maanantai 20. huhtikuuta 2015

KEVÄÄN DETOX-KUURI


Kevät on monelle otollista aikaa käynnistää pienimuotoinen elimistön puhdistuskuuri. Mitä ajatuksia sana detox herättää? Turhaa huuhaahömppää vai oikeasti hyödyllinen juttu kehon toimintakyvyn paranemisen (ja mahdollisesti myös keveämmän olon) kannalta? Myrkyille ja kuona-aineille kyytiä, mitä ne sitten ikinä tarkalleen ottaen tarkoittavatkaan.

Itse en ole koskaan ollut suunnitellulla detox-kuurilla, joten en pysty ainakaan omien kokemusten perusteella esittämään vankkoja mielipiteitä puolesta tai vastaan, mutta jos olo tulee sillä paremmaksi niin sittenhän se toimii, oli placeboa tai ei. Itse asiassa tutkimusten mukaan placebokin toimii, vaikka testattava itse tietäisi sen olevan placeboa.. ihmismielen ja kehon suhde on aika jännä ja monimutkainen!

Mehupaastot ja vastaavat ovatkin sitten jo kovemman tason detox-juttuja ja vaativat tarkempaa aiheeseen perehtymistä. Kevyempi, tavallisen ruokavalion ohessa suoritettava puhdistuskuuri on sen sijaan varmaan monelle helpommin lähestyttävä vaihtoehto.


Blogiringin yhteistökampanja toi tietoisuuteeni täyden uuden merkin, nimittäin sveitsiläisen Nahrinin, jolla on valikoimissaan mm. erilaisia luontaistuotteita, elintarvikkeita ja kosmetiikkaa. Sain testattavaksi kaksi juomaa: artisokkajuoman ja aloe vera -juoman, joita Nahrin suosittelee nimenomaan elimistön puhdistuskuuriin. Juomat on tarkoitus nauttia normaalin ruokavalion ohessa.

Aloe vera on geelimäisenä tuotteena tuttu pariltakin Aasianreissulta, jolloin tarvittiin kiireellista helpotusta auringonpolttamiin. Juomana sen sijaan en ole aiemmin tähän vanhaan monipuoliseen (lääkekasvinakin pidettyyn) kasviin tutustunut.

Aloe vera -juoman on tarkoitus edistää vatsan toimintaa ja ruoansulatusta, ja myös vähentää närästystä. Tuotetta suositellaan käytettäväksi vain lyhyen kuurin (noin kolme viikkoa) verran. Maku on hyvin neutraali, aavistuksen makea.

Jännittävältä kuulostavan artisokkajuoman taasen pitäisi edistää maksan puhdistumista. Ennen ateriaa otettuna juoma pilkkoo aterian rasvoja ja edistää myös ruoansulatusta. Mikäs sen parempi alkoholiton aperitiivi vaikkapa illallisjuhlien alkuun. Maunsa puolesta aavistuksen hapan juoma sopii aperitiivin rooliin kyllä oivallisesti. 

Artisokkajuoma on aika jännän makuista, ei siis pahaa mutta..jännää. Pienen totuttelun jälkeen aloin oikeastaan pitämään mausta hyvinkin paljon. Juoma on hyvin miedosti makeutettu ja sisältää hieman katkeroa, mistä tulee se jännän hapan maku. Jälkimaku on piparminttuinen.


Itse en koe varsinaisesti tarvitsevani mitään kropan detox-kuuria (koska tottakai elintapani ovat jo valmiiksi erinomaiset..ai mitkä sipsit ;) mutta kokeilin toki tuotteita kiinnostuneena. No huomasinko mitään muutosta kehossani ja sen voinnissa? Olen ehtinyt käyttää tuotteita nyt n. parin viikon verran ja en voi sanoa huomanneeni mitään suurempia vaikutuksia, toki esimerkiksi oma suolistoni kunto on tällä hetkellä jo valmiiksi aika hyvässä reilassa. Jos vatsani tarina kiinnostaa enemmän, olen kirjoittanut siitä aiemmin täällä.

Molempia juomia suositellaan lisäksi erityisesti ummetuksen hoitoon, eli jos on sen tyylisiä ongelmia niin tästä voisi löytyä apu (toki kannattaa tsekata myös se oma ruokavalio löytyiskö sieltä korjattavaa).

Mikäli kiinnostuit testaamaan Nahrinin tuotteita, heidän verkkokauppaansa rekisteröitymällä saat -30% kaikista tuotteista, ja sama alennus pätee myös Jätkäsaaressa sijaitsevassa liikkeessä. Facebook-sivuilta löytyy myös lisätietoa tuotteista ja yrityksestä.


Mikäli haluat kokeilla detox-juomaa ihan kotikonstein, tässä yksi ravinneaineita pursuavan juoman resepti. Jos se on vihreää, sen on pakko olla terveellistä eikös. :)

Juoman tarkoitus ei ole olla mikään namiherkku, mutta ei sen toisaalta kuulu maistua pahaltakaan. Jos kaipaat makeutta voi juomaan lisätä pienen määrän banaania. Toisaalta on ihan hyvä opetella juomaan myös täysin makeuttamattomia juomia, pikkuhiljaa totuttelemalla on parempi lähestymistapa kuin se, että yrittää vetäistä kylmiltään naamaan kannullista selleri-persilja-spirulinasmoothieta (hyh).

Inkivääri ja kurkuma tunnetaan tulehdusta vähentävistä ja ruoansulatusta edistävistä ominaisuuksistaan. Hifistelylisänä vehnänoras (ei siis ole vilja vaan kasvi) on varsinainen supervihreä täynnä klorofylliä, ja opti-MSM (rikkiyhdiste) tukee sidekudosten ja nivelten toimintaa.

Vihreä detox-juoma

kourallinen (baby)pinaattia
kourallinen jotain muuta tummaa lehdykkää, esim romainea tai lehtikaalia
kourallinen tuoretta (vahvaa) minttua
1/2 kurkku
1 päärynä
1/2 limen mehu
pätkä inkivääriä
1/2 tl kurkumaa
pieni loraus vettä

hifistelylisä:
1/2 tl vehnänorasta (jauheena)
1/4 tl opti-MSM:ää

jos pakko on: hieman banaania

Blendaa ainekset (tarpeen mukaan kuorittuna ja pilkottuna) tasaiseksi juomaksi. Jos juoma vaikuttaa turhan paksulta lisää hieman vettä.
Yhteistyössä Nahrin.
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig