Jos ei kesä ei tule tänne, niin pitää ilmeisesti lähteä kesän perään muualle. Vai olenko ainoa jonka mielestä kulunut kesä on säiden puolesta surkein naismuistiin.
Kävin lataamassa noin viikon verran aurinkoenergiaa Kreikassa (ja lyhyesti myös Albaniassa), toisin täytyy todeta että kelit olivat jopa vähän turhankin hikiset – parhaimmillaan (vai pahimmillaan) päivälämpötila saavutti 43-astetta ja yölläkään ei kovasti menty alle 30-asteen. Viimeisen päivän sateisuus ja 27-asteen lämpö tuntuikin sitten verrattain jopa kylmältä.
Kreikassa olen vieraillut aiemmin Santorinilla ja se oli mukava matka. Tämän reissun kohdalla tein jotain elämäni ensimmäistä kertaa: varasin nimittäin pakettimatkan! Ihan kuulkaas Tjäreborgin paketin, johon sisältyi lento ja huoneistohotelli. No käytännössä tässä ei ollut omatoimimatkaan muuta eroa, kuin että lento ja hotelli tulivat saman lafkan kautta ja kentältä oli bussikuljetus majoituspaikkaan.
Alunperinhän tarkoitus oli lentää ensin Ateenaan ja ottaa sieltä lautta Parokselle ja Naxokselle, mutta sitten totesinkin että en jaksa nyt yhtään ylimääräistä säätöä. Joten mukavuus voitti ja Pargan paketti napsahti nettikaupan ostoskoriin.
Meidän majapaikkamme oli Villa Apollo Valtos-rannan puolella. Voin suositella majoitusta lämpimästi, majatalon pitäjä on oikein ystävällinen nainen. Ainoa miinus tulee respan puuttumisesta, eli jos esim. keskellä yötä tulisi jokin tarve, henkilökuntaa ei ole paikalla. Myöskin ilmastoinnista laskutettiin erikseen, mikä oli vähän ärsyttävää.
Valtos on pitkä hiekkaranta, mutta varsinainen Pargan kylä on kukkulan toisella puolella. Sinne kävelee noin puolessa tunnissa reipasta ylämäkeä, mikä sinällään ei ole paha rasti, mutta helteessä toki aiheuttaa extrahikoilua. Valtoksen rannalta pääsee kylään myös vesitaksilla (2€/suunta) mikä onkin ihan näppärä keino liikkua, mikäli ylimääräinen kuntoilu ei nappaa. Kannattaa kuitenkin kiivetä kukkulalle ainakin kerran ja kierrellä linnoituksen raunioilla, sieltä on nimittäin ylivoimaisesti parhaat näkymät lähiympäristöön.
Pargassa on Valtoksen ja kylän oman rannan (Krioneri) lisäksi myös muutamia muita rantoja, mutta näitä emme ehtineet tsekkaamaan kun päätimme ensimmäisen päivän jälkeen haalia ohjelmaamme useamman päiväretken.
Kävimme mm. Corfun saarella (se kylä ihan ok mutta ei kovin kummoinen, saari on muualta varmaan kivempi), Albanian puolella (kauniita maisemia: jylhiä vuoria ja niiden välissä sijaitsevia järviä, kuva yllä) ja Meteorassa. Näistä viimeisin on ehdottomasti suosittelemisen arvoinen, aivan huikea paikka jonka olemassaolosta en ollut edes koskaan aiemmin kuullut.
Meteora on siis alue, jossa on useita majesteettisen korkeita kalliomuodostelmia. Aikojen saatossa useamman kallion päälle on rakennettu ortodoksimunkkiluostareita, ja näistä kuusi on vielä jäljellä. Vierailimme isoimmassa eli Great Meteoron Monasteryssa. Paikka saa jälleen ihmettelemään ihmisten kunnianhimoa ja hulluuttakin mitä tulee rakennelmiin ja niiden lokaatioihin. Iso suositus!
Kreikasta ei tietenkään voi puhua mainitsematta ruokaa. Se kun on kaikkialla pääosin todella hyvää. Viime Kreikan matkalla söin joka päivä lounaaksi fetasalaatin, ja samalla linjalla jatkettiin tälläkin kertaa.
Eri ravintoloissa on hieman erilaisia versioita klassisesta kreikkalaisesta salaatista, mutta peruspohja (kypsät ja ihanan makeat tomaatit, kurkku, oliivit, punasipuli, vihreä paprika ja feta reilussa oliiviöljyssä uitettuna) on melko muuttumaton. Normaalisti en tykkää syödä samanlaista ruokaa peräkkäisinä päivinä, mutta jostain syystä tämä kreikkalaisten fetasalaatti ei ole ainakaan toistaiseksi aiheuttanut mitään kyllästymisen tunteita. En sitten tiedä miten kävisi jos kokeilisi syödä sitä kuukauden putkeen..
Kannattaa ainakin testata: erilaisia lämpimiä ja kylmiä alkupaloja. Yksi suosikeistani on kefalotyri-juusto, erityisesti kuumennettuna annoksena joka tunnetaan nimellä saganaki. Lisäksi mm. paahdettu munakoiso ja tsatsiki ja muut ihanat tahnat ovat todellista herkkua. Unohtamatta mereneläviä kuten kalmareita, mustekaloja ja muita kaloja. Moussakaa tuli myös maistettua ja tätä ajattelin kokeilla vegeversiona kotonakin.
Kuten mainittua, ruoka on kaikkialla vähintäänkin ok. Erikseen nostan kuitenkin Valtoksen suuntaan ylhäällä rinteessä sijaitsevan Taverna Stefanos -ravintolan, jossa on äärimmäisen ystävä palvelu ja herkullista ruokaa. Täällä ei kukaan pyöristele loppulaskuun hintoja ylöspäin, tai laskuta leivästä vaikka erikseen pyysit että ei sitä leipää kiitos (sitäkin tuli nähtyä). Paikkaan on melkein aina pieni jono, mutta odottaminen kannattaa. Ainoastaan viini on paikassa pahaa, mutta se nyt pätee mielestäni kreikkalaiseen viiniin ylipäätään.
Pargaa suosittelen rentoa lomailua kaipaaville ihmisille, ja halutessa paikasta pääsee monipuolisesti retkille noiden edellä mainittujen lisäksi myös lähistön muille saarille. Mikään bilepaikka kylä ei tosiaan ole, mutta se sopi ainakin itselleni paremmin kuin hyvin.
Vähän ne Egeanmeren puoleiset saaret kyllä vielä houkuttelisivat, joten eiköhän ainakin yksi Kreikanmatka ole vielä tulevaisuudessa tiedossa.
Ei oo totta! Arvaa, minne olen suuntaamassa vielä loppukesästä... Edellisestä Kreikanmatkasta on aikaa, ja kyseessä on eka reissu Pargaan. Korfu ja Albania on meilläkin suunnitelmissa, ja Meteorasta olen aiemminkin kuullut hyvää. Itse Parga on kuulemma valtavan kaunis.
VastaaPoistaNiin ja se ruoka. En malta odottaa.
Hauska sattuma! :) Tykkäsin kyllä Pargasta tosi paljon ja tekemistä tosiaan riittää, kahdeksan päivää tuntui menevän ihan hujauksessa. Suosittelen vierailemaan Meteoralla myös, huikea paikka. Ja ruokahan on tosiaan herkullista melkein missä vain. Ihanaa matkaa teille, voisin itsekin helposti lähteä takaisin! :D
Poista