torstai 7. tammikuuta 2016

AIKA EEPPINEN SALAATTI (GF, V)


Tiedättekö kun löytyy sellainen yhdistelmä, joka on yhtä aikaa rapea, pehmeä, kirpeä, makea, suolainen, rasvainen, mausteinen ja tietysti hyvänmakuinen = täydellisyyttä! Tässä on juuri sellainen salaatti, ja siksi se ansaitsee kyllä kaikki ylisanat. Se on kaiken lisäksi vegaaninen, mutta lautasella on niin paljon tavaraa ettei sitä edes huomaa.

Valmistaminen vaatii perussaldea aavistuksen enemmän vaivaa, mutta se kannattaa, lupaan ettet kadu! Ja kuten parhaissa salaateissa, kastike on kunkku. Seesamöljyn voi reseptissä hätätapauksessa korvata kokonaan oliiviöljyllä, mutta silloin maku ei ole niin herkullisen paahteinen.

Eeppinen salaatti (1 isohko annos)

n. 150g lehtikaalia
purkki kikherneitä (esikypsennettyjä)
1 parsakaali
n. 1/4 punakaali
1 verigreippi
1 avokado
puntti minttua (tai korianteria tai lehtipersiljaa)

seesam- ja/tai hampunsiemeniä

seesamöljyä
soijakastiketta
chilijauhetta

sitruuna-tahinikastike
1 rkl tahinia
1 1/2 rkl oliiviöljyä
1 1/2 rkl seesamöljyä
1 rkl sitruunamehua
1–2 tl soijakastiketta
1/2 tl valkosipulijauhetta
suolaa + pippuria

Valmista kastike vispaamalla ainekset keskenään. Maistele välillä ja säädä ainesten suhteita. Kastike saa olla aika suolaisen makuinen. Jos kastike tuntuu liian jähmeältä, lisää hieman öljyä.

Leikkaa parsakaali pienemmäksi paloiksi. Huuhtele kikherneet ja taputtele esim. talouspaperilla vähän kuivemmaksi. Pyörittele parsakaalit ja kikherneet kastikkeessa, johon tulee n. 1–2 rkl seesamöljyä, 1–2 rkl soijakastiketta ja ripaus chilijauhetta (vispaa nämä ensin keskenään sekaisin). Levitä uuninpellille leivinpaperin päälle ja paahda 180-asteessa n. 20 min.

Riivi lehtikaali pienemmiksi paloiksi (kaupassa myydään nykyään myös valmiita lehtikaalisuikaleita, sellainen 125g paketti on tähän hyvä), laita kulhoon ja ripottele sekaan hieman oliiviöljyä ja suolaa. Puristele kaalia käsin kunnes se alkaa pehmenemään (n. minuutin). Lehtikaalista tulee näin myös pehmeämmän makuinen.

Suikaloi punakaali kapeiksi soiroiksi, ja lisää se mintun kanssa lehtikaalikulhoon. Sekoita sitruuna-tahinikastike joukkoon tasaisesti. Maista ja lisää suolaa tai muita mausteita tarvittaessa. 

Lisää kulhoon paahdetut parsakaalit ja kikherneet. Sekoita. Lisää parhaan kykysi mukaan kuorittu ja viipaloitu verigreippi ja sekoita varovasti. Suikaloi avokado päälle (tai voi sen sinne sekaankin sekoittaa pienempinä paloina) ja ripottele lopuksi siemeniä. Nauti!


Alkuperäinen ohje muokattuna Half Baked Harvest.
SHARE:

10 kommenttia

  1. Moi Lotta! Löysin blogisi vastikään, kun terveydellisistä syistä noudatan tällä hetkellä viljatonta & sokeritonta ruokavaliota. Aluksi olin ihan epätoivoinen, etten saa syödä enää mitään hyvää. Blogistasi on löytynyt mielettömästi inspiraatiota ja apua!

    Kysyisinkin, millaisia välineitä suosittelet esim. raakaherkkujen tekoon. Saako raakakakun aikaan kokonaan esim. Bamixin sauvasekoittimella, vai kannattaako hankkia myös kunnon blenderi?

    Mikä blenderi sinulla on käytössäsi? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, ja kiva kuulla että täältä on löytynyt apua! :)

      Sanoisin että raakakakkuja on todella vaikea tehdä pelkällä sauvasekoittimella. Sauvasekotin on kätevä siihen pohjaan, mutta täytteen tasaiseksi saaminen on varmasti turhan haastavaa.

      Tietenkin kannattaa hankkia niin laadukas ja tehokas blenderi mihin vain mitenkään on taloudellinen mahdollisuus. :) Heppoisimmillakin laitteilla pärjää, mutta jos vähänkään enemmän tekee raakaleivontaa tai smoothieita tai erilaisia pähkinätahnoja niin parempi kone säästää monta ärräpäätä.

      Itse käytän Four Sigma Foodsin Gizmo-nimistä blenderiä (mitä ei enää valmisteta) ja välillä myös Vitamixia, nämä ovat melko identtisiä. Eli Vitamixia tai yhtä tehokasta Blendteciä suosittelen. Moni on kehunut myös edullisempaa Rawmixiä, mutta siitä mulla ei ole tarkempaa kokemusta.

      Poista
    2. Kiitos paljon avusta! Vitamix olisi varmasti paras, se on vain niin perhanan kallis. Onko sinulla kokemusta Wilfan Raw Fuel-blenderistä? http://www.gigantti.fi/product/kodin-tuotteet/tehosekoittimet-ja-vatkaimet/PB1200S/wilfa-raw-fuel-tehosekoitin-pb-1200-s

      Olisikohan tuosta mihinkään? Tuotteella on ainakin pitkä takuu.

      Poista
    3. Moi, ei ole kokemusta tuosta Raw Fuelista mutta ei vaikuttaisi mitenkään huonolta.. pitkä takuuaika on aina hyvä merkki. Ja jos mukaan tulee vielä tampperi, niin se helpottaa suuresti massojen työstämistä.

      Poista
  2. Ihanan näköinen salaatti! Pääsee ehdottomasti testiin!

    VastaaPoista
  3. Hei!

    Ihana ohje. Menee kokeiluun. Muutenkin ihana blogi!! Olen lueskellut ja hakenut inspiraatiota monista ulkomaalaisista blogeista, mutta nytpä löysin tosi ihanan ja inspiroivan kotimaisenkin version. Kiitos sinulle :)
    -Heidi-

    VastaaPoista
  4. Onpas herkullisen oloinen salaatti. Laitanpa talteen. Itse tykkään sekoitella erimaiden keittiöitä ja kokeilla makuyhdistelmiä. Tässä on jo kunnon meininki :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Salaateissa yleensä hyvä motto on: enemmän on enemmän :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig