tiistai 17. tammikuuta 2017

TOFUKOKKELILLA JA AVOKADOLLA TÄYTETYT UUNIBATAATIT (V)


Sarjassamme vegaanien hupsut keksinnöt osa 254: munakokkelia ilman kananmunaa! Valmistetaan tofusta ja maistuu..tavallaan vähän kuin mausteiselle munakokkelille, mutta ei ihan kuitenkaan. Kala namakia eli mustaa suolaa käyttämällä makuun saisi varmasti vielä enemmän "munamaisuutta" (jos niin haluaa). Tofukokkeli on silti tällaisenaankin hyvää ja myös todella täyttävää.

Mausteinen tofuscramble käy hyvin hieman makean bataatin pariksi, ja annoksen viimeistelyyn sopii raikas avokado-limekastike. Loput avokadot voi siivuttaa annoksen päälle.

Tämän annoksen kohdalla osui kohdalle muuten aika klassinen ruokabloggaajan tai -kuvaajan ongelma: sisältä rumat avokadot! Jouduin avaamaan kolme hedelmää, ennenkuin löytyi sellainen yksilö joka ei ollut sisältä täynnä ruskeita pilkkuja. Varsinainen 1st world problem. :P No ainakin oli sitten ainekset isompaan satsiin (ruskeapilkullista) guacamolea.

Tofukokkelilla ja avokadolla täytetyt uunibataatit (2:lle)

2 keskikokoista bataattia

1 paketti kiinteää tofua 
1 rkl kookosöljyä (tai muuta öljyä)
1/2 tl kurkumaa
1/2 tl paprikajauhetta
chilijauhetta maun mukaan
ripaus suolaa
2–3 rkl kasvimaitoa (esim. kookosmaitoa)
halutessa: 2 rkl ravintohiivahiutaleita (antaa hieman juustoista makua)

1/2 avokadoa (toinen puoli menee kastikkeeseen)
halutessa: hieman kypsiä linssejä
tuoretta korianteria (tai lehtipersiljaa)

Pese bataatit, kuivaa ja kääräise folioon. Paahda 200-asteessa kunnes ovat haarukalla kokeiltaessa läpeensä pehmeitä. Omat bataattini olivat jättikokoisia mutanttiyksilöitä, joten niitä piti paahtaa reilusti yli tunnin, mutta tuollainen perusyksilö kypsyy noin 45 minuutissa.

Tofun voit valita omien mieltymystesi mukaan, itse suosin Jalotofun valmiiksi marinoitua, niin siinä on jo lähtökohtaisesti mukavasti makua. Taputtele tofu kuivaksi, lämmitä pannulla hieman kookosöljyä ja murustele tofu pieneksi pannulle. Paistele keskilämmöllä muutama minuutti, kunnes tofun pinta alkaa saamaan hieman väriä. Sekoittele koko ajan ettei tofu pääse palamaan. Lisää mausteet + ravintohiiva jos käytät, ja paistele vielä minuutin pari. Lisää kasvimaito ja haihduta ylimääräinen neste pois. Nestettä voi lisätä sen verran, että tofukokkelin koostumus on munakokkelimaisen pehmeä.

Halkaise kypsiä bataatteja hieman ja täytä ne tofukokkelilla. Itse heitin päälle vielä jääkaapista löytyneitä linssejä. Tarjoile siivutetun avokadon, korianterin ja avokado-limekastikkeen kanssa.

Avokado-limekastike

1/2 avokadoa (jos avokadosi on tosi isokokoinen, laita 1/4 avokadoa)
1/2 rkl limen mehua
2 rkl turkkilaista jogurttia, tai vegaaniseen versioon kasvipohjaista jogurttia (esim. kaurajogu)
1 rkl oliiviöljyä
pieni kourallinen tuoretta korianteria
1/2 tl valkosipulijauhetta tai yksi kuorittu valkosipulinkynsi
vettä tarpeen mukaan

Laita kaikki ainekset esim. monitoimikoneeseen ja aja sileäksi. Vettä voi lisätä sen mukaan miten juoksevaa kastiketta haluat, itse laitoin noin muutaman ruokalusikallisen. Lusikoi kastiketta täytettyjen uunibataattien päälle.

SHARE:

24 kommenttia

  1. Täytetyt bataatit, nomnom. Avokadot, nomnom. Vaikka syön kasvispainotteisesti, en oo oikein koskaan onnistunut innostumaan tofusta. Tässä se on kuitenkin kivasti piilotettu ruokaan ja vois hyvinkin maistua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen lämmennyt tofulle silleen pikkuhiljaa, aluksi en niin välittänyt mutta nyt jo tykkään kyllä. Tosin se pitää olla hyvin maustettua/marinoitua että uppoaa. :)

      Poista
  2. Avokadot vähän välillä harmittavat, kun niitä on vaikea löytää hyviä. Hukkaan meno kiukuttaa, kun juuri on keskusteltu avokadotuotannon aiheuttamista ekologisista ongelmistakin.

    Tofua tein tänään ensimmäistä kertaa elämässäni niin, että kelpasi perheelle ja itsekin suostuin syömään useamman kuin yhden palasen. Ehkä kokeilua voisi laajentaa ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hukka-avokadot ärsyttävät myös jo senkin takia että ovat aika kalliita.. Avokadon vesijalanjäljen viimeaikaisessa kauhistelussa on tosin mun mielestä vähän jeesustelun makua. Yhden avokadokilon tuottamiseen menee noin 1000 litraa vettä (mikä on toki paljon), mutta esim. kahvin tuottamiseen menee saman verran, riisin verrokkiluku on 2500 litraa, ja naudanlihan peräti 15400! Täältä voi lueskella lisää mikäli aihe kiinnostaa :) https://wwf.fi/mediabank/2306.pdf

      Poista
  3. Tofukokkeli on tosi hauska idea. Voisikohan siihen ihastua tyyppi jolle tofu ei niin kauheasti maistu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tässä on ainakin vähän erilainen lähestymistapa (rikottu rakenne jne), joten voisin kuvitella että maistuu vaikkei perustofusta niin välittäisi :)

      Poista
  4. Tein onnistuneen tofukokeilun poke-kulhossa ja mietin ihan samaa, josko murustaisin tofun kuin fetajuuston ensi kerralla. Tuohan näyttää toimivan just eikä melkein :D Nyt vaan minäkin sitten kokkeloimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mielestä oli kiva syödä tofua vaihteeksi näin kokkeloituna, erilainen rakenne toi siihen jotenkin uuden ulottuvuuden. :)

      Poista
  5. Tosi hyvän näköinen annos. Mä olen ottanut tämän vuoden missioksi opetella laittamaan tofua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minä voisin kanssa opetella kunnolla marinoimaan tofua itse, tähän asti olen lähinnä turvautunut valmiiksi maustettuihin versioihin. :)

      Poista
  6. Tofukokkeli on hauska idea. Mutta se on kyllä taivahan tosi, että tofussa täytyy olla makua, että se on hyvää. Tällaiseen murustetuun tofuun sitä saisikin ehkä helpommin kuin vaikka kuutioihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, mausteita pitää olla, itsessäänhän tofu ei maistu oikein millekään. Murustetussa tofussa on ainakin enemmän sitä tarttumapintaa mihin makua jää kiinni :)

      Poista
  7. Tofukokkeli kuulostaa aika jännältä. Mä olen just oppinut syömään rapeaksi paistettua tofua, täähän olis kanssa kokeiltava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rapea tofukin on kyllä hyvää, mutta vaihtelu virkistää :)

      Poista
  8. Haha :D Noi sisältä mädät avokadot ;). Tofukokkeli on ihan jees, mutta pidän silti enemmän tofusta muussa muodossa :). Tosin tähän tarkoitukseen kokkeli on parasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuu et nyt on ollut jotenkin erityisen huono avokadotuuri, pitää ostaa aina monta kerralla varmuuden vuoksi kun ei voi olla varma miltä sieltä sisältä näyttää :D

      Poista
    2. Mutta onko mitään parempaa kun joskus kohdalle osuukin täydellinen avokado - tuuletuksen paikka! ;) Aika monta avokadoa jäänyt kuvaamatta, niin vaikea tietää kaupassa mitkä on kuvauskelpoisia yksilöitä. Eniten harmittaa jos avokado on niin kehnossa kunnossa että siitä ei ole edes syötäväksi.

      Poista
    3. Haha joo, tosin harmittavan usein se täydellinen avokado tulee kohdalle ihan muuten vaan, ja kun olisi kuvaushetki ja annos odottamassa viimeistelyä niin ei toivoakaan :D

      Poista
  9. Avocadoja pitäis ostaa kuvaushommiin aina vähintään triplasti ... argh! Ihanan kuuloinen ja näköinen annos Lotta! Ootko muuten kokeillut tehdä uunibataatteja ilman sitä foliota? Mulla on tapana pestä ne hyvin, sit hieroa öljyllä ja paistaa sellaisenaan. Tulee ikäänkuin sellainen sipsipinta siihen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olen varmaan paahtanut bataatteja välillä ilman foliotakin, mutta en nyt muista oliko lopputuloksessa hirveästi eroa. :D Ehkäpä kypsyminen on hieman nopeampaa (ja tasaisempaa) foliolla. Hyvä pointti kyllä tuo sipsipinta, mutta itse en yleensä syö tuota kuorta niin sillä ei ole niin merkitystä. :)

      Poista
  10. Tofukokkeli meni just mun lauantain aamiaislistalle, ihana ohje, mmm!

    VastaaPoista
  11. onpas taas niin ihanan luova ratkaisu :-) upean näköistä!

    VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig