maanantai 12. tammikuuta 2015

TULPPAANI-SMOOTHIET


Ei, en tarkoita että blendasin tuonne laseihin tulppaaneja. :) Mutta inspiraatio ulkonäköön tuli kyllä näistä kauniista kukkasista.

Ostan kotiini harvoin tuoreita kukkia. Sen huomaa ehkä jo siitä, etten edes omista kunnon maljakkoa vaan laitoin kukat seisomaan mehukannuun. Tässä on kyllä kunnostautumisen paikka, leikkokukat ovat kuitenkin mitä edullisin ja helpoin tapa lisätä kauneutta kotiin.

Blogiringin ja Kauppapuutarhaliiton kampanja veikin minut vähän harvemmin käymääni osoitteeseen eli kukkakauppaan. Tulppaani valikoitui kukaksi ajankohtaisuutensa vuoksi, 16.1 on nimittäin tulppaaninpäivä. Tämän suomalaisten eniten suosiman leikkokukan sesonki onkin parhaillaan käynnissä ja tänä vuonna kukkia on tulossa ilmeisesti ennätyssato. Suurin osa kaupoissa myytävistä tulppaaneista on kotimaisia, mutta asiasta voit varmistua tsekkaamalla löytyykö paketin kyljestä Sirkkalehtilippu. Lisää kotimaisista kukista voit lukea osoitteesta Kauniistikotimainen.fi, ja ajankohtaisin tieto löytyy aina Facebook-sivuilta.


Tulppaanit ovat helppohoitoisuutensa ansiosta oiva valinta myös tälläiselle kukka-noviisille. Nipsaise varresta veitsellä muutama sentti pois, kaada maljakkoon noin 5cm viileää vettä ja laita kukat kääreineen maljakkoon noin puoleksi tunniksi. Tämän jälkeen kukkien pitäisi olla ns. asettunut muotoonsa ja voit poistaa kääreen. Tulppaanit eivät tarvitse mitään lisäravinteita tai muita erikoisaineita, riittää että vaihdat veden parin päivän välein, ja leikkaa samalla hieman vartta. Kukkien pitäisi pysyä kauniina jopa viikon verran.



Tämän viikon perjantaina kannattaa kaikkien Helsingissä liikkujien kulkea Rautatieaseman Postihallin kautta. Kauppapuutarhaliitto juhlistaa nimittäin tulppaaninpäivää tapahtumalla, jossa on mahdollista kerätä oma tulppaanikimppu ja sitoa se kauniisti floristin opastuksella. Tilaisuus alkaa klo 10.

Sitten näihin kukista ulkonäkönsä saaneihin smoothiehin. Halusin näistä tavanomaista paksummat ja oikestaan lusikoitavat kerrosjälkkärit. Paksumpaa koostumusta varten käytin pakastettua banaania ja jääkaapissa säilytettyä kookosmaitoa (sitä jähmeää osiota). Pehmeän makuinen vihreä kerros on molemmissa sama, punainen on marjaisan kirpeä ja keltainen hedelmäisen makea. Toki makuja voi, ja pitääkin säätää omaan suuhun sopiviksi.



Kerros-smoothiet

Vihreä
1 avokado
1/2 dl cashewpähkinöitä (liotettuja)
reilusti limeä
kookossiirappia tai muuta makeutusta
1/3 pakastettua banaania
pieni määrä vettä
spirulinaa tai pinaattia (väriksi)

Punainen
pakastemansikoita ja -vadelmia
pala punajuurta
pieni pätkä inkivääriä
1/3 pakastettua banaania
pari rkl jähmeää kookosmaitoa (jääkaapista)
tarvittaessa vähän makeutusta
(koristeeksi gojimarjoja)

Keltainen
mangoa
puolikkaan appelsiinin mehu
pätkä porkkanaa
1/3 pakastettua banaania
jähmeää kookosmaitoa
kurkumaa (väriksi)
pari rkl jähmeää kookosmaitoa (jääkaapista)
(koristeeksi mehiläisten siitepölyä)

Aja jokainen osa blenderillä sileäksi. Kannattaa ajaa ihan kunnolla täydellä teholla pidempi aika niin smoothieen ei jää möykkyjä. Jos tuntuu että massa jää pyörimään laitteeseen, voit lisätä hieman raaka-aineiden tai nesteen määrää.

Kaada pohjalle vihreä kerros ja päälle värillinen. Smoothiet säilyvät jääkaapissa n.vuorokauden.




Yhteistyössä Kauppapuutarhaliitto.
SHARE:

4 kommenttia

  1. Aivan ihanat kuvat ja herkullisen raikas smoothiet! Tulppaanit tuovat ihanasti kevään tunnelmaa pakkaspäiviin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Peggy! Ehkä tässä voi alkaa fiilistellä jo kevättä vaikka ulos katsomalla ihan siltä ei vielä vaikutakaan :)

      Poista
  2. Mullakin on maljakossa tällä hetkellä tulppaaneja! Ne on kauniita, vaikka kestävätkin niin vähän aikaa. Yleensä suosin neilikoita, jotka viihtyvät maljakossa parisen viikkoakin. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en tiedä kukista yhtään mitään, nytkin joku lahjaksi saatu viherkasvi kituu viimeisillään kun unohdan aina kastella sitä. Mutta ehkä tässä syntyy nyt uusi innostus, kokeilen vaikka noita neilikoita seuraavaksi! :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig