tiistai 15. elokuuta 2017

MAUSTEISET LINSSIPYÖRYKÄT (GF, V)


Viikonlopun Flow oli ihana niinkuin aina. Itselläni oli tänä vuonna vain pe+su-ranneke. Päivällä vielä vähän harmitti tuon lauantain missaaminen, mutta illemmalla ei enää niinkään kun katseli vaakasuorassa lentäviä vesimassoja ja niin kovaa tuulta että meinasi vaatteet lähteä päältä. Toisaalta myrskyfestarit olivat varmasti myös sinällään ikimuistoinen kokemus.

Festariruoista tykkäsin eniten Ondan kojun peafeleista eli herneistä tehdyistä falafeleista. Unohtui tosin kysyä miten ne oli valmistettu.. kiinnostaisi nimittäin itsekin kokeilla. Annos oli muutenkin kokonaisuutena onnistunut sisältäen mm. paahdettua kukkakaalia, kantarelleja ja sitruuna-tahinikastiketta. Ondan menusta löytyy näköjään melko samantyylinen annos, pitää käydä sekin testaamassa.


Pyörykkäfanitus jatkui myös omassa keittiössäni kun pyöräytin viikonloppuna linssipyöryköitä. Nämä eivät ole falafelmaisen rapeita, mutta hyviä kuitenkin.

Käytin pyöryköissä itsekeitettyjä linssejä (sekaisin vihreitä ja punaisia), jotka menivät jo keittovaiheessa osittain niin mössöksi, että niitä ei tarvinnut erikseen muusata. Jos käytät valmiiksi keitettyjä linssejä jotka ovat kiinteämpiä, painele osa esim. haarukalla, perunanuijalla tai ehkä jopa sauvasekoittimella muusiksi. Älä tee kuitenkaan massasta ihan sileää, taikinan ei ole tarkoitus olla mikään tahna. Punaiset linssit ovat yleensä muita linssityyppejä pehmeämpiä, joten ne soveltuvat pyöryköihin parhaiten.

Ohjeesta tulee n. 12 keskikokosta pyörykkää, mutta helpostihan niitä tekee vaikka tuplasatsin ja syö uudelleen lämmitettynä pitkin viikkoa. Pyörykät voi halutessaan pyöritellä seesamsiemenissä, jolloin palloihin tulee mukavasti hieman rapeampi pinta.

Linssipyörykät (n. 12 kpl)

4 dl keitettyjä (punaisia) linssejä
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl suolaa (suolaa saa olla reilusti)
2 tl savupaprikajauhetta
1 tl kurkumaa
maun mukaan (esim. 1/2 tl) chilijauhetta
pari kourallista tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa hienonnettuna
1 rkl sitruunanmehua
n. 2 rkl maissijauhoja

seesamsiemeniä

Muusaa ensin linssejä tarvittaessa hieman (katso ylläoleva teksti). Yhdistä kaikki ainekset paitsi siemenet kulhossa tasaiseksi massaksi. Hyvä taikina on koostumukseltaan sellaista, että saat siitä helposti pyöriteltyä palloja. Jos massa on liian kosteaa, lisää hieman jauhoja. Älä tee kuitenkaan liian kuivaa taikinaa tai siemenet eivät tartu pintaan kunnolla. Helpoiten pallojen pyörittely onnistunee kostutetuin käsin.

Laita pieneen kulhoon seesaminsiemeniä ja pyörittele palloihin vielä halutessa siemenkuorrute.

Asettele pyörykät leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille ja paista 200-asteessa n. 15 minuuttia.

Tarjoile pyörykät esimerkiksi romainesalaatin, tomaattisalsan, avokadon, sitruuna-tahinikastikkeen ja maustamattoman (kaura)jogurtin kanssa. Söin toisen annoksen pyöryköitä sriracha-majoneesin kanssa, toimii sekin!


PS. Linsseistä syntyy muitakin hyviä juttuja, kuten esim. helppoa linssikeittoa, thaityyppistä linssikeittoa ja linssitahnaa.
SHARE:

10 kommenttia

  1. Oi, näyttääpä hyvältä! Minä vietin Flowssa koko viikonlopun, myös sen myrskyisen lauantain. Onneksi kotiin oli lyhyt kävelymatka, joten kuivaa sai äkkiä päälle. Ruokapuolen testaaminen jäi samasta syystä vähäiseksi, kun itse tehty kotiruoka houkutteli festariannoksia enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olisin mielelläni testannut flow-ruokia pitkän listan verran, mutta hintojen takia en viitsinyt kovin montaa maistaa kun annokset oli sen n.12€ kappale.. Toisaalta ne mitä söin olivat myös aika ruokaisia, et eihän sitä olisi hirveästi enempää jaksanutkaan. :)

      Poista
  2. Näyttää hyviltä! Mä tein myös vähän aikaa sitten melko maukkaita linssi pyöryköitä. Olin ihan yllättynyt, että jopa teinit veti linssipallerot napaansa vailla valituksen sanaa :D

    VastaaPoista
  3. Linssit kuuluvat kyllä niihin raaka-aineisiin, jotka pelastavat monesti arjen. Niitä on aina kaapissa, eikä keittäminen kestä kauaa. Ihanat mausteet näissä pullissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, tahtovat vaan allekirjoittaneella liian usein unohtua sinne kaapin perälle, tässä on ehdottomasti kunnostautumisen paikka. :)

      Poista
  4. Ihan järjettömän hyvän näköinen setti. Melkein maistan jo pyöryköiden maun suussani..!

    VastaaPoista
  5. Näyttää mielettämän hyvältä! Saisnpa lautaselleni just nyt muutaman.

    VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig