torstai 18. elokuuta 2016

MARJAISAT AAMIAISMUFFINSSIT (GF, MYÖS V)


En ole koskaan oikein pitänyt sanasta "muffinit", omaan korvaani se kuulostaa jotenkin väärältä. Tuo ennemmin mieleen sen karvahässäkän mikä laitetaan mikrofonin päälle, kuin leivonnaiset.

Instagramin tag-haku antaa seuraavia tuloksia:
- muffini: 2116 / muffinit: 1248
- muffinsit: 776
- muffinssi: 3875 / muffinssit: 1680

Eli kansa on samaa mieltä kanssani, muffinssi voittoon.

Nämä eivät ole sellaisia makeita ja jälkkärimäisiä muffinsseja, vaan jotain välipalan ja herkun välimaastosta. Pähkinät ja kaura tekevät muffinsseista tavallisia versioita ruokaisampia ja nämä pitävätkin nälkää aika hyvin. Extraversion voi tarjoilla esimerkiksi turkkilaisen jogurtin, kookossiirappilorauksen ja vaniljajauheen kanssa. Itse otin ylijääneet muffinssit töihin mukaan, käyvät mainiosti myös iltapäivän pienestä välipalasta.

Huom. jos meinaat tarjoilla näitä vieraille, niin kannattaa varmaan käyttää sellaista metallista tai silikonista muffinssivuokaa. Omistani tuli hieman levahtaneita muotopuolia, kun ei noista paperisista ole oikein mihinkään (kuvassa parhaat neljä yksilöä, haha).


Gluteenittomat aamiaismuffinssit (n. 10 kpl), ohjeessa myös vegaaninen variaatio

1 1/3 dl pekaanipähkinöitä (tai saksanpähkinöitä)
1 1/3 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
2/3 dl tattarijauhoja, tai esim. maissi/riisijauhoja
1 rkl perunajauhoa
1 tl leivinjauhetta

1 tl (aito)vaniljajauhetta tai vaniljauutetta
ripaus suolaa
halutessa: 1 tl kurkumaa (väriksi)
halutessa: 1/2 tl kardemummaa

2/3 dl turkkilaista jogurttia (tai kasvipohjaista jogurttia)
1/3 dl sulaa voita (tai öljyä)
1 kypsä banaani
4 pehmeää taatelia
2 pientä tai 1 iso kananmuna (tai 1 rkl chia-siemeniä + 3 rkl vettä)

vadelmia ja/tai mustikoita (pakaste)

kauramuru (halutessa):
1/3 dl kaurahiutaleita
1 rkl öljyä
1 rkl hunajaa (tai kookossiirappia)

Aja pähkinät ja kaurahiutaleet blenderissä tai monitoimikoneessa karkeaksi jauhoksi. Sekoita mukaan muut kuivat aineet.

Kaada jogurtti, voi/öljy, pilkottu banaani ja taatelit (poista kivet) blenderiin ja aja tasaiseksi massaksi. Pienet taatelinhiput eivät haittaa. 

Lisää kosteat aineet kuiviin. Vispaa kananmunien rakenne rikki, ja sekoita taikinaan.

Kaada taikina muotteihin. Lusikoi jokaisen muffinssin päälle marjoja ja painele niitä hieman sisään.

Päälle voi halutessa laittaa vielä kauramurua, eli sekoita murun ainekset keskenään ja ripottele muffinssien päälle.

Paista 200-asteessa n. 18–20 minuuttia. Muffinssit ovat parhaimmillaan lämpiminä.

Alkup. ohje muokattuna Green Kitchen Stories.
SHARE:

16 kommenttia

  1. Superlike! Vitsi että näyttävätkin hyvältä muistuttaen siitä, että aamiaismuffarit ovat mitä parhain keksintö! (Minä olen totuttautunut vasta aikuisiällä sanaan "muffini", koska se ässä on ilmeisesti perujaan englanninkielisestä monikosta ja siksi pystyin järjellä perustelemaan sen itselleni lopulta "muffiniksi".)

    Aion ottaa kyllä muffinit viikonlopun aamupalalistalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tiedän tuon sanan taustan ja kielitoimistonkin suosittelema versio on muffini, mutta ei vaan pysty. Sen sijaan sanaa muffari käytän minäkin :D

      Toivottavasti tykkäät näistä ja kivaa viikonloppua! :)

      Poista
  2. Muffinssit, ehdottomasti. Onpa ihanan kuuloinen ohje :). Näitä olisi mahtavaa nauttia todellakin heti aamiaisella. Näissä muffinsseissa on lempparimakuja; taatelia, banaania, pähkinöitä, jugurttia - kuulostaa jo niin herkuille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihan hyvin voi syödä muffinssejakin aamupalaksi jos eivät ole ihan sieltä makeimmasta päästä (joskus harvoin ehkä silloinkin). ;)

      Poista
  3. Muffinssit - ehdottomasti. Muffineista tulee tosiaan mieleen muhvi ja sehän kelpaa lähinnä käsien lämmittelyyn.
    Marjat ovat kyllä tosi ihania ihan kaikessa. Mitä enemmän sitä parempaa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin, hyvä että joku muukin on samaa mieltä tästä terminologiasta (tärkeitä asioita) :D

      Poista
  4. Yritin juuri loihtia jotain tämänkaltaisia muffinsseja aamiaiseksi, mutta omenalla, mutta ne eivät kyllä oikein onnistuneet :D kokeilenpa tätä sun reseptiä, näyttävät nimittäin todella herkullisilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, toivottavasti uusintayritys on onnistuneempi! Aamiaismuffinsseissa ei tosiaan kannata odottaa samanlaista lopputulosta kuin jälkkärimuffinsseissa, mutta kyllä niiden hyvälle soisi maistuvan :D

      Poista
    2. Juu, siis kostumus oli kiva mutta maku... :D

      Poista
  5. NIIN ihanan herkullisen näköisiä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olisit nähnyt loput, aikamoisia vänkyröitä kun vuokapaperi ei pysynyt muodossaan :D

      Poista
  6. Nam! En ole tänä kesänä itse ehtinyt marjametsään, mutta onneksi mun vanhemmat ja anoppi ovat huolehtineet siitä, että pakastin on täynnä mustikoita. Pitäisikin siis taas leipoa :) Gluteenittomat leivonnaiset on mulle edelleen vähän mysteeri, joten voisi ottaa niitä taas enemmän työn alle tänä syksynä. Nämä näyttää tosi hyviltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Täytyy myöntää että itse en jaksa oikein poimia mustikoita ja puolukoita, liian vaivalloista hommaa. Onneksi äiti jaksaa munkin puolesta :D Sen sijaan sienestys on eri juttu (olettaen että on hyvä sienivuosi), siinä on enemmän sellaista palkitsevaa löytämisen riemua :)

      Poista
  7. Tein näitä tänään ja ai vitsit ku oli herkkua! :) pitää uudestaan joskus tehdä. Minulla ei vain ollut Tattari- tai maissi/riisijauhoja, joten käytin mantelijauhoja ja toimi sillälailla myös :) kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiva kuulla että tykkäsit! Mantelijauhot toimii varmasti myös hyvin, tulee hieman enemmän ruokaisuuttakin. :)

      Poista
  8. Mukava kuulla et tykkäsit ja pienille suillekin maistuu! ^_^

    VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig