torstai 12. helmikuuta 2015

THAITYYPPISTÄ LINSSIKEITTOA CHILIÖLJYLLÄ


Hankin itselleni joululahjaksi kovasti kehutun Ottolenghin Plenty More -keittokirjan. Kirjoittaja on alunperin israelilainen ja sittemmin lontoolaistunut huippukokki, ja herran edellinen (myöskin kasvisruokaan keskittynyt) Plenty-niminen opus on ollut yhtä lailla myyntimenestys.

Odotin kirjalta paljon, mutta ensiselailulla olin hieman pettynyt.. En oikein osaa sanoa miksi, ehkä kirjan yleisilme on makuuni jotenkin liian tunkkainen – paljon lähikuvia öljystä kiiltelevistä ruoista ei jotenkin iske omaan visuaaliseen silmääni (tietenkin toinen tämän postauksen kuvista on juuri sellainen :P). Ohjeissa on myös usein romaaninpituinen lista raaka-aineita, joka helposti hillitsee sitä suurinta innostusta tarttua resepteihin.

No en kuitenkaan halunnut lannistua vähästä, ja päätin kokeilla linssikeiton ohjetta, linssikeittoa kun tulee harvemmin tehtyä. Ja tästä tuli hieman erimakuista kuin yksikään linssikeitto mitä olen aiemmin tehnyt, mikä on tietysti hyvä asia. Lisäksi makean rouskuvat sokeriherneet pinnalla on epätavallinen, mutta oikein osuva keitonpäällyste. Tämän perusteella aloinkin katselemaan kirjaa hieman eri silmällä ja löysin siitä ensivaikutelmaa huomattavasti enemmän potentiaalia. Eli testattavat reseptit eivät jää tähän!

Annokseen kuuluu tehdä myös chiliöljyä, joka onkin todella hyvä lisä keittoon. Chiliöljyä kannattaa tehdä kerralla vähän enemmän, ja maustaa ylijääneellä myöhemmin esimerkiksi uunissa paahdettuja kasviksia tai sekoittaa vaikka pastan joukkoon.

Chiliöljy

n. 1,5 dl oliiviöljyä
1-2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi 
parin sentin pätkä inkivääriä
1/2 chili 
1/2 tähtianis
2 tl curryjauhetta
1 tl tomaattipyrettä
1/2 tl raastettua sitruunankuorta

Kuori ja pilko sipulit ja inkivääri, ja paloittele chili. Lämmitä esim. hyvin pienessä kattilassa pari rkl öljyä ja kuullota keskilämmöllä kaikkia aineksia paitsi tomaattipyrettä ja sitruunaa n. 5min. Lisää loput ainekset ja loppu öljy, ja anna poreilla matalalla lämmöllä puolisen tuntia. Anna jäähtyä hetki ja siivilöi.

Punainen thai curry linssikeitto (n. 2:lle)

kourallinen tai pari sokeriherneitä
öljyä
1 sipuli pilkottuna
1-2 rkl punaista currytahnaa
2 sitruunaruohoa (murjo pintaa kevyesti)
purkki (n. 200g) punaisia linssejä, käytin esikeitettyjä
n. 4 dl vettä (enemmän jos linssit ovat raakoja)
n. 1,5 dl kookosmaitoa
n. 1 rkl sitruunanmehua
n. 1 rkl soijakastiketta
suolaa
tuoretta korianteria  

Keitä kattilassa vettä ja kiehauta sokeriherneitä n. 90 sekunnin ajan. Huuhtele kylmän veden alla ja leikkaa diagonaalisesti ohuiksi siivuiksi.

Lämmitä pari rkl öljyä kattilassa ja kuullota sipulia keskilämmöllä n.10 min. Lisää currytahna ja sekoita n. minuutin ajan. Lisää sitruunaruoho, vesi ja linssit, ja kuumenna hetki (jos käytät raakoja linssejä, lisää pari desiä enemmän vettä ja anna kypsyä n. 15 min). Ota kattila pois liedeltä, poista sitruunaruoho ja surauta keitto esim. blenderissä sileäksi.

Kaada seos takaisin kattilaan, lisää kookosmaito, sitruunanmehu, soijakastike ja hieman suolaa, ja lämmitä keitto. Maistele tässä kohtaa ja laita esim. lisää kookosmaitoa tai mausteita jos siltä tuntuu. Vettä voi myös lisätä jos koostumus tuntuu liian paksulta.

Kaada keitto kulhoihin, ripottele päälle sokeriherneitä, tuoretta korianteria ja chiliöljyä.


Kuvissa näkyvä Iittalan Origo-keittiöpyyhe saatu blogin kautta.
SHARE:

4 kommenttia

  1. Ihanan näköistä!
    Minulla on tuo Plenty ja olen huomannut itse asiassa tekeväni siitä aika vähän. Alkuun innostuin, mutta sitten jotenkin tuntuvat kaikki jotenkin samalta. Tosin siitä on aikaa kun kirjaa viimeksi luin. Pitänee hakea hyllystä taas katsottavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valtavan paksuhan tuo kirja on (niinkuin käsittääkseni se Plentykin) että sikäli valinnanvaraa reseptien suhteen pitäisi olla runsaasti.. mutta voi olla että löytyy toistoakin (en ole vielä selaillut niin tarkasti kun on tosiaan läkähdyttävän paljon noita reseptejä). Siitä annan vielä miinusta että kaikista annoksista ei ole kuvia, se on inhokki-asiani ruokakirjoissa! :)

      Poista
  2. Aivan ihanalta kuulostava keitto! Pakko kokeilla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyl aika kiva makumaailma! Ja chiliöljyä olen laittanut vähän kaikkeen (esim. lämpimiin salaatteihin, tofun kanssa jne) :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig