maanantai 28. heinäkuuta 2014

PROVENCESSA


Paluu arkeen on nyt pitkin hampain suoritettu. Olispa muuten mukava jos toimistolla olisi ilmastointi.. no en valita lämmöstä.

Provencen matkalla jäi nyt laventelipellot näkemättä (vaatisi oman auton tai vaihtoehtoisesti kiskurihintaisen guided tourin), mutta muuten yllätyin Etelä-Ranskasta positiivisesti. Nizza oli ennakko-odotuksia kivempi ja Avignon myös ihan huippu! Kauniita maisemia ihailimme lisäksi Monacossa ja Cannesissa (St Tropeziin emme ehtineet). Parin Pariisinreissun perusteella en ollut ihan vakuuttunut ranskalaisesta cuisinesta, mutta Provencessa tuntui saavan melkein mistä vähintään kohtuullisen maukasta ruokaa, ja useimmiten erinomaista. Ja rosé oli kylmää, hyvää ja halpaa.

Viinitilakierros jäi tosin väliin (mainitsinko jo kiskurihintaiset tourit), mutta Avignonissa oli Rhônen alueen viinifestarit, joissa pienellä sisäänpääsymaksulla (5€) sai maistella paikallisten tuottajien viinejä niin paljon kuin jaksoi (tai kehtasi). Hauskana kuriositeettina ovella jaettiin osallistujille alkomittarit. Ja tämä lienee mahdollista ainoastaan Ranskassa (?): festareilta saattoi pistäytyä illalliselle toiselle puolelle kaupunkia ja palata takaisin ilman uutta sisäänpääsymaksua, kunhan nappasi festivaalin viinilasin kainaloon ja esitti sen palatessa! Ja tämä ohjeistus tuli siis järjestäjiltä. :)

Suosittelen muuten Avignonia ehdottomasti Festival d'Avignonin aikaan (kolme viikkoa heinäkuussa), kaupunki on täpötäynnä elämää; katutaiteilijoita, musiikkia, laulua, tanssia, teatteria you name it. Aika huonosti ranskaa puhuvina kävimme tsekkaamassa pienen ja sympaattisen sirkusesityksen, siellä ei niin haitannut vaikka kaikkea ei ymmärtänytkään. :)


Söimme siis hyvin ja runsaasti, mutta Avignonissa taisi olla parhaat gastronomiset elämykset. Osallistuimme mm. Gourmet Walking Tourille (hyvä hinta-laatu -suhde!) jossa ei onneksemme ollut sinä aamuna muita osallistujia, eli saimme ihan privaatin kiertueen (kuva yksistä maistiaisista alhaalla oikealla, oli niitä paljon enemmänkin). Olin myös aiemmin vihjaissut oppaallemme gluteenittomuudesta/viljattomuudesta ja hän otti sen hienosti huomioon viemällä meidät kauppahallissa sijaitsevaan kahvilaan (muistaakseni Nature nimeltään), joka tarjoilee gluteenittomia raaka- ja vegaaniherkkuja. Raakapiirakoissa oli käytetty mm. kesäkurpitsaa, kurkkua ja fenkolia (vihreä) ja tomaattia ja porkkanaa (punainen). Kiinteä koostumus saadaan aikaiseksi agar agarin avulla. Pohjassa oli ainakin pähkinämurua, ja lämpimissä piirakoissa taas käytettiin riisijauhoja. Törmäsinpä muuten eräässä toisessa ravintolassa kastanjajauhoistakin leivottuun jälkiruokaan, siinäpä kiinnostava jauhotuttavuus!

Grassessa saimme kokea varsinaisen juoksulounaan, kun ruoan (salaattia ja antipastovalikoima) saamisessa kestikin tosi kauan ja bussi oli lähdössä. Emme sitten ehtineetkään syödä sitä paikan päällä, vaan lautasen sisältö piti heittää vauhdilla pitsalaatikkoon ja syödä vaivihkaa sormin bussin takapenkillä. Oli vähän sottaista mutta jälkikäteen nauratti. Grassessa sijaitseva Galimardin parfyymi-workshop oli myös suosittelun arvoinen, varsinkin kun yksi opastajista puhui yllättäen suomea. Omasta parfyymi-luomuksestani en kyllä niin tykännyt, eikä seuralaisenikaan (tuoksui kuulemma mummojen käsirasvalle), mutta kokemus oli mielenkiintoinen yhtä kaikki.

Kiitos Ranska, olit kiva ja makoisa! Olisin toivonut pidempää lomaa niin olisi ehtinyt syödä enemmän. Seuraavaa odotellessa.
SHARE:

2 kommenttia

  1. Kylläpäs teillä on ollut hyvä opas tuolla walking tourilla, tosi huomioiva :)
    Ranska, Italia ja moni muu Etelä-Euroopan maa on vielä mun to do -listalla <3 Toivottavasti ei kauaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ja tuollainen kiertue oli muutenkin tosi kiva tapa tutustua kaupunkiin! :) Kyseinen opas huomioi kuulemma muitakin erikoisruokavalioita joten peukut hänelle hyvästä palvelusta.

      Mun Välimeri-rankingista Ranska tais just nousta ykköseks, mutta kannattaa niissä muissakin käydä :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig