sunnuntai 22. joulukuuta 2013

RAAKARUOKAKEITTIÖN NEXT LEVEL: RAAKAPIPARIT


En ostanut tänäkään vuonna yhtään joulukoristetta. Nämä hommat olen ulkoistanut äidilleni.
Jouluruoista en oikein välitä, paitsi riisipuuro on ihan jees. Muut alkaa tökkiä viimeistään toisena päivänä.

Tästä huolimatta tykkään joulusta! :)

Oma panokseni jouluruokiin oli nämä raakapiparit, jotka istuivat kuivurissa useita tunteja (ehkäpä 5-6h) halutun lopputuloksen saamikseksi. Eli rapeita (mutta hieman taipuisia), ohuita, mausteisia, makeita pipareita. Kuivaus teki kyllä ihmeitä, mausteet nousivat esiin paljon voimakkaammin, ja pipareihin alkoi tulla jopa vähän karamellimaisia sävyjä (kuivattujen taateleiden edelleenkuivaaminen luultavasti tämän takana). Näiden onnistumisen seurauksena olisin valmis julistamaan itseni raakaruokakokkailussa kyllä jo alotteilijasta seuraavalle tasolle. Vaikkei nämä siis olleet edes mitenkään vaikeita, päinvastoin. :)

Jos sinulla ei ole kuivuria käytettävissä niin onhan tämä taikina sellaisenaankin hyvää mutta ei ihan sama asia.. ehkäpä hyvin matala lämpötila uunissa ajaisi saman asian (?).

Raakapiparit

1,5 dl (pehmeitä) taateleita
1 rkl rusinoita
1 dl cashewpähkinöitä
1 dl manteleita
1 rkl sulaa kookosöljyä
n. 1/2 tl inkiväärijauhetta
n. 1/2 tl pomeranssinkuorta
n. 1/2 tl neilikkajauhetta
n. 2 tl kanelia
pieni ripaus vanijajauhetta

Jauha blenderissä cashewt ja mantelit pieneksi jauhoksi (pähkinöitä ei tarvi liottaa etukäteen). Kaada kaikki aineet samaan astiaan ja työstä esim. sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Jos vaikuttaa kovin jähmeältä, voi taikinaan lisätä pari teelusikkaa vettä (itse en kyllä lisännyt).

Levitä pöydälle leivinpaperia ja kauli massasta ohut levy. Kannattaa tehdä ohuita pipareita niin lyhyemmällä kuivumisajalla saa rapeampia pipareita, toisaalta ei ihan niin ohuita että repeilevät kun yrität irrottaa ne alustasta. Pari yritys-erehdys kertaa opettaa. Ota muotilla (itse tein minisydämiä) kuvioita ja nostele ne esim. lastalla kuivuriin/uuninpellille.

Jos olet viitseliäs, esim. kookosjauheesta ja hunajasta saisi tehtyä kuorrutetta, mielestäni piparit olivat tosi hyviä ilmankin.

Ainiin ja oikein hyvää joulua kaikille!

Alkuperäinen resepti täältä.
SHARE:

4 kommenttia

  1. Heippa, kuinka monta piparia tuosta taikinasta tuli suunnilleen? Vaikuttaa varsin muottiinmenevältä raakapipariohjeelta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niitä tuli kyllä ihan reilusti.. laskin just että pipareita on 37 jäljellä ja olen tuosta kuormasta maistellut jo varmaan ainakin 10 :)

      Poista
    2. Aika hyvä määrä, tämä menee huomenna heti kokeiluun :) Parasta ohjeessa on se, että kaikki ainekset löytyvät omasta kaapista tai vähintään lähikaupasta. Olen kokenut raakakokkailun osalta turhauttavaksi sen, että jokaisen reseptin kohdalla pitäisi tehdä erillinen ostosreissu Ruohonjuureen.

      Poista
    3. Joo olen samaa mieltä, turhauttavaa ostaa jotain tosi erikoisia raaka-aineita joita tulee sitten käytettyä sen yhden kerran. Onneksi esim. joku kookosöljy alkaa olemaan jo niin peruskauraa että sitä löytää perusmarketeistakin. :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig