maanantai 8. syyskuuta 2014

PILKKOMISTALKOOT ELI RAPEAN ROUSKUVA SALAATTI


Kuinkahan monesta suomalaiskodista löytyy Fiskarsin oranssit sakset. Veikkaan että aika monesta, on nimittäin aikamoinen suomalaisen muotoilun klassikko. Omat sakseni eivät kyllä itse asiassa ole oranssit vaan vihreät! Ovat muuten pysyneet erinomaisessa kunnossa jo 14 vuotta, eli siitä asti kun muutin pois kotoa.

Fiskarsin kohdalla voidaankin yleensä puhua laatutuotteista, jotka parhaassa tapauksessa kestävät äidiltä tyttärelle. Siksi olinkin mielissäni, kun sain testattavaksi yhteistyössä Blogiringin kanssa aika läjän Fiskarsin uudistuneen Functional Form -malliston veitsiä, leikkuulaudan ja veitsenteroittimen.

Omassa keittiössäni olen tottunut käyttämään aika pienen repertuaarin verran veitsiä: löytyy yksi suuri aasialainen kokkiveitsi, yksi pieni ja terävä juustoveitsi (käytän sitä yleensä kaikkeen muuhun kun juustoon), yksi kuorimaveitsi, yksi tavallinen yleisveitsi (sattui olemaan myöskin Fiskars) ja leipäveitsi (tarpeeton). Tällä kertaa kokeiltavaksi saapui kuitenkin jopa 8 veistä (yksi kuorintaveitsi puuttuu kuvista), eli veitsitilanteeni parani heti kertaheitolla yli 62%. Mielestäni istuvat aika hyvin keittiööni, varsinkin kun mukana tuli kätevä veitsitukki. Ja leikkuulauta on tarpeeksi suurikokoinen mahtuakseen mukavasti tiskialtaan reunalle, siitä plussaa.


Otin heti käyttöön pari veistä: japanilaisen kokinveitsen ja vihannesveitsen. Kylläpä omat veitset alkoivatkin näyttämään nuhjuisilta näiden kiiltävien uutuuksien vieressä. Ja pitäis muuten teroittaa nuo omatkin veitset.. Onneksi paketissa oli veitsenteroitin mukana, joka on amatöörin käsissä teroituspuikkoa paljon kätevämpi (ja vähemmän potentiaalista tuhoa aiheuttava) kapistus.

Fiskarsin veitset tuntuvat kädessä tukevilta ja vakailta, johtunee tuosta kahvasta joka on hieman kumimaista materiaalia. Sarjassa onkin kiinnitetty erityistä huomiota ergonomiaan ja käytännöllisyyteen. Esimerkiksi veitsitukissa on reunassa vahva magneettipidike, johon voi ripustaa vaikka ne sakset, ja leikkuulaudassa on irrotettava muovinen päällys, jonka avulla voi helposti flipata pilkotut ainekset pataan.


Päätin laittaa veitset heti tositoimiin, eli pilkkomaan urakalla erilaisia kasviksia. Siivuttamista olikin aika paljon, mutta tähän voi suhtautua vaikka meditatiivisena harjoituksena. :) Syntyi rapea salaatti, johon raastoin sekaan reilun määrän suosikkijuustoani manchegoa. Kasvikset itsessään ovat aika miedon makuisia, joten kastikkeeseen tuli enemmän potkua sitruunasta, chilistä ja jeerasta. Tässä salaatissa ainesten tarkat määrät eivät ole niin oleellisia joten en laittanut niitä ylös, kukin oman maunsa mukaan.


Rapea vihannessalaatti ja mausteinen sitruunakastike

kesäkurpitsaa (keltaisista saisi vielä lisäväriä, itse en löytänyt kuin vihreitä)
porkkanoita
retiisiä
avomaankurkkua
kevätsipulia
tuoretta minttua
manchegoa 
pinjansiemeniä

oliiviöljyä
sitruunanmehua
omenaviinietikkaa
hunajaa
chilijauhetta
jeeraa
suolaa + pippuria

Leikkaa kasvikset ohuiksi suikaleiksi, mitä ohuemmiksi sitä parempi. Tässä kannattaa käyttää mahdollisimman kapeita porkkanoita ja kesäkurpitsaa, niin ei tule liian isoja paloja.

Nypi mintunlehdet irti varsista. Raasta manchego (itse laitoin n. 150g). Paahda pinjansiemenet nopeasti kuumalla pannulla.

Valmista kastike vispaamalla ainekset sekaisin. Valmista kastiketta saa olla ihan reilusti, lähemmän puoli desiä, eli varsinkin öljyä saa laittaa aluksi reilummin ja muita aineksia sitten vähitellen, maistellen. Lopullisen kastikkeen tulisi olla hieman kirpeä, mausteinen, makea ja suolainen.

Sekoita kasvikset, minttu, raastettu juusto ja pinjansiemenet kastikkeen kanssa sekaisin. Anna kastikkeen imeytyä kasviksiin muutama minuutti ennen tarjoilua.

Yhteistyössä Fiskars.
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig