perjantai 16. marraskuuta 2012

KURPITSA OSA 2: KEITTO


Heti perään toinen kurpitsa-ohje, kyseinen kasvi taitaa olla yksi suosikkiraaka-aineistani tällä hetkellä. Poikkileikatun butternut squashin väri on myös mielettömän kaunis, kuten yllä näkyy.

Keittoon tulee vähän omenaa mukaan tuomaan raikkautta, ja pieni ripaus mausteita – ei kuitenkaan liikaa ettei kurpitsan oma melko mieto maku peity. Ohje on yhdistelmä googlen satoa ja omaa sävellystä.

Kurpitsakeitto (2:lle)

1 kurpitsa (butternut squash on paras)
1 sipuli (laitoin salottisipulin)
1 omena
pätkä inkivääriä (raastettuna)
ripsaus chilijauhetta
ripsaus currya
5 dl kasvislientä
1 dl omenasiideriä 
1 dl kookosmaitoa
1/2 lime
hunajaa (vegaanit jotain muuta)
öljyä



Silppua sipuli ja omena, ja kuullota niitä öljyssä miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia. Lisää raastettu inkivääri, chili ja curry, pyörittele pannulla muutama hetki.

Kuori ja pilko kurpitsa (tai tämä on parasta tehdä jo aiemmin ettei tule hoppu). Siemenet kannattaa ottaa talteen ja paahtaa niitä hetki kuivalla kuumalla pannulla, saat hyvän snäkin tai keitonkoristeen. Ylipäätään sosekeitossa on kiva olla vähän jotain ekstraa antamaan purutuntumaa.

Lisää kurpitsat, kasvisliemi ja siideri, ja anna poreilla kunnes kurpitsat ovat pehmeitä eli n. 20 minuuttia. Kasvisliemenä suosin muuten Puljongin ihan ässää lientä (tosikokki tekisi toki liemensä itse mutta ihan niin pitkälle en ole edennyt ruokahifistelijän urallani. Vielä.). Löytyy Helsingissä ainakin Anton&Antonista. Toki voi käyttää myös vettä ja hyvälaatuista fondia, mutta silloin keitosta ei tule ihan niin hyvää kuin voisi. :) Siideriksi sopii parhaiten vähän makeampi versio (esim. puolikuiva/demi sec), ei kuitenkaan mikään ruotsalainen esanssilitku.

Soseuta keitto ja lisää siihen puolikkaan limen mehu, ruokalusikallinen hunajaa ja kookosmaito. Lämmitä keitto vielä nopeasti, tarkista maut (lisää suolaa jos tarpeen) ja ripottele päälle kevyesti suolatut paahdetut siemenet.
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig