perjantai 6. joulukuuta 2013

PALEOLEIPÄÄ SIEMENISTÄ JA PÄHKINÖISTÄ


Leipää on näköjään mahdollista tehdä ilman ensimmäistäkään jauhonmurua! Tai no kyllä nuo siemenet ja pähkinät taisi mennä melkein jauhoksi blenderissä, mutta noin niinkuin periaatteessa.

Viljattomista kekseistä innostuneena halusin siis viimein kokeilla tehdä myös viljatonta leipää, vaikka leivättömyys ei sinällään olekaan elämääni suuresti haitannut. Aiemmin kohtelin leipää lähinnä alustana, jolla saa kätevästi kuljetettua eri juttuja (juustoa, guacamolea, hummusta..) suuhun, sittemmin olen menestyksekkäästi kuljettanut juttuja suuhun ihan sellaisenaan. :) Mutta otan silti vastaan tyytyväisenä uusia vaihtoehtoja aamupalalle. Ja onhan uunituore leipä + voi -yhdistelmä aika voittamaton.

Viljattomaan leipään tulee siis älytön satsi siemeniä, pähkinöitä, kanamunia ja vähän mausteita. Joo tätä ei syödä kahdeksaa palaa päivässä, vai miten se "suositus" meni. Jos et ole tottunut syömään paljon siemeniä&pähkinöitä, kannattaa ottaa tämän kanssa iisisti (ehkäpä max. kaksi ohutta siivua päivässä) ettei ruoansulatus joudu liian koville. 

Koostumuksesta (ja mausta) tulee mieleen vähän sellaiset saksalaistyyppiset jyväleivät.. tiivistä, pehmeää ja aavistuksen kosteaa. Tulipa muuten mieleen että tästä saisi tosi kivan jouluversion lisäämällä sekaan esim. kuivattuja hedelmiä ja hieman enemmän hunajaa! Taitaa mennä joulupyhinä testaukseen.

Viljaton leipä (1 vuoallinen)

n. 6 dl erilaisia pähkinöitä (itse laitoin saksan- ja pekaaninpähkinöitä ja manteleita)
n. 4,5 dl erilaisia siemeniä (mun leivässä: pellavan-, seesamin-, kurpitsan-, auringonkukan- ja pinjansiemeniä)
5 (luomu)munaa
n. 0,8 dl oliiviöljyä
n. 1 tl suolaa
(halutessa n. 1 rkl hunajaa)

Pähkinöiden ja siementen suhdetta voi muuttaa omien mieltymystensä mukaan. Ota kourallinen tai pari pähkinöitä ja siemeniä sivuun, ja rouhi niitä veitsellä karkeasti paloiksi -> näistä saat leipää kivannäköisiä sattumia. Vedä loput pähkinät ja siemenet pieneksi muruksi/jauhoksi blenderissä/monitoimikoneessa. Tämä kannattaa tod. näk tehdä osissa. Sekoita loput ainekset yhteen tasaiseksi massaksi ja kaada vuokaan. Paista 180-asteessa n. tunnin ajan. Leipä säilyy hyvänä n. viikon jääkaapissa tai pidempään pakkasessa.


PS. Hyvää itsenäisyyspäivää! 

Ohjeen inspiraationa sekalainen joukko nettireseptejä, mm. tämä.
SHARE:

4 kommenttia

  1. Nami, kuullostaa todella maukkaalta. :)

    VastaaPoista
  2. Mitenhän tästä korvaisi kananmunat vegaanista versiota ajatellen?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, esimerkiksi tässä Chocochilin ohjeessa kananmunan tilalla leipää sitomassa on psylliumia ja (isompi määrä) pellavansiemeniä: http://chocochili.net/2014/08/jauhoton-siemenleipa/. En ole itse testannut mutta vaikuttaa ihan pätevältä ohjeelta. :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig