keskiviikko 23. marraskuuta 2016

SUKLAAMOUSSEA LAKUKASTIKKEELLA (MAIDOTON, VEGAANINEN)


Kirjoittelin viime viikolla Outi Rinteen mainiosta Lohturuokaa-kirjasta, ja pitihän sieltä heti perään kokeilla toistakin reseptiä. Tässäkin merkittävässä roolissa on kikherneet, tosin melkoisen yllättävällä tavalla.

Olet ehkä jo kuullutkin vegaanipiirien ihmeaineesta eli aquafabasta. Jos et, niin kyseessä on yksinkertaisesti kikherneiden (tai muiden papujen) säilytysliemi, eli siis se litku mikä on kikhernetölkissä tai -pahvitetrassa. Joku joskus jossain sai aika kreisin päähänpiston, ja kokeili vaahdottaa tuota litkua. Ja kyllä – siitä tulee täysin samanlaista kovaa vaahtoa kuin kananmunanvalkuaisista! Kokeile jos et usko!

Tässä ohjeessa aquafaba on tuomassa suklaamousseen sen moussemaisuuden, eli pilvenkeveän kuohkeuden. Moussen kermaisuus syntyy sileäksi blendatuista cashewpähkinöistä, ja lopputulos on oikeastaan hyvin lähellä maitosuklaista moussea.

Muokkasin ohjetta sen verran, että tein suklaakastikkeesta lakritsi-suklaakastiketta. Halutessasi voit jättää lakritsin poiskin. Tai vaihtoehtoisesti ripsauttaa lakristijauhetta myös moussen sekaan.

Eli ensi kerralla kun teet esimerkiksi hummusta, säästä kikherneiden liemi ja testaile vaikkapa tätä ohjetta. Tai esimerkiksi vegaanista marenkia.


Suklaamousse (maidoton, vegaaninen) n. 4 pienehköä annosta

3 dl liotettuja cashewpähkinöitä (liota väh. 30 min.)
1 dl kasviperäistä maitoa (esim. kaura- tai mantelimaito)
75 g mahdollisimman tummaa suklaata tai raakasuklaata
4 rkl nestemäistä makeutusta (esim. kookosnektaria tai ei-vegaanit hunajaa)
1 tl vaniljauutetta
1/2 tl hienoa psylliumjauhetta tai ksantaania
1 dl säilykekikherneiden lientä

laku-suklaakastike
pari rkl sulatettua suklaata
ripaus lakritsijauhetta 
ripaus suolaa
tarvittaessa sulaa kookosöljyä notkeuttamiseen

halutessa: marjoja

Sulata suklaa varovasti esim. vesihauteessa.

Blendaa liotetut ja siivilöidyt pähkinät kasvimaidon, makeutuksen, vaniljan ja psylliumin kanssa sileäksi massaksi. Mitä sileämpi, sitä parempi. Säädä makeutuksen määrää vähän sen mukaan miten makeaa käyttämäsi suklaa on. Lisää sulatettu suklaa tehosekoittimeen ja blendaa tasaiseksi.

Vatkaa kikhnerneliemi kovaksi vaahdoksi sähkövatkaimella.

Kääntele kikhernevaahto suklaaseoksen sekaan varovasti niin, että rakenne säilyy mahdollisimman kuohkeana. Annostele tarjoiluastioihin ja laita jääkaappiin jähmettymään noin tunniksi.

Sekoita kastikkeen ainekset sekaisin ja säädä makuja omien mieltymysten mukaan. Tarjoile mousse kastikkeen, ja halutessa myös marjojen kanssa.

SHARE:

18 kommenttia

  1. Onnistuukohan moussen teko ilman psylliumjauhetta tai ksantaania?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sinällään. Niitä käytetään lähinnä tekemään koostumuksesta hieman kiinteämpää, eli voi olla että mousse on sitten aavistuksen pehmeämpää, mutta esimerkiksi makuunhan se ei vaikuta. :)

      Poista
  2. Wau miten erikoinen resepti minulle, joka en ole ihan kamalasti noihin vegaaniresepteihin tutustunut. Pitäisi kyllä ehdottomasti joskus kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli itsellenikin erikoinen resepti tuon aquafaban ansiosta, hauska kokeilla välillä jotain ihan uutta :)

      Poista
  3. Tämä on itsellekin tosi erikoinen resepti, mutta kokeilunhaluisena olisi kiva kokeilla olisiko tämä omaan makuun myös vegaanisena. Rakastan nimittäin suklaamoussea JA lakritsia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maun puolesta menee kyllä mielestäni ihan normisuklaamoussesta :)

      Poista
  4. Miun on pitänyt kokeilla aquafabaa jo vaikka miten kauan, mutten ikinä muista. Hyvä vinkki, että sitä voi käyttää suklaamoussen kuohkeuttajanakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aquafaba on kyllä sen verran kätevää, että jatkossa pitää muistaa ottaa talteen ja hyötykäyttöön (varsinkin kun käytän aika paljon kikherneitä ja papuja eli lientä riittää). Sitä voi ilmeisesti pakastaakin. :)

      Poista
  5. Onpa tosiaan hauska tehdä aquafabasta moussea! Miksipä ei!

    VastaaPoista
  6. Minun piti kokeilla tuota kikherneliemivaahtoa, kun tosiaan tein tuossa hummusta. Arvaapa hämmästykseni (ja pettymykseni) kun purkista tuli peräti 1tl nestettä kikherneiden lisäksi... Siinä mitään sitten vaahdotettu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho :D Yleensä sitä nestettä on tosiaan enemmän kuin tarpeeksi, harvemmin näin päin :)

      Poista
  7. Pistän tämän reseptin korvan taakse. Tarvin nykyään perhetutun vuoksi maidottomia vaihtoehtoja ruokapöytäämme ja joskus omat ideat alkaa olla loppu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan niitä kaikenlaisia kaura- ja soijavispejä jos haluaa päästä helpolla. Mutta tämä oli hauskan innovatiivinen ohje :)

      Poista
  8. Ne on aina nää suklaahommat, joita mä en pysty vastustaan!

    VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig