torstai 20. lokakuuta 2016
KERMAINEN TOMAATTIKEITTO ILMAN KERMAA (V)
Tänä vuonna syksy ei ole päästänyt helpolla. Työkiireiden päälle on pitänyt säätää loppukesästä sattuneen vesivahingon korjausten kanssa – uusi lattia saatiin valmiiksi vasta muutama viikko sitten, ja makuuhuoneeseen on edelleen hankkimatta uudet huonekalut. Tämä lisäksi aloitin syksyllä pari uutta harrastusta (kiinalaisen taidemaalauksen ja ranskan opiskelun), plus tähän kaikki jo olemassa olevat projektit ja harrastukset päälle, niin keittiössä hengailuun on jäänyt aika vähän aikaa.
Kiireisen arjen ykköspelastajia ovat onneksi keitot. Olen koonnut aiemmin samaan postaukseen blogissa julkaistuja keittoja. Tämä paksu ja kermainen tomaattikeitto on hyvä lisä helppojen ja ruokaisten arkikeittojen listaan.
Kermainen koostumus syntyy helpolla kikalla: lisää ainesten joukkoon valkoisia kypsiä papuja ja aja sileäksi. Cashewpähkinät ovat reseptissä tuomassa extrakermaisuutta. Ne voi kuitenkin olla vaikea saada täysin sileäksi ilman tehokasta blenderiä, joten pähkinät voi jättää poiskin. Itsekään en blendannut omaa keittoani ihan niin supersileäksi kun olisin voinut, mutta pieni chunkyness ei haittaa.
Papu-tomaattikeitto (2 annosta)
oliiviöljyä
1 sipuli
2 porkkanaa
1–2 tl omenaviinietikkaa
1 tölkki kokonaisia tomaatteja
muutama oksa tuoretta timjamia
2 dl kasvislientä (tai esim, vettä + fondia)
1 1/2 dl valkoisia papuja + n. 1/2 dl päälle
halutessa: 1/2 dl cashewpähkinöitä
suolaa + pippuria
Pilko sipuli ja porkkanat pienemmäksi, ja kuullota öljyssä miedolla lämmöllä kunnet sipulit ovat läpikuultavia (n. 8–10 min).
Lisää tomaatit, etikka, timjamit, liemi, pavut ja pähkinät, ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna keiton poreilla n. 20 minuuttia sekoittaen välillä. Huom. timjamit kannattaa lisätä nipussa niin saat ne helposti poimittua myöhemmin pois. Painele välillä tomaatteja pienemmäksi.
Nyppää timjamit pois, kaada ainekset blenderiin ja aja tasaiseksi. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa/etikkaa. Jos keitto tuntuu liian paksulta, lisää hieman vettä.
Kaada keitto kulhoihin ja lusikoi päälle loput pavut. Koristele esim. timjaminoksilla ja hampunsiemenillä.
Ohje hieman muokattuna Love & Lemons.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Oo. Hyviä ja helppoja keittoreseptejä ei ole koskaan liikaa jemmassa. Tämä menee ehdottomasti kokeiluun!
VastaaPoistaHelppoja ja nopeita ohjeita tarvitsee kyllä aina, arjessa oikeastaan enemmän kuin niitä kikkailevampia :)
PoistaNam... pavuista tulee minusta myös sellaista ihanaa täyteläistä makua keittoihin. Herkullisen näköinen!
VastaaPoistaTotta joo, ja toisaalta (ainakin valkoiset) pavut ovat kuitenkin sen verran mietoja maultaan etteivät riitele muiden makujen kanssa.
PoistaKauniin väristä! Meillä syödään paljon nopeita, mutta hyviä keittoja. Ne on hyvä arkiruuan perusta.
VastaaPoistaKiitos! Näin talvea kohti lämpimät keitot maistuvat taas kyllä oikein hyvin pienen tauon jälkeen.
PoistaUpean värinen keitto! Tämä menee kokeiluun!
VastaaPoistaKiitos, porkkanalla saa tomaattikeittoa taitettua vähän oranssiin :)
PoistaTässäkin köökissä keiton "valkaisu" valkopavuilla tai vaikka sillä cashewkermalla jonkun kerman tms. sijasta on usein käytetty ratkaisu. Ei kärsi maku + reippaasti lisää ravinteita = täydellistä!
VastaaPoistaSun sopasta inspiroituneena tein juuri ystäville valkopavuilla rikastettua kurpitsakeittoa; ehkä saatiin tämä hyvä tapa istutettua eteenpäin heidänkin keittiöönsä :)
No niin, hyvä kiertoon! Mä olen aiemmin käyttänyt pääosin kookoskermaa, mutta pavut ja cashewt ovat oikeastaan vielä parempia ja ruokaisampia vaihtoehtoja. :)
PoistaEnpä ole tajunnut lisätä papuja näin. Olen kyllä tehnyt pavuista itsestään sosekeittoa, hyvää sekin. Laitanpa korvan taakse tämän vinkin.
VastaaPoistaTulee kyllä itsekin varmasti kokeiltua vielä monissa keittoissa tätä papulisäystä :)
PoistaNam! Sekä tomaattikeitto että valkopapukeitto ovat suosikkejani, joten tämän täytyy olla myös.
VastaaPoistaTykkäsin kyllä paljon eli uskallan antaa hyvyystakuun :)
PoistaVoisko ne cashew pähkinät liottaa yön yli, saisi ajettua ehkä tasaisemmaksi massaksi ja niistä tulisi siten vielä lisää "kermaisuutta"?
VastaaPoistaJoo toki, niinhän esim. erilaisiin cashewtahnoihin ja raakakakkuihin pähkinät saa sileäksi. Mutta se on eri asia jaksaako/muistaako pikaista keittoa varten niin erikseen tehdä ;)
PoistaKermaa ei kyllä läheskään kaikkialla tartte!
VastaaPoistaNo ei, vaikka on sillekin tietty paikkansa :)
PoistaMun tomaattikeitto on lapsuuden tomaattikeitto. Sen salaisuus on hävytön määrä juustoraastetta. :-D Mut jos joskus kokeilis jotain muutakin.
VastaaPoistaIso kasa juustoa tekee epäilemättä mistä vaan hyvän makuista :D
Poista