maanantai 17. marraskuuta 2014

MINTTUNAPIT RAAKAVERSIONA + ARVONNAN VOITTAJA


Suklaan parina minttu on aina ollut ylivertainen suosikkini. Muut söivät jouluna Pandan joulukonvehtirasiasta ne toffeetäytteiset konvehdit, minä söin minttutäytteiset. After Eight oli parasta. Sitten löysin briteistä Bendicksin Bittermintsit (aftereightsit potenssiin kaksi) ja taivas oli saavutettu. 95% tumma suklaa yhdistettynä ärhäkkään minttuisuuteen on yksinkertaisesti täydellinen liitto.

Lähdin tutkailemaan saisiko minttutäytteisiä suklaanappeja väännettyä raakaversiona, ja Rawmazing-blogista löytyikin hyvännäköinen ohje. Tein lopulta kahdenlaisia nappeja: toiseen tuli pelkkä minttutäyte ja toiseen mintun lisäksi eräänlainen pehmeä keksikerros. Täytteen pääraaka-aineena on kookos(hiutale), joten siitä en saanut samalla lailla täysin sileää kuten tavallinen minttutäyte on. Käyttämäni hiutaleet olivat kuitenkin todella pieniä ja pehmeitä (eivät sellaisia kuivahtaneita koppuroita) joten olin tyytyväinen tekstuuriin. Hiutaleet olisi voinut ajaa myös kookosvoiksi asti, mutta silloin täyte olisi ollut vähän turhan rasvainen ja vaikeasti käsiteltävä.

Lopputuloksesta tuli aika kiva! Ja parasta on se että minttupitoisuutta voi säädellä itse, minä laitoin tietysti nupit kaakkoon. En huomannut ottaa tarkasti ylös paljonko käytin mitäkin ainesosaa mutta ei se niin tarkkaa ole. Suklaakuorrutetta tein ihan liikaa, mutta kaadoin sitten ylimääräiset muotteihin ja tein niistä raakasuklaakonvehteja. :)

Ohje on siis noita kaksikerroksia nappeja varten; jos haluat pelkän minttutäytteen niin jätä toinen täyte pois, ja vastaavasti jos haluat tehdä molempia niin tee tuplat minttutäytettä ja suklaakuorrutetta.


Raaka-minttunapit (n. 20 kpl)

Minttutäyte
n. 1 dl kookoshiutaleita
muutama rkl sulaa kookosöljyä
nestemäistä makeutusta maun mukaan
piparminttuöljyä (ei esanssia) maun mukaan

Keksitäyte
n. 1 dl mantelijauhoa
n. 1 rkl raakakaakaojauhetta
muutama rkl sulaa kookosöljyä
nestemäistä makeutusta maun mukaan
1-2 tippaa piparminttuöljyä 

Suklaakuorrute
1 osa sulaa kaakaovoita (ehkä n. 2-3 rkl)
1 osa sulaa kookosöljyä (ehkä n. 2-3 rkl)
useampi rkl raakakaakaojauhetta
nestemäistä makeutusta maun mukaan
piparminttuöljyä maun mukaan

Aja esim. monitoimikoneella minttutäytteen aineet yhtenäiseksi massaksi. Varo ajamasta liian kauaa ettei massa muutu kookosvoiksi. Maistele minttu- ja makeusaste sopivaksi. Massan tulisi olla pehmeää mutta muotoiltavaa (eli ei liian löysää), joten säädä kookosöljyn määrää sen mukaan. Laita massa hetkeksi jääkaappiin jähmettymään niin sitä on helpompi käsitellä.

Sekoita keksitäytteen aineet keskenään. Minttutäytettä koskevat ohjeet pätevät tässäkin. Laita myös tämä massa hetkeksi viileään jähmettymään.


Taputtele täytteistä joko käsin pieniä tasaisia nappeja, tai levitä ne litteäksi levyksi ja ota muotilla paloja. Itse käytin muottina sellaista teräksistä alkoholimittaa. Asettele keksinappi ja minttunappi päällekkäin, ja laita taas hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.

Valmista sillä aikaa suklaakuorrute. Dippaa jähmettyneet napit suklaaseen ja laita ne esim. folion päälle. Jähmetä napit jääkaapissa, leikkaa vähän siistimmäksi mikäli suklaata valui alustalle, ja tarjoile. Nämä sulavat supernopeasti joten säilytä nappeja jääkaapissa.


HUOM! BAMIX-ARVONTA

Osallistujia tuli oikein mukava määrä, kiitos siitä! Voittajaksi arvoin Niina Mäki-Tuurin, laitatko yhteystietosi osoitteeseen: syotavahyva@gmail.com niin saadaan paketti lähtemään. Onnittelut voittajalle! :)
SHARE:

4 kommenttia

  1. Yksi minttusuklaan kaveri täälläkin! Kaikenlaista muutakin suklaista on tullut tehtyä, mutta kyllä ne minttuiset suklaat vaan on niitä parhaita. Joskus olen tehnyt raakasuklaaseen minttutäytteen cashewista ja taatelista. ja tietenkin ne minttutipat sekaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Cashew voiskin olla täytteenä aika kiva! Ainakin siitä saisi ihan sileää.. Pitää tehdä joku testierä ja tsekata miltä vaikuttaa. :)

      Poista
  2. Minttu ja suklaa on mustakin parhaat yhdessä. :) Kuinka paljon kaakaota tulisi laittaa tuohon kuorrutteeseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohops hyvä huomio, unohdin koko raaka-aineen ohjeesta! Kaakaojauheen määrä riippuu ihan nesteiden määrästä, mutta kyllä sitä useampi ruokalusikallinen menee. Suklaa saa jäädä aika juoksevaksi, mutta ei täysin "vetiseksi". Muutoin se ei pysy minttunappien päällä kunnolla.

      Poista

Blogger Template Created by pipdig