torstai 1. joulukuuta 2016

IHANA MAUSTEINEN TAATELIKAKKU (VILJATON & SOKERITON)


Onpas ollut hektinen viikon puolikas tähän mennessä: yhdet pikkujoulut, Slush (joka jatkuu tänään), makuuhuoneen uusien huonekalujen asennusta ja yksi hätäinen yökäynti eläinsairaalan päivystyksessä (toistaiseksi näyttää siltä että selvittiin säikähdyksellä). Ja tänään sai myös avata joulukalenterin ekan luukun. Muutamissa blogeissa on jaksettu tehdä blogijoulukalenteritkin, itse saisin todennäköisesti vatsahaavan jos lähtisin moiseen koitokseen.

Mutta alkavan sesonkin kunniaksi voi hyvin julkaista ohjeen, jossa on vähän jo joulun henkeä. Lempeän mausteinen taatelikakku kun sopii mainiosti vaikkapa pikkujouluihin tai joulupöydän jälkkäriksi.

Tämän kakun kanssa tuli kaiken lisäksi täydellinen Onnistumisen Kokemus, piti jopa vähän tuulettaa itsekseni keittiössä. :D Tsekkailin kyllä etukäteen muutamia reseptejä referenssiksi, mutta lopulta tein oman taikinasekoitukseni aika lonkalta heittäen. Vähän jännitti mitä sieltä uunista tulee kun paistoaikakin oli valistunut arvaus, mutta lopputulos oli aivan erinomainen, jes! Koostumuksesta tuli juuri oikealla tavalla ilmava, suorastaan hieman sponge cake -tyyppinen. Makeusaste oli myös kohdillaan, vaikka ohjeeseen ei taateleiden lisäksi muuta makeutusta tulekaan.

Ihanan tahmeat karamellipähkinät viimeistelivät kokonaisuuden ja väripilkuiksi ripsottelin päälle vielä raikkaan makuisia pakastekuivattuja granaattiomenansiemeniä. Tälle kokonaisuudelle vahva suositus!


Mausteinen taatelikakku

4 (luomu)munaa
50 g voita
n. 2 rkl appelsiinin mehua
20 pehmeää (tuore)taatelia (parhaita ovat ne laatikossa myytävät)
1 1/2 dl mantelijauhoa
1 rkl perunajauhoa
2 tl leivinjauhetta
1 tl hienoa psylliumjauhetta
2 tl inkiväärijauhetta
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
ripaus suolaa

Tein kakun halkaisijaltaan 18 senttiseen irtopohjavuokaan. Voit käyttää myös hienompaa kakkuvuokaa mikäli omistat sellaisen. :) Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja sivele paperin pinnalle hieman öljyä.

Poista taateleista kivet. Sulata voi ja purista appelsiinista mehua. Muusaa esimerkiksi sauvasekoittimella taatelit, voisula ja appelsiinimehu tasaiseksi massaksi, pienet sattumat eivät haittaa. Massa voi olla aluksi aika jäykkää joten työstäminen vaatii hieman voimaa ja aika tehokasta sauvasekoitinta. Erittäin pehmeät taatelit soseutuvat kyllä aika vaivattomasti, joten mitä pehmeämmät taatelit, sitä parempi. Vaihtoehtoisesti homma saattaa hoitua myös monitoimikoneella. Jos massa tuntuu liian jäykältä, lisää hieman appelsiinimehua.

Vatkaa munat sähkövatkaimella vaahdoksi.

Sekoita jauhot + jauheet ja mausteet keskenään. Sekoita taatelimassa munavaahtoon ja siivilöi jauheseos sekaan. Sekoita tasaiseksi ja kaada vuokaan. Paista 180-asteessa n. 25 minuuttia. Vilkaise 20:n minuutin kohdalla miltä kakku näyttää, pinta saa olla hieman ruskistunut. Kakku on valmis kun tikulla kokeiltaessa siihen ei jää tahmeaa taikinaa. Koristele karamellisoiduilla saksanpähkinöillä.

Karamellipähkinät

1 dl saksanpähkinöitä (hieman murskattuna)
2 rkl kookossokeria
1/2 rkl nestemäistä makeutusta, esim. hunajaa
1/2 rkl voita
halutessa ripaus kanelia
ripaus suolaa

Laita pieneen kattilaan sokeri, hunaja, voi ja mausteet. Lämmitä miedolla lämmöllä kunnes seos poreilee. Lisää joukkoon pähkinät ja sekoittele muutaman minuutin ajan, kunnes karamelli on paksuuntunut ja tarttunut kunnolla pähkinöihin. Nosta karamellipähkinät sivuun esim. lautasen päälle ja anna jäähtyä hetki. Ripottele pähkinät kakun päälle.

SHARE:

20 kommenttia

  1. Oooh! Rakastan taatelikakkua ja tämä näyttää niin herkulliselta...kokeiluun menee, voisi vaikka olla hyvä itsenäisyyspäivän herkku. Listalla myös eton mess ja pari muuta... :)
    Toiminee varmaan myös tuoreilla granaattiomenan siemenillä? Noi sun on kyllä vinkeän värisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, joo toimii varmasti hyvin tuoreillakin, tai melkeinpä millä vaan marjoilla. Tai ei ne ole mitenkään välttämättömiä edes, mutta tuovat hieman raikkautta kakkuun. Mukavia leivontahetkiä! :)

      Poista
  2. Aatelin ensin, että vähän erilainen taatelikakku kun meidän perinteinen (se ainut kakku, mitä jouluna on), mutta sulla onkin taatelit näkyvissä, kun mulla ne tasaisesti värjää koko kakun. Taatelit on niin makeita, että ei varmaan tarvitse lisätä sokeria sen puolesta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika usein taatelikakuissa kai käytetään sellaista tiivistä taatelipalkkia, itse tykkään enemmän irtonaisista taateleista kun niissä on mielestäni enemmän toffeemainen maku. Mutta kyllä ne aika tasaisena massana tuolla seassa ovat (vai mitä tarkoitit), muutamia sattumia jätin. :)

      Poista
  3. Onpa harvinaisen kaunis taatelikakku <3 En ole mikään suuri kuivakakkujen ystävä, mutta taatelikakun kohdalla teen poikkeuksen. Ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! <3 Mäkään en niin hirveästi kuivakakuista välitä mutta taatelikakku maistuu ainakin näin joulun alla. :)

      Poista
  4. Kakun voi varmaan hyvin pakastaa? :) nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kyllä kokeillut mutta eikös kuivakakut yleensä voi, miksei siis tätäkin.. :)

      Poista
  5. Oli herkkua! Mehevä ja maistuva <3 Mausteeksi laitoin piparkakkumaustetta. Seuraavalla kerralla ajattelin korvata voin kookosöljyllä että saisi maidottoman version

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että tykkäsit! :) Voin voi tosiaan ihan hyvin korvata kookosöljyllä.

      Poista
  6. Herkullisen näköinen ja noi karamellipähkinät, nam! Mut ensimmäisenä mun huomio kiinnittyi upean värisiin pakastekuivattuihin granaattiomenansiemeniin. Miten sellaisia tehdään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sitä en kyllä tiedä! :D Omani olen ostanut ihan kaupasta, ainakin Urtekram myy näitä :)

      Poista
  7. Tää on varmaan joulun kaunein taatelikakku! Pitää pistää linkki talteen, kuulostaa just mun makuun täydelliseltä herkulta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna! <3 Meinasin itsekin tehdä tätä uudestaan vielä lähempänä joulua :)

      Poista
  8. Kerrassaan häikäisevä kakkukaunotar!

    VastaaPoista
  9. Tämä oli mainio ohje, kiitos! Tein 24cm vuokaan tuplamäärän massaa, kun oli enemmän syöjiä ja hyvin toimi sekin :)

    VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig