tiistai 10. tammikuuta 2017

LÄMMIN MANTELIHUMMUS-KUKKAKAALISALAATTI (GF, V)


Ostin itselleni tammikuun kunniaksi uusia astioita, pääosin Broste Copenhagen -merkkisiä. Samalla huomasin että pikkuruisen keittiöni rajalliset säilytystilat alkavat pahasti tulla vastaan, pitäisi oikeastaan luopua vanhasta että uutta mahtuu hyllyille. Mutta hitsit kun tykkään niistä vanhoistakin astioista.

Uusi, isompi keittiö ei nyt oikein ole vaihtoehto, kun muutama vuosi sitten tämän nykyisen ostin ja remppasin. Toisaalta, jos luovun viimein jo kohta kolme vuotta huoneen nurkassa ilman käyttöä nököttäneestä taulutelkkarista tv-tasoineen, niin sitten olkkariin mahtuisi jonkinlainen pieni astiakaappi, hmm...


Tässä viimeisimmässä hankintaerässä tykästyin erityisesti tuohon hieman kulhomaiseen lautaseen, se soveltuu erinomaisesti vaikkapa keskisuurten salaattien tarjoiluun.

Jossain näin idean, jossa salaatin"kastike" (tai tahna) olikin laitettu lautasen pohjalle ja muut ainekset kekona päälle. Hauska ja hieman erilainen tapa tarjoilla ruokaisaa salaattia!

Hummuksen sekaan kokeilin vaihtelun vuoksi laittaa hieman manteleita, ja niistä tulikin oikein kiva maku, joskin koostumusta en saanut täysin sileäksi. Tässä yhteydessä se ei kyllä oikeastaan edes haittaa, kun salaatista tulee kuitenkin suuhun muutenkin pureskeltavaa.

Varsinaiseen salaattiin suosittelen kokeilemaan kaikkia reseptissä lueteltuja raaka-aineita, sillä kokonaisuuteen tuli todella hyvä balanssi niin makujen (kirpeä, makea, suolainen, raikas) kuin tekstuurienkin (rapea, pehmeä, tahmainen) osalta. Ja hummus tietty kruunaa (tai pitäisikö sanoa pohjustaa) herkullisen kokonaisuuden!

Mantelihummus

1/2 dl kuorellisia manteleita
2 dl keitettyjä kikherneitä
1/2 dl tahinia
2–3 rkl sitruunanmehua
noin 1/2 dl vettä
ripaus suolaa

Lämmin ja ruokaisa kukkakaali-lehtikaalisalaatti 

2–3 rkl öljyä
keskikokoinen kukkakaali
pari kourallista lehtikaalia
tuoretta (vahvaa) minttua
granaattiomenansiemeniä
1–2 rkl kuivattuja karpaloita
1 rkl sitruunanmehua
ripaus suolaa
halutessa: auringonkukansiemeniä ja (kuorittuja) hampunsiemeniä

Valmista hummus ajamalla ensin mantelit monitoimikoneella pieneksi jauhoksi. Lisää loput aineet ja aja niin sileäksi tahnaksi kuin saat. Lisää vettä aluksi 1–2 ruokalusikallista, ja enemmän tarvittaessa, kunnes koostumus on mieleisesi. Maista ja säädä makuja (suolan ja sitruunan määrää).

Pilko kukkakaali pieniksi suupaloiksi ja paahda öljyssä pannulla keskilämmöllä noin 10 minuuttia välillä sekoitellen. Kukkakaali saa hieman ruskistua, mutta tsekkaa ettei se pääse palamaan (jos näin meinaa käydä, lisää hieman öljyä ja laske lämpötilaa).

Lisää pieneksi riivityt lehtikaalit ja paistele vielä pari minuuttia, kunnes lehtikaali on hieman rapeutunut.

Sekoita kaalien joukkoon minttu, granaattiomenansiemenet, karpalot, sitruunanmehu ja suola.

Levitä astian pohjalle hummus ja kasaa salaatti päälle. Viimeistele annos halutessasi siemenillä. Salaatti on mielestäni parhaimmillaan lämpimänä, mutta maistuu myös hieman viilentyneenä.

SHARE:

6 kommenttia

  1. Tosi herkullisen kuuloinen sapuska! Oon kans itse innostunut mäiskimään hummusta annosten alle, ihan huippuidea. Ja tota mantelihummusta pitää kyllä kokeilla ensitilassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on usein tapana heittää niitä tahnoja vasta viimeiseksi keon päälle, en tiedä miksei ole aiemmin tullut mieleen tehdä just toisinpäin. Mut siis kätevää ja annoksista tulee ehkä kivemman näköisiäkin! :)

      Poista
  2. Oi nam! Kuulostaa ruokaisalta ja todella herkulliselta. :)

    VastaaPoista
  3. Mmm, onpas kiva resepti. Jotenkin kivan suomalainenkin, tuo kukkakaali tekee sen. Ja kukkakaali+manteli=ässä yhdistelmä!

    -Savusuolaa, Janica

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. :) Kotimaisuudesta tuli mieleen, että käyttämäni lehtikaali oli äidin yrttitarhasta poimittu nyt vielä ihan joulukuun viimeisinä päivinä. Aika sitkeä kasvi näköjään kun talvellakin vielä jatkaa kasvuaan!

      Poista

Blogger Template Created by pipdig