakin tehdä mieli tehdä taas pitkästä aikaa raakakakkua näiden kuvien jälkeen!
VastaaPoistaJossain jenkeissähän on tosi yleistä käyttää kurpitsaa leivonnassa, kiitospäivän pumpkin piet yms. Mutta noissa kurpitsalajeissa on muutenkin aika paljon eroa maun suhteen, esim. sellainen oranssi halloween-kurpitsa on tosi miedon makuinen (eikä niin kummoinen musta). :)
PoistaAivan totta! Ehkä se oli tää raakuus, joka mua yllätti! :)
PoistaToi myskikurpitsa on kyllä yllättävän hyvää raakanakin, vois melkein leikata paloja ja snäkkäillä niitä suoraan. :)
Poista