tiistai 9. toukokuuta 2017

KIKHERNE-SUKLAAHIPPUKEKSIT (GF, V)


Kyllä, luit oikein. Kikhernejauho se yllättää jälleen monipuolisuudellaan, tällä kertaa keksien raaka-aineena! Eikös tällöin voi oikeastaan puhua myös proteiinikekseistä tai jopa palkkarikekseistä. ;)

Pinnalta rapeita, mutta sisältä hieman pehmeitä – kuulostaa ihan oikeilta kekseiltä. Maun puolesta ei ainakaan pystyisi arvaamaan mitä on syömässä, valmiissa kekseissä kun ei ole kikherneen vivahdustakaan. Kaura tosin tekee sen, että koostumus on hieman välipalakeksimäinen, mutta ei huolta liian "terveellisestä" mausta, ohjeessa on sokeria sen verran että kyllä nämä ihan ns. normaaliin verrattavia keksejä ovat. Äidilleni menivät ainakin ihan täydestä läpi.

Oliiviöljy antaa kekseille oman vienon makunsa – toki mitä neutraalimpi öljy, sitä vähemmän makua (tai ei makua ollenkaan). Eli tässä kannattaa käyttää sellaista oliiviöljyä, minkä mausta itse pidät, öljyjen makujen vahvuuksissa kun on suuria eroja.

Ohjeesta tulee noin 9 kappaletta isohkoja keksejä, mutta raaka-aineiden määrän voi hyvin tuplata halutessaan.

***

Kikhernejauho-kaura-suklaakeksit (gluteeniton, vegaaninen)

1 dl kikherne- eli gramjauhoja
1 dl (gluteenittomia) kaurajauhoja* 
1 rkl leivinjauhetta

1 dl kookossokeria
1/2 dl oliiviöljyä

1 pellavamuna (1 rkl pellavansiemenrouhetta + 3 rkl vettä)
1–2 rkl kaura- tai mantelimaitoa tai muuta valinnaista maitoa
1/2 tl vaniljauutetta

n. 60 g mahdollisimman tummaa suklaata (väh. 70%) paloiksi rouhittuna
suolaa

* Kaurajauhoja voi myös tehdä itse blendaamalla kaurahiutaleita pieneksi jauheeksi.

Valmista pellavamuna sekoittamalla rouhe ja vesi yhteen, ja jätä tekeytymään noin viideksi minuutiksi.

Sekoita jauhot keskenään. Vispaa sähkövatkaimella sokeri ja öljy sekaisin. Lisää joukkoon pellavamuna, 1 rkl maitoa ja vaniljauute, ja sekoita mukaan jauhot. Jos taikina vaikuttaa liian murumaiselta, lisää toinen ruokalusikallinen nestettä. Sekoita lopuksi käsin taikinaan suklaahiput.

Laita taikina jääkaappiin jähmettymään noin puoleksi tunniksi.

Muodosta taikinasta keksejä ja paista niitä leivinpaperin päällä 180-asteessa n. 15 minuuttia, kunnes pinta on hieman tummentunut. Rouhi pintaan halutessasi hieman merisuolaa. Anna jäähtyä ja syö!

***

PS. Muita käyttötapoja kikhernejauhoille on mm. pizzapohja, vegaanin omeletti ja sämpylät. Monipuolinen kaveri siis!

Ohje adaptoitu kirjasta Chickpea Flour Does It All.
SHARE:

13 kommenttia

  1. mahtavaa - joskus jotain tarkoitusta hankittu gramjauhopussi muistuttikin juuri olemassaolostaan! Kysymys muuten koskien tuota pellavamunaa - eikö se rouhe tunnu valmiissa tuotteessa sellaisena, no, rouhemaisena? vai millainen suutuntuma siitä jää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se mun mielestä erotu tuolta, erityisesti kun tässä on kaurajauhoja (jotka tekee hieman rouheisen tekstuurin muutenkin). Jos epäilyttää niin toki tilalla voi käyttää myös tavallista kananmunaa mikäli se sopii. :)

      Poista
  2. Se on mun mielestä ihan mysteeri miten hyvin kikherne sopii kaikkeen makeaan herkkuun. En voi ymmärtää sitä, vaikka olen syönyt vaikka mitä kikherne herkkuja! Et miten siitä kikkareesta voikin olla niin moneen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä! Maku on kypsennettynä sit kuitenkin sen verran neutraali että sopii näköjään melkein mihin vain.

      Poista
  3. Kikhernejauhot on nyt kirjoitettu kauppalistalle. Miten nuo keksit voikin näyttää noin herkullisilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kannattaa tosiaan ihmeessä testata kikhernejauhoja, yllätyt varmasti niiden monipuolisuudesta :)

      Poista
  4. Olen tässä viimeisen vuoden aikana kokeillut aikamoisen repertuaarin mitä erilaisempia erikoisjauhoja, mutta kikhernejauhot ovat vielä täysi mysteeri. Tämän perusteella pitää kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näissä on tietysti sekin etu että ovat vähän ravinteikkaampia kuin useimmat muut jauhot ja leipomukset pitävät paremmin nälkää :)

      Poista
  5. Oho, kikhernejauhoja, en ole kuullutkaan. Täälläkin kirjoitettu ihmetys kauppalistalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kaikkea ne keksii :D Kikherne- tai toiselta nimeltään gramjauhoja luulisi löytyvän jo ihan hyvin ainakin isompien ruokakauppojen hyllyiltä.

      Poista
  6. Hei! Tekis mieli testata näitä, mut osaatko sanoa mikähän kävis kaurajauhon tilalla, ettei tulis ihan erikoisen makusia, kun gluteeniton ja kauraton pitäis olla...? Kikhernejauhoista tehny pojalle aina retkille ja turnauksiin "tuc"keksejä, kun alkuun kateellisena katto vierestä kun muut veteli omiaan. Ja täyttääkin aika hyvin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, nyt en osaa ihan varmasti suositella toista jauhoa kun en ole kokeillut, mutta hyviä keksejä olen tehnyt mm. riisi- ja tattarijauhoista, eli jos vaikka kokeilis laittaa toista tai molempia kauran tilalle..? Riisijauhoissa on ainakin hyvin neutraali maku. Tule sitten kertomaan miten onnistui mikäli kokeilit! :)

      Poista
    2. Tässä vielä linkit muihin kekseihin:

      http://syotava.blogspot.fi/2017/03/suussa-sulavat-murukeksit-v-gf.html

      http://syotava.blogspot.fi/2017/01/gluteeniton-jauhokatsaus-ja.html

      Poista

Blogger Template Created by pipdig