maanantai 6. lokakuuta 2014

SITÄ PAREMPI SOPPA: VILJATON LASAGNE KESÄKURPITSASTA


Jotain maukasta -ruokablogin pitäjä Mari Moilanen julkaisi alkusyksystä oman ruokakirjan nimeltä Sitä parempi soppa*. Kirja on jaettu hauskasti seitsemään osioon raaka-aineen värin mukaan. Raaka-aineita on valittu 21 kappaletta ja jokaisen ympärille on kehitetty 3–5 mielikuvituksekasta ohjetta. Kirjan rakenteen erikoinen lähestymistapa saattaa aluksi vaikuttaa hieman hämmentävältä, mutta toisaalta nopeuttaa kirjan selaamista. Värikoodaus näkyy nimittäin selkeästi taitossa ja paperinselässä, eli esimerkiksi punajuuriohjeita pääsee selaamaan nopeasti valitsemalla kirjasta punaisen kohdan.

Bloginpitäjällä on mukava tatsi ajankohtaisiin (ja jopa vähän trendikkäisiin) raaka-aineisiin, kirjasta löytyy esimerkiksi osiot lehtikaalille ja kvinoalle. Muutenkin olin iloisesti yllättynyt kasvisruokien määrästä ja niiden monipuolisesta käytöstä. Taisin laittaa heti ensiselauksella lähemmäs 10 ohjetta to-do-listalle. Suurin osa ohjeista on myös viljattomia (mm. spelttiä käytetään jonkin verran) mikä on oman erittäin subjektiivisen näkemykseni mukaan hieno asia. :)

Taitto on iloisen värikäs ja kuvat erinomaisen hienoja (Marin omia). Keittokirja sopii myös hyvin koko perheelle, sillä ohjeissa on otettu huomioon missä kohdin lapset voivat toimia apukokkeina.


Arvoin useamman ohjeen välillä, mitä haluaisin kokeilla ensimmäiseksi, ja kasvisruokien runsaudesta huolimatta päädyin kuitenkin liharuokaan. Viljattomassa lasagnessa pastalevyt on korvattu kesäkurpitsalla. Olen kokeillut samaa ideaa aiemmin täysin vegaanissa lasagnessa, mutta se oli aika työläs kokonaisuus ja tällä kertaa halusin valmistaa vähän helpomman ohjeen. Toki kasvisversion tästäkin saisi aika helposti esim. korvaamalla jauhelihan soijarouheella (mikäli käyttää soijatuotteita).

Oikaisin muutamia mutkia ohjeessa, ja vähensin ainesosien määrää, mutta lopputuloksesta tuli silti erinomaisen hyvää – helppoa arkiruokaa pienellä twistillä! Alkuperäinen ohje nähtävissä täällä.


Kesäkurpitsalasagne

2 keskikokoista kurpitsaa

Kastike
500 g luomunaudan jauhelihaa
1 sipuli
1 pikkutölkki tomaattipyrettä (70g)
3-4 dl paseerattua tomaattia
muutama rkl punaviinietikkaa
1-2 rkl hunajaa
reilusti mausteita:
suolaa
pippuria
paprikajauhetta
chilijauhetta
valkosipulijauhetta
kuivattuja yrttejä (oregano, timjami)

Juustotäyte
1 (luomu)muna
1 purkki ricottaa (250 g) 
n. 150 g raastettua voimakasta juustoa (esim. mustaleima emmentalia)

raastettua parmesania
halutessa: tuoretta timjamia

Pilko sipuli pieneksi ja kuullota hetki öljyssä/voissa. Ruskista jauheliha ja lisää muut ainekset pannulle. Kastiketta kannattaa maustaa ihan kunnolla, juustokastike ja kesäkurpitsa itsessään ovat aika mietoja. Maistele että happamuutta (etikka) ja makeutta (hunaja) on sopivasti. Ja suolaa! Anna keittyä miedolla lämmöllä n. puoli tuntia, tsekkaile välillä ettei kastike pala pohjaan (-> lisää hieman paseerattua tomaattia).

Vuole juustohöylällä kesäkurpitsasta suikaleita. Itselläni meni tähän ohjeeseen ehkä noin 1,5 kesäkurpitsaa.

Valmista juustotäyte sekoittamalla ainekset keskenään. Tähän suosittelen ehdottomasti jotain voimakkaamman makuista puolikovaa juustoa, eli jätä edam hyllyyn.

Laita uunivuoan pohjalle ensin n. 2/3 kastikkeesta ja lado päälle kurpitsaviipaleita. Yksi kerros riittää, tosin laitoin kesäkurpitsat hieman limittäin. Levitä päälle puolet juustotäytteestä, ja toista kaikki kerrokset. Raasta lopuksi päälle reilusti parmesania.

Paista 200-asteessa reilu puolisen tuntia. Laita lopuksi grillivastukset päälle, nosta lämpötilaa ja gratinoi juuston pintaa viitisen minuuttia, kunnes se on hieman ruskistunut. Tarjoile halutessa tuoreen timjamin kanssa.


* Kirja saatu kustantajalta.
SHARE:

18 kommenttia

  1. Hei Lotta, kiva, kun tykkäsit kirjasta! Ja onpa sulla kaunis blogi, ihania kuvia. Blogisi nimi oli tuttu, mutta jostain syystä en ole täällä koskaan käynyt, mutta teema kyllä osuu kohdilleen, joten musta taisi tulla vakkarikävijä <3!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta kiitos paljon! Luulen että tulen palaamaan tuohon kirjaasi vielä lukemattomia kertoja, oli sen verran inspiroivaa sisältöä. :)

      Poista
  2. Näyttääpä hyvältä! Mä oon joskus tehnyt vähän samanlaista lasagnea munakoisoista, mutta vähemmällä juustolla. Pitää ottaa tämä kokeiltavien listalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munakoisoista saa tehtyä ainakin myös Melanzane alla Parmigianaa (http://syotava.blogspot.fi/2013/01/melanzane-alla-parmigiana.html), joka on vähän samantyylistä mutta ilman lihaa. Ja superhyvää myös! :)

      Poista
  3. Oi nam! Herahti vesi kielelle kun katselin näitä kuvia! Muutenkin tykkään tosi paljon blogistasi! Ihania kuvia! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti! :) Tänään tuli vedettyä viimeiset lasagnen palat, pitää tehdä tätä pian uudestaan!

      Poista
  4. Tämä lähtee testiin :)

    VastaaPoista
  5. Mielettömän hyvä versio kesäkurpitsalasagnesta, talteen jäi! :) Korvasin ricotan ihan creme fraichella ja maitorahkalla, kun ei tästä kylästä mitään ricottaa löydy, mutta tosi hyvää tuli silti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin keksitty korvike, tuossa yhdistelmässä aika samaa makumaailmaa kuin ricotassakin! :)

      Poista
  6. Moi Lotta! Ressu menee heti torstaina kokeiluun! Se näyttää ihan luvattoman hyvältä :) Tiedätkös mikä olisi superhyvä idea? Se, että sua voisi seurata pinterestin kautta :) Parhainta kesää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Syötävän hyvällä on muuten tili Pinterestissä (www.pinterest.com/syotavanhyva) mutta en oikein jaksa päivittää sitä, samoin henkilökohtainen tili on jäänyt pölyyntymään. Mutta ehkä yritän ryhdistäytyä asian kanssa :) Hyvää kesää myös sinulle!

      Poista
  7. Kuulostaa ja näyttää hyvälle, aion kokeilla tätä reseptiä tänään! Tosin broilerin jauhelihalla, koska en syö nautaa. Yhtä asiaa kuitenkin mietin, nimittäin yleensä kesäkurpitsa tekee ruoasta kauhean vetistä, koska kypsentäessä siitä erittyy nestettä. Tuleeko lasagnesta siis vetinen, jos kesäkurpitsaviipaleita ei itketetä suolan avulla ensin? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, mun mielestä tästä ei tullut yhtään vetinen (eikä kuvassakaan näytä siltä). Luulen että se vaikuttaa asiaan että kesäkurpitsasuikaleet ovat tosi ohuita, melkein läpikuultavia. Onnistunutta kokkailua! :)

      Poista
    2. Onnistuikin muuten loistavasti! Ei tullut yhtään vetistä ja maku oli mitä ihanin :) Laitoin muuten blogiini tämän sivun linkiksi, ikään kuin reseptin lähteenä, vaikka muutinkin jotain pikkujuttuja ohjeessa. Toivottavasti se on ok :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig