lauantai 14. marraskuuta 2015

KOOKOKSISET ANANAS-VALKOSUKLAARAAKAKAKKUSET


Kookossose (tai kookosmanna) on tehnyt tänä vuonna jonkinlaisen läpimurron raakaruokarintamalla, sen verran monessa yhteydessä se on tullut vastaan. Ei kyllä ole mikään ihme – jos tykkäät kookoksen mausta, tulet rakastamaan kookossosetta. Maku on ihanan täyteläinen ja koostumus kermainen, olematta kuitenkaan liian rasvainen. Kookossose valmistetaan jauhamalla tuoreen kookospähkinän lihaa pehmeäksi ja samettiseksi massaksi. Soseessa on siis öljyn lisäksi paljon kuituja ja proteiinia. Kookossose ei sovi paistamiseen (toisin kuin kookosöljy), mutta muuhun ruoanlaittoon ja esim. levitteeksi hyvin. Merkkien välillä saattaa tosin olla hieman eroja koostumuksessa, eli siinä miten sileää ja pehmeää sose on.

Lähdinkin kokeilemaan miten kookossose istuu raakakakkuun. Sose ei käyttäytynyt ihan niinkuin odotin – kakun keskimmäinen kerros ei jähmettynyt odotetulla tavalla vaan jäi liian pehmeäksi. En silti kutsuisi tätä epäonnistumiseksi, sillä maku oli kuitenkin kohdillaan. Korjasin ohjeeseen ainesten määriä ja kakun pitäisi onnistua nyt ihan hyvin. Oman kakkuni leikkasin pienemmiksi suupaloiksi niin tuli tämäkin kokeilu pelastettua. :)

Kookoksen kanssa klassinen yhdistelmä on tietysti ananas. Tuore ananas maistuu noin tuhannesti paremmalta kuin tölkkiserkkunsa, joten suosittelen ehdottomasti käyttämään sitä. Valkosuklaakerrokseni on aika rusehtava johtuen käyttämästäni kookosnektarista, valkoisemman kerroksen saa käyttämällä jotain neutraalimman väristä makeuttajaa.

Pohjassa käytin vaihteeksi mustia mulpereita (vaaleat mulperit sopivat myös hyvin). Mustista mulpereista tulikin hauskan tummanvioletti, melkein musta pohja kakkuun.


Pohja
2/3 dl auringonkukansiemeniä
1 1/2 dl (mustia tai ruskeita) mulpereita tai esim. rusinoita
2/3 dl pekaaninpähkinöitä
halutessa: pari rkl kookossokeria
ripaus suolaa

Anananastäyte
1 1/2 dl cashewpähkinöitä (liota etukäteen väh. 4h)
1 dl kookossosetta/mannaa
1/2 dl sulaa kaakaovoita
2 dl tuoretta ananasta
1–2 rkl kookosnektaria (tai ei-vegaanit esim. hunaja)
1–2 rkl sitruunanmehua
1 tl hienoa psylliumjauhetta (lisäkiinteytykseen)

Valkosuklaatäyte
1 1/2 dl cashewpähkinöitä
1/2 dl kookossosetta/mannaa
1/2 dl sulaa kaakaovoita
2–3 rkl kookosnektaria (tai ei-vegaanit esim. hunaja)
hieman vaniljauutetta
pari rkl vettä

Jos mulperit ovat hieman kuivahtaneita, liota niitä hetki lämpimässä vedessä ja valuta sen jälkeen huolellisesti. Muusaa pohjan ainekset tasaiseksi massaksi esim. sauvasekoittimella. Maista seosta ja lisää pikkuisen kookossokeria tarvittaessa (mustat mulperit eivät ole kovin makeita). Painele massa vuoan pohjalle (käytin halkaisijaltaan 18cm vuokaa).

Käytin täytteessä erittäin kypsää ja makeaa ananasta, joten ananastäytekerros ei kaivannut juuri ollenkaan lisämakeutusta. Leikkaa ananas pienemmiksi paloiksi ja laita muiden ainesten (paitsi psylliumin) kanssa blenderiin. Aja täydellä teholla kunnes massa on sileää. Lusikoi välillä massaa reunoilta alas tai käytä tampperia. Tsekkaa maku ja lisää makeutusta tai sitruunanmehua oman maun mukaan. Sekoita lopuksi psyllium joukkoon, kaada ananastäyte pohjan päälle ja laita kakku hetkeksi pakkaseen. Huuhtele blenderi tässä välissä.

Tee valkosuklaatäyte blendaamalla ainekset tasaiseksi massaksi. Jos massa tuntuu liian jähmeältä, lisää hieman vettä. Tsekkaa jälleen maut kohdilleen. Kaada täyte hieman jähmettyneen ananastäytteen päälle. Kakku jähmettyy pakkasessa parissa tunnissa. Koristelin omat kakkupalani vaniljalla maustetulla kookoskermavaahdolla, kookoslastuilla ja mustilla mulpereilla.


PS. Harkitsin hetken viitsinkö julkaista tätä juuri tänään, mutta ehkä on parempi ainakin hetkeksi yrittää keskittyä hyviin (ja maukkaisiin) asioihin maailmassa. #peaceandlove
SHARE:

6 kommenttia

  1. Vastaukset
    1. Kiitos! Tuo kookossose/manna on kyllä sellaista herkkua, että sitä syö mielellään ihan sellaisenaankin, suosittelen kokeilemaan jos ei ole jo tuttu tuote :)

      Poista
  2. Millaiseen vuokaan näitä kakkuja voi tehdä? Irtopohjavuokaan? Ja kelmutetaanko aina..?

    Kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, irtopohjavuoka on kätevin tarjoilun kannalta kun sen saa näppärästi ympäriltä pois. Kelmua en ole kyllä koskaan käyttänyt.. mihin kohtaan sitä tarvitsisi..? :D Ehkä jos säilyttää kakkua pidempään niin siihen voi suojaksi laittaa hieman kelmua ettei mene roskia (?).

      Poista
  3. Kiitos! Jotkut ohjeistavat kelmuttamaan vuoan, mutta ehkä eivät siis käytä irtopohjavuokaa. Kokeilen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, itse en ole tainnut törmännyt kelmuttamiseen kuin normileivonnan puolella. Tsemppiä kokeiluun! :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig