torstai 29. lokakuuta 2015

KOOTUT KEITOT JA PIKAINEN KASVISLIEMIKATSAUS


Päätin kerätä yhteen postaukseen blogissa aiemmin julkaistuja kuumia keittoja. Luulin että näitä olisi ollut enemmänkin, mutta ehkä teen sitten keskimäärin enemmän smoothietyyppisiä kylmiä keittoja. Villasukkien ja lämpimien keittojen sesonki on kuitenkin nyt ja tästä ikuisuuteen kevääseen asti, joten lämpimät keitot ovat paikallaan.

Aika monessa ohjeessa on sama peruspohja. Paras keitto syntyy itse tehtyyn kasvisliemeen, mutta aika harva meistä jaksaa tai ehtii sellaisia keittelemään. Laadukas valmisliemi, tai vesi + hyvä fondi on tällöin ihan ookoo vaihtoehto, vaikka muuten teollisia valmisteita välttelisikin.

Kannattaa kuitenkin lukea erityisen tarkasti tuotteiden ainesosaluetteloita, koska fondeissa ja liemitiivisteissä tuntuu olevan vähän sitä sun tätä. Alla kauppojen yleisimmät merkit ja yksi liemi:

Puljongin kasvisliemi on ykkösvalintani, jos sitä vain jostain löydän (harmikseni en ole löytänyt kovin monesta kaupasta). Tuoteseloste on melko lyhyt ja yksinkertainen, mikä lupaa yleensä hyvää:
Vesi, sipuli, porkkana, purjo, selleri, fenkoli, oliiviöljy, suola (0,6 %), timjami, lipstikka, mustapippuri, laakerinlehti.

Fondeista taas Touch of Taste on parhaimmasta päästä, ei ideaali mutta paras mitä olen löytänyt. Kasvisfondin sisältö: 
Vesi, suola, valkoviini, kasvistiiviste (porkkana, palsternakka, selleri), aromi (sisältää selleriä), muunnettu perunatärkkelys, sokeri, säilöntäaine (kaliumsorbaatti), väriaine (paprikaoleoresiini).

Sen sijaan esimerkiksi Knorrin Fond du Chef Herbs-fondissa on jo toisena ainesosana glukoosisiirappi...
Vesi, glukoosisiirappi, suola, yrttiseos 7,2 % (persilja, timjami, laakerinlehti), palmurasva, sokeri, kasvikset 4,1 % (purjosipuli, sipuli), hiivauute, kaliumkloridi, mausteet (mm. muskotti, sellerinsiemen), sakeuttamisaineet (ksantaanikumi, johanneksenleipäpuujauhe), aromi. 

Knorrin Fond du Chef Vegetable on jo vähän parempi, mutta paljon epämääräisyyksiä löytyy tästäkin. Mikä on esimerkiksi tämä palmurasva? Sama kuin palmuöljy mutta eri nimellä (ja miksi se on siellä kahdesti)?
Vesi, suola, kasvikset 14 % (porkkana, purjosipuli, punainen paprika, juuriselleri), palmurasva, sokeri, palmuöljy, hiivauute, persilja, sakeuttamisaineet (ksantaanikumi, johanneksenleipäpuujauhe), mausteet (mm. selleri), sipuliaromi, mausteuute, maltodekstriini, karamellisoitu sokeri. 

Herbamaren kasvisliemitiiviste on sentään luomua, mutta en käsitä miksi tässä(kin) pitää olla tuotteen suurimpina raaka-aineina epämäärästä rasvaa ja sokeria (vaikka onkin raakaruokosokeria).
Palmurasva, raakaruokosokeri, maltodekstriini (maissista), merisuola, kasvikset (sipuli, palsternakka, porkkana, purjosipuli), hiivauute, mausteet (valkosipuli, kurkuma, pippuri, muskotti), yrtit (liperi, persilja), siitake, karamellisoitu sokeri.

Ja Maggin kasvisliemen nimellä kulkevaa lisäainehirvitystä en kyllä mielelläni suuhuni laittaisi.
Jodioitu suola, kovetettu kasvirasva, tärkkelys, arominvahvenne (mononatriumglutamaatti), hiivauute, sokeri, kuivatut kasvikset 4,5 % (sipuli, selleri, porkkana, persilja, purjosipuli), porkkana- ja valkosipuliuute (sisältää gluteenia, selleriä), vehnäproteiinihydrolysaatti, mausteet, väri (E150d) ja aromit (sisältää gluteenia).

Huh! Kyllä alkoikin taas kiinnostaa ne itsetehdyt liemet.. No mutta takaisin keittoihin. Kaikki ohjeet ovat vegaaneille sopivia, maidottomia ja viljattomia.



Vasemmalta ylhäältä alkaen:  
Tofu-phokeitto
Paahdettu paprikakeitto
Lempeä omenakeitto
Aasialaistyyppinen siitake-tomaattikeitto


Thai-linssikeittoa chiliöljyllä 
Paahdettu kukkakaalikeitto
Minttu-parsakeitto
Porkkanakeitto


Kolme aika samannäköistä, mutta erimakuista keittoa:
Kurpitsakeitto paahdetuilla siemenillä
44 kynnen valkosipulikeitto  
Samettinen maa-artisokkakeitto

Toivottavasti näistä irtoaa inspiraatiota pitkiin ja viileneviin talvi-iltoihin. :)
SHARE:

2 kommenttia

  1. Kiva koonti lämpimistä keitoista. Nyt todellakin on taas se sesonki käsillä!

    Kasvisliemistä täytyy vielä lisätä oma suosikkini Sysmän Luomu Kasvisliemijauhe. Siinä raaka-aineluettelo paljon perus liemikuutioita parempi ja itse olen myös pitänyt jauhepurkista, jota on helppo annostella tarpeen mukaan veden joukkoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo hei kiva jos on tiedossa muita liemisuosituksia, otan mielelläni vastaan! Tuo jauhe onkin ihan uusi tuttavuus. :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig