torstai 14. huhtikuuta 2016

PARHAAT DIPIT: AVOKADO-TSATSIKI & PUNAJUURIHUMMUS


Rakastan erilaisia dippejä ja tahnoja. Toisinaan (tai aina) ne ovat jopa oleellisempia kuin se itse dipattava asia.

Tsatsiki on sellaisenaan namia ja hyvä kastike esim. falafeleille, mutta kun sekaan muusaa yhden avokadon, koostumus (ja makukin) on reilusti kermaisempi ja hieman paksumpi. Jonkinlainen guacamolen ja jogurttikastikkeen mashup siis.

Hummuskin on herkkua, ja kun mukaan lisää hieman punajuurta.. no maku ei merkittävästi muutu, mutta väristä tulee fantastisen pinkki. Lisää tätä mihin vain annokseen ja se näyttää samantien moninverroin herkullisemmalta!

Kastikkeet soveltuivat erinomaisesti kuljettamaan nachoja suuhun, ja laitoin vielä lounaan kylkeen reilut lusikalliset kumpaakin. Omnom!


Punajuurihummus

1 pienehkö punajuuri
2 dl kypsiä kikherneitä
1 valkosipuli kuorittuna
1/2 sitruuna puserrettuna
1 rkl tahinia
n. 1/2 dl oliiviöljyä
suolaa + pippuria
+ tarvittaessa vettä


Paahda ensin punajuuri. Pese juures, taputtele kuivaksi ja kääräise folioon. Paahda 200-asteessa n. 45 minuuttia tai kunnes se on haarukalla kokeiltaessa pehmeä. Tosikiireessä punajuuren voi sädettää myös mikrossa (jätä folio pois). Laita jääkaappiin viilentymään.

Kuori ja paloittele viilentynyt punajuuri ja laita muiden ainesten kanssa esim. monitoimikoneeseen. Aja sileäksi tahnaksi. Erittäin sileän tahnan aikaansaamiseksi konetta pitää ajaa täysillä useamman minuutin ajan. Jos massa tuntuu liian jähmeältä, lisää vettä ja/tai öljyä. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa. Käytä dippinä, kastikkeena tai vaikka leivälle levitettynä.


Avokado-tsatsiki

1 avokado
1 dl turkkilaista jogurttia 

(vegaaniversiossa esim. makeuttamatonta soijajogurttia tai kaurafraichea)
1/2 kurkku
1 valkosipuli kuorittuna
puserrus sitruunaa
1 rkl oliiviöljyä
suolaa + pippuria


Olen yleensä käyttänyt tsatsikissa raastettua kurkkua, mutta tämä versio on vähän suoraviivaisempi. Pilko kurkku vähän pienenemmiksi paloiksi ja heitä muiden ainesten kanssa esim. monitoimikoneeseen. Surauta nopeasti muutama kierros ja kastike on valmis. Jos haluat pienempää kurkkusilppua niin surauta pari kertaa lisää. Tsekkaa suola ja lisää tarvittaessa.


SHARE:

8 kommenttia

  1. Oi, miten herkullista!
    Mun suosikkeja on artisokkadippi ja quacamolen tyyppinen ihan itse sovellettu ratkaisu :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elisa! Artisokkadippi onkin vielä testaamatta. Mun "pika-guacamole" on muusattu avocado suolalla ja sitruunalla maustettuna :D

      Poista
  2. Todella hyviltä näyttävät molemmat! Meillä tehtiin yhdessä välissä melkein koko ajan guocamole tyyppistä kastiketta johon laitettiin myös soijajugurttia ja sauvasekoittimella ihan tasaiseksi, aivan huippuam niin monen ruoan kanssa! Siihen tuli lopulta vain pienet överit ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh joo övereitä pitää vähän varoa (mulla ainakin avokadomössöjen kohdalla).. mut sit pienen tauon jälkeen maistuu kyllä taas. :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig