perjantai 22. maaliskuuta 2013

RAAKABROWNIET

Viime aikoina olen ollut kiinnostunut varioimaan ns. terveellisimpiä versioita klassikkojälkkäreistä ja kaivellut netistä erilaisia reseptejä kokeiltavaksi.

Meinasin ensin testata maidotonta ja sokeritonta crème brûléeta, mutta totesin ettei se ole enää mikään crème brûlée ilman sitä paahdettua sokerikuorrutusta vaan pelkkä vanukas, joten se kokeilu hylättiin jo heti alkuunsa.

Lisää pohdintaa (ja googlettelua) ja päädyin kokeilemaan raakabrownieita, joihin ei siis tule sokeria eikä viljoja, ja ne passaavat myös vegaaneille.

Myönnän ettei tämä nyt täysin samalta maistu kuin se sokerinen ja kermainen siskonsa, mutta makoisa jälkkäri (tai välipala) silti. Ohjeesta riittää hyvin pienemmäksi testiversioksi, jos tykästyt niin tee seuraavalla kerralla tuplamäärä.


Raakabrowniet (n. 6-8 pientä ruutua)

1 dl pekaani/saksanpähkinöitä
reilu dl tuoreita taateleita (poista kivet)
2-3 rkl raakakaakaojauhetta
1 rkl sulaa kookosöljyä
pieni ripaus suolaa

Kuorrute

0,5 dl taateleita
1 rkl raakakaakaojauhetta
1 rkl kookosöljyä
n. 2 rkl vettä

Jauha esim. blenderillä pähkinät pieniksi, mutta ei ihan jauhemaiseksi, sattumia saa jäädä. Jauha pähkinät, taatelit, kaakaojauhe ja kookosöljy keskenään pehmeäksi massaksi. Seosta voi halutessaan makeuttaa vielä esim. hunajalla tai stevialla, omasta mielestäni pelkästään taateleistakin sai tarpeeksi makeutta. Painele massa suorakulmion muotoisen astian pohjalle.

Tee kuorrete muusaamalla ainekset keskenään sileäksi tahnaksi esim. sauvasekoittimella. Levitä notkea kuorrute browniemassan päälle, ja laita koko paketti pakkaseen jähmettymään noin tunniksi. Leikkaa kuutioiksi.

Vispasin oheen vielä kookoskermaa, jota voi maustaa esim. vaniljalla. Säilytä browniesseja jääkaapissa.
SHARE:

4 kommenttia

  1. Pakko udella mitä blenderiä käytät, kun yritin tehdä samoilla määrillä ja blenderi vain pyöri tyhjää kun oli niin pieni määrä enkä esimerkiksi saanut kuorrutteeseen taateleita täysin blendattua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, mulla Four Sigma Foodsin Gizmo, se on about sama kuin Vitamix, tosin tätä valmistettiin vaan pieni koe-erä eikä ole enää myynnissä. Mutta tästä reseptistä, olen huomannut että massat jossa on taatelia (tai muuta tahmaista) on oikeastaan helpompi työstää ihan sauvasekoittimella, varsinkin jos blenderissä ei ole tampperia apuna. Korjaan tuonne ohjeeseen. :)

      Poista
  2. Moi! Mietin onko reseptissä mahdollista käyttää kuivattuja taateleita vai pitääkö niiden olla just tuoreita? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, taateleiden olis hyvä olla mahd. pehmeitä että menevät mukavasti muusiksi, eli se vaikuttaa lähinnä koostumukseen, ei makuun. Hieman kovempia (kuivattuja) taateleita voi hyvin käyttää jos liottaa niitä vaikkapa puolisen tuntia ensin :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig