perjantai 27. joulukuuta 2013

VILJATON OMENAKAKKU KIKHERNEISTÄ


Joko tulee jouluruoat ulos korvista? Tässäkin kakussa on vähän jouluisia elementtejä (kanelia, neilikkaa jne) muttei kinkkua sentään. :) Kutsuisinkin tätä ennemmin mausteiseksi talvikakuksi.

A Tasty Lovestory -blogista bongattu ohje, jossa jauhot korvataan kikherneillä kuulosti sen verran yllättävältä vedolta, että oli pakko todeta itse toimiiko se. Ja valmiista kakusta ei kyllä uskoisi ikinä mistä se on tehty! Kaikkeen ne pavut taipuukin.

Kikherne-omenakakku

2 rasiallista valmiiksi keitettyjä kikherneitä, tai liota ja keitä kuivista (n. 400g)
5 (luomu)munaa
n. 1-2 dl hunajaa, oman maun mukaan
1 dl kookoshiutaleita
1 sitruunan mehu
2 rkl kanelia
1 tl inkiväärijauhetta
1 tl neilikkajauhetta
2 tl kardemummaa
2 tl vaniljajauhetta
1 tl leivinjauhetta
3-4 (luomu)omenaa

Kuorrute

1 purkki maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
sitruunanmehua
hunajaa

1-2 (luomu)omenaa

Laita uuni lämpenemään 200-asteeseen.

Muusaa kaikki ainekset (paitsi omenat) keskenään blenderissä/monitoimikoneessa kunnes massa on tasaista. Itse laitoin hunajaa ehkä n. desin verran koska en tykkää kovin makeasta, mutta useimmat varmaan haluavat vähän enemmän makeutta kakkuunsa.

Leikkaa omenat ohuiksi siivuiksi. Kakku koostetaan kerroksittain, eli pohjalle tulee kerros taikinaa, sitten omenalohkoja ja taas taikinaa jne. Itselläni oli käytössä 24-senttinen vuoka ja kerroksia tuli kolme.

Paista uunissa n. 30 minuuttia (tai kakun koon mukaan), kakku saa jäädä aavistuksen kosteaksi keskeltä.

Tee kuorrute sekoittamalla ainekset keskenään, sitruunan vahvuutta ja makeusastetta voi säätää omien mieltymysten mukaan. Anna kakun jäähtyä jonkin aikaa ennen kuorrutteen levittämistä, itse en jaksanut juurikaan odottaa ja kuorrute meinasi vähä sulaa. Koristele omenaviipaleilla.
SHARE:

6 kommenttia

  1. Kokeilen tätä tänään. Toivottavasti tähän ei mene kauan. Oon tehnyt kikherne-suklaakakkua, ja se oli niiiiiiiinn hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No taikinan teossa ja kasaamisessa ei ainakaan kauaa nokka tuhise.. uunittelu ja jäähtymisen odottelu vaatii vähän enemmän kärsivällisyyttä. :)

      Poista
  2. Musta alkaa tuntua että haluaisin kommentoida sun joka tekstiin, että näyttääpä super ihanalta! Jään siis ehdottomasti seurailemaan liikkeistäsi keittiössä, ihana blogi! :) Kikherneet on kyllä ihana oivallus monissakin kakkupohjissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Mulle kikherneet oli leivontapuolella ihan uus juttu, pitää ehdottomasti kokeilla jossain toisessakin reseptissä.

      Poista
  3. Voiskohan kookoshiutaleet jättää kokonaan pois? Tai jos ei niin millä kokeilisit eka korvata? Manteli rouheena/ lastuina vai kenties chia sieneniä tai kaurahiutaleita. Mut 2 vikaa turpoo ja kookoshiutaleet ei. Eli ovatko ne vain makua antamassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, nyt on mennyt sen verran kauan tämän kakun tekemisestä, että en kyllä enää muista mitä virkaa kookoshiutaleet toimittivat reseptissä.. Mutta tosiaan kun ei ole kookosjauhosta kyse niin korvaaminen ei varmaankaan vaikuta juuri lopputulokseen, eli esimerkiksi manteli toiminee tässä hyvin. :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig