maanantai 15. joulukuuta 2014

KIITOS HYVÄÄ: VILJATTOMAT ANIS-VIIKUNAKEKSIT


Virpi Mikkosen Kiitos Hyvää* on ehdottomasti yksi loppuvuoden eniten odottamiani ruokakirjoja. Jos teema on "herkkuja ilman sokeria ja gluteenia", niin tarvitseeko enemmän sanoa. Osalle teistä onkin varmasti tuttu Virpin aiempi blogi Kiitos hyvää, nykyään juttuja voi seurata osoitteessa Vanelja.com.

Nyt kun olen saanut opuksen käsiini niin voin todeta että odotukset eivän turhaan olleet korkealla. Fanitan kirjaa kympillä, ja se ei johdu pelkästään teemasta ja toinen toistaan herkullisimmista ohjeista, vaan myös kirjan ulkoasu lähtien kannen tekstin kuparinvärisestä folioinnista on ihan napakymppi! En voi muuta kuin todeta että vitsit miten tyylikäs kokonaisuus. Jos osaisin ottaa yhtä kauniita kuvia (ja keksiä yhtä hyviä reseptejä) niin tämä olisi se kirja minkä tekisin. No onneksi joku muu teki jo niin minun ei tarvitse. :)


Arvata saattaa että kirjassa on sata ja yksi kiinnostavaa ohjetta. Tällä kertaa päädyin kuitenkin testaamaan lakritsaisia anis-viikunakeksejä, maussa kun on ripaus joulua ja yhdistelmä kuulosti muutenkin jännittävältä. Näitä voisi hyvin tehdä vaikka jollekin lahjaksikin, pakkaa keksit vaan kauniiseen laatikkoon (postauksen kuvissa samaa ajatusta).

Jotain kertonee keksien onnistumisesta se, että kerkesin syödä satsista puolet ennen seuraavan päivän kuvaushetkeä. :) Näihin tuli tosi kiva koostumus, pinnalta rapea mutta keskeltä pehmeä, ja viikunanpalasista tulee kekseihin mukavan makeantahmaisia sattumia. Huom. keksit saattavat näyttää (hienoisen muotopuolisuuden lisäksi) palaneilta mutta tuo musta juttu pinnalla on siis lakritsijauhetta!


Tein ohjeesta puolet mutta keksejä tuli silti varmaan lähemmäs 14kpl (koko taikinalla olisi pitänyt tulla 16kpl, ehkä omistani tuli tavanomaista pienempiä sitten). Tein ohjeeseen pieniä muokkauksia, mm. korvasin kookossokerin kookosnektarilla ja jätin leivinjauheen pois (koska sitä ei ollut). Ensi kerralla voisin laittaa jopa vielä vähän reilummin mausteita ja enemmän herkullisia viikunanpaloja.

Anis-viikunakeksit (n.16 kpl?)

3,5 dl mantelijauhoja
4 rkl pellavarouhetta
1 dl kookossokeria (käytin kookosnektaria)
1 rkl tähtianista murskattuna
1 tl leivinjauhetta
pieni ripaus suolaa
1 dl kauramaitoa (tai vastaavaa)
1 dl sulatettua kookosöljyä (tai ei-vegaanit sulatettua voita)
1 tl (aito)vaniljauutetta/jauhetta
1 dl mantelilastuja (käytin kokonaisia manteleita jotka leikkasin siivuiksi)
5-7 pieneksi pilkottua kuivattua viikunaa
pinnalle: lakritsijuurijauhetta

Sekoita jauhemaiset ainekset keskenään ja kosteat aineet keskenään, ja yhdistä ne samaan kulhoon. Sekoita lopuksi joukkoon mantelit ja viikunat. Oma taikinani oli kookosnektarista johtuen melko kosteaa, joten lisäsin lopuksi muutaman ekstra-ruokalusikallisen mantelijauhoa.

Muotoile taikinasta pitkä pötkö, kääri se muovikelmuun ja laita pakkaseen vartiksi. Leikkaa jähmettyneestä taikinasta n.1,5 cm paksuisia siivuja. Laita palat leivinpaperin päälle uuninpellille ja ripottele pinnalle lakritsijuurijauhetta. Paista 170-asteessa n.10 minuuttia, käännä keksit varovasti ympäri ja paista vielä toiset n. 10 minuuttia. Huomaa että keksit jähmettyvät vielä jäähtyessään, eli ne voi ottaa ulos kun ovat vielä himppusen "liian" pehmeitä (liian kauan paistuneista kekseistä tulee helposti aika kuivia). Syö heti puolet (tai harjoita itsehillintää ja älä). ;)


* Kirja saatu arvostelukappaleena.
SHARE:

10 kommenttia

  1. Oi! Kuulostaapa ihanalta kirjalta. Olen vegaani ja olen huomannut, että sokerin ja vehnän vähentäminen on vähentänyt hassua turvotusta ja väsymystä. Katsoin, että teos on maidoton, mutta kuinka paljon tässä kirjassa läträtään kananmunilla? Mikäli vähän niin tämä menee ostolistalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, nopeasti pläräillen en huomannut hirveän moneessa ohjeessa kananmunaa. Kirja on jaettu viiteen osaan (1.suklaat&makeat, 2.kakut&piiraat, 3.keksit&muffinit&muut leivonnaiset, 4.jäätelöt, 5.lisukkeet&hillot&levitteet) ja näistä lähinnä joissain noissa lämpimissä leivonnaisissa oli kananmunaa. Raakaleivonnaisissa tietysti ei. Eli näillä puheilla uskaltaisin suositella vegaanille kyseistä kirjaa. :) Ja kananmunanhan voi myös korvata pellavansiemen/chiarouhe+vesi -geelillä, tosin en tiedä soveltuuko se tämän kirjan kaikkiin resepteihin.

      Poista
  2. Oma kirjani odottelee postissa ja odotan innolla, että pääsen testaamaan myöskin vuoden odotetuimmaksi tituleeraamaani kirjaa. Viikuna ja anis kuulostavat juuri niin täydellisiltä, kuin koko kirjakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kirja oli kyllä todella monipuolinen ja makujen suhteen mielikuvituksekas kokonaisuus, tykkäsin kovasti!

      Poista
  3. hei lotta! luin täällä hymyssä suin ja todella otettuna tämän postauksesi. kiitos! aivan ihana lukea, että kirjani on ollut mieleinen. ja erityisesti ilahdutti, että pidit noista anisviikunakekseistä! niihin tuli itsellänikin aikoinaan oikein kunnon himo. kokeile ihmeessä nyt joulun alla muuten myös luumulakuja! niissäkin on ripaus joulua. :) iloa ja valoa & kiitos kauniista blogista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi kauniista sanoistasi. :) Tässä saattaa käydä vielä niin, että pitää kokata koko kirja läpi kun ohjeet ovat toinen toistaan houkuttelevamman näköisiä. Eli vielä kerran onnittelut todella onnistuneesta kokonaisuudesta!

      Poista
  4. Pakko ;) oli liittyä lukijaksi. Piti tässä joulua valmistella ei netissä istua. Joulunpyhinä sitten ehtii nauttia ja miettiä seuraavaa joulua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, tervetuloa vaan! Jouluvalmisteluissakin kannattaa pitää pieniä taukoja ja vaikka surffailla hetki netissä :)

      Poista
  5. Jaahas, se onkin taas näiden aika :)

    VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig