Syötävän hyvä: huhtikuuta 2015
Tietoa mainostajalle ›

keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

PUNAJUURI-SINIHOMEJUUSTOVUOKA


Tilasin hetki sitten Sesonkikassin (loistopalvelu muuten, ei tarvitse itse yrittää miettiä mikäs olikaan juuri nyt sesongissa) ja sisällä oli muiden kasvisten ja hedelmien lisäksi kilon säkki punajuuria. En kovin usein käytä punajuurta joten mietinkin että mitäs hittoa teen tällaisella määrällä.

Kunnes äiti tuli avuksi ja muistutti sellaisesta ruokalajista kuin punajuuri-sinihomejuustovuoka. Etäisesti kyllä muistankin kuulleeni punajuuresta ja sinihomejuustosta klassisena parina. Ja ei kyllä syyttä, olihan tämä tosi hyvää! Niinkuin toki kaikki missä on reilusti juustoa.

Vinkki punajuurten kuorimiseen: käytä kumihanskoja. Toinen vinkki: varustaudu terävällä kuorimaveitsellä, paras on sellainen leveämallinen missä on ikäänkuin heiluva pää. Jää monet kiroilut väliin. (Googletin juuri, sen nimi on ilmeisesti juureskuorija.)

Lueskelin jälkeenpäin muistiinpanojani ja huomasin että aikomukseni oli ollut paahtaa saksanpähkinöitä ja ripotella niitä vuoan päälle. No enpä sitten muistanut. Mutta kokeile toki, luulen että sopii kokonaisuuteen hyvin! Ehkä. :)


Punajuuri-sinihomejuustovuoka

n. kilo punajuuria
150 g sinihomejuustoa
2 dl kermaa (suosittelen vispi- tai kuohukermaa)
valinnaisesti jotain yrttiä, esim. timjamia
mustapippuria

(paahdettuja saksanpähkinöitä)

Kuori punajuuret. Leikkaa niin ohuiksi viipaleiksi kun nyt järkevästi saat, ei tarvitse olla mitenkään megaohuita.

Lado vuoan pohjalle kerros punajuuria, ripottele päälle juustoa, yrttejä jos käytät ja hieman mustapippuria. Toista uusi kerros ja ehkä vielä kolmaskin jos vuokasi on pieni. Kaada lopuksi päälle kerma. Paista 200-asteessa noin tunti. Ripottele halutessasi lopuksi päälle niitä paahdettuja saksanpähkinöitä jos olit parempimuistinen kuin minä.


Punajuuri - sottaista mutta niin kaunista!

sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

MACADAMIA-KAURAKEKSIT VADELMASYDÄMELLÄ


Piti mennä katukirppikselle myymään tavaraa mutta sataa. Niin leivoin sitten keksejä.

Vadelmaisten makadamia-kaurakeksien resepti on hieman mukailtuna My New Roots -blogin uudesta ihanasta keittokirjasta. My New Roots taitaakin olla niitä ihan ensimmäisiä ruokablogeja mitä aloin aikoinaan seuraamaan. Jos olet blogin fani niin suosittelen kirjaa lämpimästi (ja tietysti muutenkin)! Reseptit (niitä on paljon!) on koostettu sesongittain, ja reseptien lisäksi kirjassa on paljon muutakin sisältöä mm. erilaisista ruoanlaittotekniikoista ja raaka-aineista. Ja kuvat ovat todella kauniita, mitäs sitä nyt voi muuta odottaakaan. Omani tilasin Adlibriksen kautta, ei maksanut kuin vähän päälle pari kymppiä eli hinta-laatusuhde on kyllä enemmän kuin kohdallaan.


Mutta niihin kekseihin. Nämä eivät ole sellaisia ohuita, rapeita kaurakeksejä, vaan paksumpia, aavistuksen pehmeitä ja aika ruokaisia jos kekseistä voi niin sanoa. Kauramaisuutensa ansiosta nämä menisivät oikeastaan myös aamiaiskekseistä (aamiaiskeksit, siinäpä hieno konsepti). Suosikkipähkinöistäni macadamioista tulee mukavan rapeita sattumia ja kirpeä vadelmasydän viimeistelee kokonaisuuden. Nam!


Macadamia-kaurakeksit, vegaani & gluteeniton (n. 12 kpl)

5 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
pieni ripaus suolaa
1/2 dl kookosöljyä
1/2 - 1 dl kookosnektaria tai vastaavaa (ei-vegaanit esim. hunajaa)
1/2 dl macadamiapähkinöitä pilkottuna
valinnaisesti: hieman vaniljauutetta

vadelmahillo
1 dl vadelmia (kotimaiset pakastetut käyvät myös)
1-2 tl nestemäistä makeutusta
1/2 rkl chiasiemeniä

Valmista ensin hillo. Jos käytät pakastevadelmia, sulata ne nopeasti esim. kaatamalla päälle kuumaa vettä. Siivilöi ylimääräiset nesteet pois. Laita vadelmat, makeutus ja siemenet blenderiin ja surauta tasaiseksi. Kaada seos astiaan ja laita jääkaappiin tekeytymään n.vartiksi (chiasiemenet tekevät vadelmaseoksesta hillomaisen).

Laita 4 dl kaurajauhoista esim. blenderiin ja surauta karkeaksi jauhoksi. Sekoita joukkoon ylijäänyt 1 dl kaurahiutaleita, ja ripaus suolaa.

Laita kookosöljy ja nestemäinen makeuttaja pieneen kattilaan ja sulata öljy matalalla lämmöllä vispaten samalla ainekset sekaisin. Itse laitoin puoli desiä makeuttajaa ja kekseistä ei tullut kovin makeita, makeiden keksien ystävien kannattaa laittaa enemmän. Jos käytät vaniljauutetta lisää se myös tässä vaiheessa.

Sekoita kuivat ja kosteat ainekset keskenään. Sekoita lopuksi mukaan pilkotut pähkinät. Pyörittele taikinasta palloja ja painele ne leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille kekseiksi. Paina keskelle syvennys, ja lusikoi siihen geeliytynyt vadelmasose.

Paista uunissa 180-asteessa n. 20 minuuttia, tai kunnes keksit ovat muuttuneet kullanruskeiksi.

lauantai 25. huhtikuuta 2015

BLOGILISTA LOPETTAA, MITÄS NYT

Ehkä kuulitkin jo että legendaarinen Blogilista on ilmoittanut lopettavansa toimintansa 1.6. Tämän jälkeen palveluun ei ole pääsyä eli omien suosikkiblogien seuranta kannattaa siirtää jo ajoissa muualle.

Vaikka Blogilista on visuaalisesti ja muutenkin käyttöliittymältään aika vanhanaikaisen oloinen, tämänkin blogin analytiikan perusteella sieltä tulee edelleen ihan mukavasti liikennettä, eli kyseessä ei ole mikään ihan kuollut palvelu. Kotimaista varteenotettavaa vaihtoehtoa ei taida markkinoilla olla, mutta onneksi muita kanavia blogien seuraamiseen löytyy useita.

1. Aloitetaan omasta suosikistani eli Bloglovinista. Blogeja voi klikkailla seurattavaksi, ja omalle "seinälle" voi kerätä suosikkipostauksia muistiin. Sivusto on mielestäni selkeä ja kivan näköinen, miinuksena se että hakutoiminnot (erityisesti avainsanojen kautta) ovat aika huonot. Syötävän hyvä Bloglovinissa.


2. Melko suosittu vaihtoehto on myös Feedly, joka toimii RSS-lukijan tapaan. Itse en ole tätä pikaista testausta enempää käyttänyt, joten en osaa kertoa tarkemmin ominaisuuksista, mutta ainakin Feedlyn saa asennettua myös selaimeen joka tekee käytöstä erityisen nopeaa ja helppoa. Syötävän hyvä Feedlyssä.


3. Bloggerin blogeja voi tietysti lukea oman widgetin kautta, omani löytyy tuosta vasemmasta palkista.
--------------------->

4. Useimmilla blogeilla on myös Facebook-sivut. Omani perustin pienen vastaanhangoittelun jälkeen viime syksynä (en enää muista miksi vastustin ajatusta niin pitkään :D). Heitän sinne aina uusimman postauksen ja jaan välillä muitakin linkkejä/kuvia. Syötävän hyvä Facebookissa.


5. Viimeisimmät postaukset voi käydä tsekkaamassa myös Blogiringin sivuilta, ja samalla hakea ideoita myös muiden Blogirinkiläisten jutuista. Jos esim. keittiössä lyö tyhjää niin Blogiringin ruokapostauksia selaamalla luulisi kadonneen inspiraation löytyvän alta aikayksikön.

6. Some-palveluista mainitsen vielä Instagrammin, joka löytyy myös useimmilta blogeilta. Itse postaan aina uusimmat reseptit ja tägään ne merkinnällä #syötävänhyvä. Instagramissa olen ollut jo varmaan kolmisen (!!) vuotta, mutta ensimmäiset 2,5 vuotta kävin palvelussa ehkä kerran kuukaudessa tai vielä harvemmin. Nykyään postailen huomattavasti ahkerammin, pääosin ruokaa ja mitä nyt milloinkin. Syötävän hyvä Instagramissa, löytyy myös nimellä @lottavee. (7.) Twitteriä ei ole eikä tule (tässä kohtaa pitänee koputtaa puuta). :)

torstai 23. huhtikuuta 2015

SALAATTIWRAPIT PEKAANITAHNALLA (RAAKA)


Viljattomien/gluteenittomien eväiden miettiminen aiheuttaa välillä harmaita hiuksia. Onhan niitä kaikenlaisia patukoita myynnissä (ja niitä voi tietysti tehdä itsekin), mutta suurinosa niistä pohjautuu kuivattuihin hedelmiin, joten ovat aikamoisia (hedelmä)sokeripommeja tai ainakin aika makeita maultaan. Kun yleensä ainakin minä kaipaan nimenomaan suolaista enkä makeaa välipalaa.

Uusi ihastuksen on vihreään lehdykkään kiedotyt kasvis-wrapit, jotka ovat mitä a) nopein b) helpoin c) monipuolisin pikku ateria! Ja kun teet näitä useamman niin siinä on jo vähän isompi ateria.

Pakkasin näitä viime viikonloppuna muutaman kappaleen junaevääksi ja toimivat siinä oikein hyvin: kätevästi käsin syötävä, joka ei kuitenkaan sotke paikkoja. Näistä saisi varmasti myös oivia piknikherkkuja kesää silmällä pitäen. Mm. Uusia tuulia bloggasi hetki sitten samasta aiheesta eli muutkin ovat huomanneet salaattirullien edut. :)


Kääryleenä kannattaa käyttää jotain hieman tukevampaa lehteä (esim. savoijinkaalia, varhaiskaalia tai lehtimangoldia) niin paketti pysyy hyvin kasassa, eikä muutu pidemmässäkään säilytyksessä heti lötköksi. Laitoin omiini vielä puutikut pitämään kokonaisuuden tiukkana rullana.

Väliin voi kiepauttaa melkeinpä mitä vaan, parhaiten toimii pehmeiden ja rapeiden tekstuurien yhdistelmä. Omissani oli suikaloitua porkkanaa, avokadoa ja sinimailasen ituja. Oleellisin juttu on kuitenkin joku kastike/tahna, ettei makuelämys jää liian kuivakaksi! Soijakastikkeella ja limellä maustettu pekaanitahna oli niin hyvää, että sitä olisi tehnyt mieli lusikoida suuhun ihan sellaisenaan. Myös vaikkapa hummus tai guacamole olisi varmasti herkkua.



Salaattirullat

tukevalehtistä vihreää
täytteitä maun mukaan: erilaisia suikaloituja kasviksia ja yrttejä
myös esim. tofu ja halloumi voisi toimia hyvin

Pekaanitahna (riittää n. neljään isoon rullaan)

1 dl pekaanipähkinöitä
1/2 rkl soijakastiketta
puserrus limeä
1/2 tl jeeraa
1 tl vettä tarvittaessa

Laita tahnan ainekset esim. monitoimikoneeseen ja surauta tasaiseksi tahnaksi. Lisää hieman vettä jos massa tuntuu liian jäykältä.

Kokoa rullat levittämällä lehdelle ensin pekaanitahnaa ja kokoa täytteet päälle. Taivuta alareuna ylös, ja reunat keskelle. Jäykempi rulla kannattaa kiinnittää vaikka puutikulla. Rullat voi halutessaan myös tarjoilla puoliksi leikattuina.

Pekaanitahnan idea muokattuna täältä.

tiistai 21. huhtikuuta 2015

MANSIKKA-JOGURTTIJÄÄTELÖ SUKLAAHIPUILLA


En malta odottaa kesää, aion nimittäin syödä jäätelöä JOKA PÄIVÄ! Tai ainakin melkein.

Kiitos jäätelökoneen olen tässä jo harjoitellut kotijäätelön tekoa jo muutaman kerran, viimeksi tein vegaanista minttu-suklaajäätelöä ja nyt mansikka-jogurttijäätelöä. Olisin kyllä oikeastaan halunnut tehdä vadelmaista versiota, mutta kotimaiset vadelmat olivat juuri päässeet pakastimesta loppumaan.. no kyllä tässä ehtii vielä kokeilla vadelmajäätelöä ja mustikkajäätelöäkin ja vaikka mitä.

Tykkäsin edelliskerran raakasuklaahippulisäyksestä niin paljon, että tein tällä kertaa saman tempun. Toimii kivasti edelleen! Kehoitan jälleen valitsemaan sellaista kovaa raakasuklaata, jonka saa helpommin leikattua pieniksi paloiksi.

Suosittelen käyttämään tässä kreikkalaista jogurttia, sillä se on jostain syystä pehmeämmän makuista kuin turkkilainen jogurtti (joka voi merkistä riippuen olla suorastaan kirpeää).


Mansikka-jogurttijäätelö suklaahipuilla (n. 4 annosta)

5 dl kreikkalaista jogurttia
5 dl pakastemansikoita tai vaikka vadelmia/mustikoita
n. 1/2 - 1 dl hunajaa (maun mukaan)
n. 60 g (maustamatonta) raakasuklaata

Mittaa jogurtti, mansikat ja hunaja blenderiin. Blendaa massa tasaiseksi ja sen verran kauan, ettei massaan jää jäisiä mansikanpaloja. Maista että makeusaste on mieluinen. Kaada jäätelökoneeseen ja anna pyöriä kunnes massa on jähmettynyt. Omalla Krupsin koneellani siihen meni reilu 20 minuuttia.

Leikkaa veitsellä raakasuklaa pieniksi palasiksi ja sekoita valmiin jäätelömassan sekaan. Jäätelö kannattaa tarjoilla heti sillä se sulaa aika nopeasti.

Jäätelön voi valmistaa myös ilman konetta pakastamalla massan ja sekoittamalla sitä voimakkaasti aina n. puolen tunnin välein, mutta koostumuksesta ei silloin välttämättä tule aivan yhtä jäätelömäinen.

maanantai 20. huhtikuuta 2015

KEVÄÄN DETOX-KUURI


Kevät on monelle otollista aikaa käynnistää pienimuotoinen elimistön puhdistuskuuri. Mitä ajatuksia sana detox herättää? Turhaa huuhaahömppää vai oikeasti hyödyllinen juttu kehon toimintakyvyn paranemisen (ja mahdollisesti myös keveämmän olon) kannalta? Myrkyille ja kuona-aineille kyytiä, mitä ne sitten ikinä tarkalleen ottaen tarkoittavatkaan.

Itse en ole koskaan ollut suunnitellulla detox-kuurilla, joten en pysty ainakaan omien kokemusten perusteella esittämään vankkoja mielipiteitä puolesta tai vastaan, mutta jos olo tulee sillä paremmaksi niin sittenhän se toimii, oli placeboa tai ei. Itse asiassa tutkimusten mukaan placebokin toimii, vaikka testattava itse tietäisi sen olevan placeboa.. ihmismielen ja kehon suhde on aika jännä ja monimutkainen!

Mehupaastot ja vastaavat ovatkin sitten jo kovemman tason detox-juttuja ja vaativat tarkempaa aiheeseen perehtymistä. Kevyempi, tavallisen ruokavalion ohessa suoritettava puhdistuskuuri on sen sijaan varmaan monelle helpommin lähestyttävä vaihtoehto.


Blogiringin yhteistökampanja toi tietoisuuteeni täyden uuden merkin, nimittäin sveitsiläisen Nahrinin, jolla on valikoimissaan mm. erilaisia luontaistuotteita, elintarvikkeita ja kosmetiikkaa. Sain testattavaksi kaksi juomaa: artisokkajuoman ja aloe vera -juoman, joita Nahrin suosittelee nimenomaan elimistön puhdistuskuuriin. Juomat on tarkoitus nauttia normaalin ruokavalion ohessa.

Aloe vera on geelimäisenä tuotteena tuttu pariltakin Aasianreissulta, jolloin tarvittiin kiireellista helpotusta auringonpolttamiin. Juomana sen sijaan en ole aiemmin tähän vanhaan monipuoliseen (lääkekasvinakin pidettyyn) kasviin tutustunut.

Aloe vera -juoman on tarkoitus edistää vatsan toimintaa ja ruoansulatusta, ja myös vähentää närästystä. Tuotetta suositellaan käytettäväksi vain lyhyen kuurin (noin kolme viikkoa) verran. Maku on hyvin neutraali, aavistuksen makea.

Jännittävältä kuulostavan artisokkajuoman taasen pitäisi edistää maksan puhdistumista. Ennen ateriaa otettuna juoma pilkkoo aterian rasvoja ja edistää myös ruoansulatusta. Mikäs sen parempi alkoholiton aperitiivi vaikkapa illallisjuhlien alkuun. Maunsa puolesta aavistuksen hapan juoma sopii aperitiivin rooliin kyllä oivallisesti. 

Artisokkajuoma on aika jännän makuista, ei siis pahaa mutta..jännää. Pienen totuttelun jälkeen aloin oikeastaan pitämään mausta hyvinkin paljon. Juoma on hyvin miedosti makeutettu ja sisältää hieman katkeroa, mistä tulee se jännän hapan maku. Jälkimaku on piparminttuinen.


Itse en koe varsinaisesti tarvitsevani mitään kropan detox-kuuria (koska tottakai elintapani ovat jo valmiiksi erinomaiset..ai mitkä sipsit ;) mutta kokeilin toki tuotteita kiinnostuneena. No huomasinko mitään muutosta kehossani ja sen voinnissa? Olen ehtinyt käyttää tuotteita nyt n. parin viikon verran ja en voi sanoa huomanneeni mitään suurempia vaikutuksia, toki esimerkiksi oma suolistoni kunto on tällä hetkellä jo valmiiksi aika hyvässä reilassa. Jos vatsani tarina kiinnostaa enemmän, olen kirjoittanut siitä aiemmin täällä.

Molempia juomia suositellaan lisäksi erityisesti ummetuksen hoitoon, eli jos on sen tyylisiä ongelmia niin tästä voisi löytyä apu (toki kannattaa tsekata myös se oma ruokavalio löytyiskö sieltä korjattavaa).

Mikäli kiinnostuit testaamaan Nahrinin tuotteita, heidän verkkokauppaansa rekisteröitymällä saat -30% kaikista tuotteista, ja sama alennus pätee myös Jätkäsaaressa sijaitsevassa liikkeessä. Facebook-sivuilta löytyy myös lisätietoa tuotteista ja yrityksestä.


Mikäli haluat kokeilla detox-juomaa ihan kotikonstein, tässä yksi ravinneaineita pursuavan juoman resepti. Jos se on vihreää, sen on pakko olla terveellistä eikös. :)

Juoman tarkoitus ei ole olla mikään namiherkku, mutta ei sen toisaalta kuulu maistua pahaltakaan. Jos kaipaat makeutta voi juomaan lisätä pienen määrän banaania. Toisaalta on ihan hyvä opetella juomaan myös täysin makeuttamattomia juomia, pikkuhiljaa totuttelemalla on parempi lähestymistapa kuin se, että yrittää vetäistä kylmiltään naamaan kannullista selleri-persilja-spirulinasmoothieta (hyh).

Inkivääri ja kurkuma tunnetaan tulehdusta vähentävistä ja ruoansulatusta edistävistä ominaisuuksistaan. Hifistelylisänä vehnänoras (ei siis ole vilja vaan kasvi) on varsinainen supervihreä täynnä klorofylliä, ja opti-MSM (rikkiyhdiste) tukee sidekudosten ja nivelten toimintaa.

Vihreä detox-juoma

kourallinen (baby)pinaattia
kourallinen jotain muuta tummaa lehdykkää, esim romainea tai lehtikaalia
kourallinen tuoretta (vahvaa) minttua
1/2 kurkku
1 päärynä
1/2 limen mehu
pätkä inkivääriä
1/2 tl kurkumaa
pieni loraus vettä

hifistelylisä:
1/2 tl vehnänorasta (jauheena)
1/4 tl opti-MSM:ää

jos pakko on: hieman banaania

Blendaa ainekset (tarpeen mukaan kuorittuna ja pilkottuna) tasaiseksi juomaksi. Jos juoma vaikuttaa turhan paksulta lisää hieman vettä.
Yhteistyössä Nahrin.

perjantai 17. huhtikuuta 2015

VEGE!-KEITTOKIRJA: VIHREÄ GAZPACHO


Alex Niemisen ja Riikka Sukulan hetki sitten julkaistu kasvisruokakirja Vege!– tuoreita makuja kotikeittiöstä* on tervetullut lisä kotimaiseen ruokakirjatarjontaan. Kirja on tolkuttoman paksu (yli 300 sivua) ja pursuilee monipuolisia ruokaohjeita. Makumaailma tulee pääasiassa Välimereltä, ja löytyypä kirjasta lyhyt osio myös eteläintialaisia reseptejä.

Itselleni tuli kirjasta itseasiassa vähän mieleen Jamie Oliverin Jamie's Italy- ruokakirja (ilman lihaa). Tyyli on samalla tavalla arkiruokamaisen mutkaton, mikä välittyy myös herkullisten ja rentojen ruokakuvien kautta, jotka näyttävät siltä että ne olisivat suoraan oikeasta elämästä, ilman ylimääräistä stailausta. Raaka-aineidensa puolesta kirja on helposti lähestyttävä myös vähemmän vegeruokia kokanneelle, erikoisuuksia ei muutamaa poikkeusta lukuunottamatta löydy, ja vegaanimaailmasta tutut proteiininkorvikkeet (soijatuotteet jne) on kirjasta jätetty pois.

Tarkempi selailu paljastaa että kirjassa on suuri määrä vanhoja tuttuja, arkistoistani löytyy jo omat versioni muun muassa näistä: kukkakaalisushi, kasvischili, parmigiana alla melanzane, vesimeloni-fetasalaatti, falafelit, maa-artisokkakeitto, kukkakaalipizzapohja. Kirjoittajilla on reseptien suhteen siis hyvä maku. ;)

Monipuolisuudesta huolimatta painotus on vahvasti myös vehnäpuolella, kirjasta n.1/3 on pyhitetty pizzoille, pastoille, lasagnelle, leiville ja piirakoille. En silti tämä takia jättäisi kirjaan hyllyyn, kyllä sinne jää vielä se pari sataa sivua kokattavaa. :)


Testasin kirjasta hyvin yksinkertaista ja helppoa vihreää gazpachoa. Tämä oli samalla myös itselleni pieni tsemppauksen kohta – en nimittäin siedä varsisellerin makua, mutta yritän opetella syömään sitä pikku hiljaa (kuinkas monta maistatuskertaa sitä tarvikaan että johonkin makuun tottuu..). Tälläisessa monien makujen sopassa sellerin maku (onneksi) katoaa, jäljelle jää vain häivähdys suolaisuutta.

Itse tykkään syödä kylmiä keittoja jo näin keväälläkin, mutta vihreä gazpacho lienee vielä napimpi valinta kesähelteille, varsinkin jos mukaan heittää pari jääpalaa. Ripottelin lopuksi päälle paahdettuja kurpitsansiemeniä, sosekeitoissa kun on kiva jos mukana on vähän jotain pureskeltavaa.

Vihreä gazpacho (2:lle)

2 kpl varsisellerin varsia
1 vihreä paprika
2 keltaista paprikaa
1 iso avokado
2 kurkkua
1 sipuli (itse laitoin vain puolikkaan)
2 rkl valkoviinietikkaa
pari mintunoksaa (vahvaa minttua, laitoin koko puskan)
suolaa

valinnaisesti: paahdettuja kurpitsansiemeniä

Pilko ainekset ja blendaa ne sileäksi. Ripottele päälle halutessasi siemeniä.

*Kirja saatu kustantajalta.

tiistai 14. huhtikuuta 2015

SRIRACHA-PAAHDETTU KUKKAKAALI & MAAPÄHKINÄVOIDIPPI


Paahdettu kukkakaali on yksi vakkariruoistani, oli kesä tai talvi. Yleensä valmistan sen yksinkertaisesti heittämällä hieman mausteita päälle, uuniin ja sillä hyvä. Tällä kertaa kukkakaali sai kuitenkin hieman erilaisen käsittelyn tulisesta sriracha-pinnoitteesta. Ja kokonaisuuden kruunaa maapähkinävoidippi, nam!

Resepti on mukaelma Thug Kitchen -keittokirjasta, jossa kukkakaalit on kuorrutettu vehnäjauhoilla. Itse vaihdoin ne kikherne (eli gram) -jauhoihin, mutta tilalle sopii varmasti hyvin myös esim. maissi-, riisi- tai mantelijauho.

Paahdetut kukkakaalit

1 keskikokoinen kukkakaali
n. 1/2 dl jauhoja (esim. gram/manteli/maissi)
n. 1/2 dl vettä

Chilikastike
1 tl oliiviöljyä
n. 1/2 dl srirachaa tai vastaavaa chilikastiketta (tai enemmän jos haluat tulisempaa)
2 rkl riisiviinietikkaa (jos käytät esim. omenaviinietikkaa tai vastaavaa, laita vähän vähemmän)
1/4 tl soijakastiketta

Dippikastike
n. 2-3 rkl lämmintä vettä
n. 2-3 rkl maapähkinävoita 
1/2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl limeä
1/2 tl soijakastiketta
1/2 tl kookossiirappia (tai ei-vegaanit esim. hunajaa)

Leikkaa kukkakaali suuhunsopiviksi palasiksi. Vispaa jauhot ja vesi sekaisin ja pyörittele kukkakaalit seoksessa. Suihkuta/sivele hieman öljyä uuniastiaan ja levitä kukkakaalit siihen tasaisesti. Paahda 225-asteessa n. 15 minuuttia (sekoittele puolessa välissä).

Valmista chilikastike lämmittämällä aineksia pienessä kattilassa, kunnes kastike alkaa höyryämään (älä anna kiehua). Laita sivuun odottamaan.

Valmista dippikastike sekoittamalla ensin vesi ja maapähkinävoi voimakkaasti vispaamalla. Vettä voi joutua laittamaan vähän enemmänkin jos maapähkinävoi on kovin jähmeää (merkeissä on eroja). Kun seos on tasaista, lisää loput ainekset. Maistele ja säädä raaka-aineiden määrää tarvittaessa.

Ota kukkakaalit uunista, sekoittele chilikastikkeessa, ja paahda uunissa vielä muutaman minuutin ajan. Tarjoile valmiit chilikukkakaalit maapähkinävoidipin kanssa.

perjantai 10. huhtikuuta 2015

NEPALILAINEN SHAHI PANEER (TAI MELKEIN)


Hassua miten en aiemmin ole tullut ajatelleeksi että lempi takeaway-ruokaa voi ihan hyvin tehdä myös itse!

Intialaisen/nepalilaisen ruoan suhteen olen vähän tylsä, tilaan aina saman (tai melkein saman) annoksen. Aiemmin lähi-nepalilaiseni oli Fredrikinkadun Annapurna, jossa tilasin aina shahi paneerin eli tuorejuustoa tomaatti-kermakastikkeessa. Sittemmin lähi-nepskuksi on muuttunut Herttoniemen Gurkha, jossa samassa ruoassa (tai melkein, ruoka on listalla nimellä paneer koseli) onkin tuorejuuston tilalla käytetty leipäjuustoa. Hieman pehmeäksi sulanut täyteläinen leipäjuusto sopii annokseen ihan loistavasti!

Avaruusasemalaiset tekivät jokin aika sitten erittäin hyvännäköisen intialaisen ateriakokonaisuuden, josta innostuneena päätin itsekin kokeilla valmistaa intialaista/nepalilaista (en ole ihan varma mikä näiden ero on). Avaruusasemalaisten butter chickenin kanan vaihdoin siihen leipäjuustoon, mutta tomaatti-kermakastikepohja on about sama. Ja kyllä vain, tuli ihan yhtä hyvää kuin ravintolassa! Ehkä jopa vähän parempaa, sillä mausteita on reilummin. Blogista poimin myös tomaattiraidan ohjeen, minttuchutneyn resepti sen sijaan löytyi jo omista arkistoista.

Raaka-ainelista on aika pitkä, eikä ole katastrofi jos kaikkia mausteita ei kaapista löydy (esim. itselläni ei ollut alkuperäisen ohjeen sarviapilaa), mutta käytä ainakin kardemummaa (vaikka jauhettua jos ei muuta ole), ja garam masalaa (tai sen tilalla esim. jeeraa, jauhettuja korianterinsiemeniä, mustapippuria ja kanelia).


Leipäjuustoa tomaatti-kermakastikkeessa (2:lle)

2 valkosipulinkynttä
n. 2 cm pala tuoretta inkivääriä

2 rkl voita
4 vihreää kardemumman kotaa
1 musta kardemumman kota
1 kanelitanko
3 kokonaista mausteneilikkaa

1 tuoretta punaista chiliä
400 g (laadukasta) tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä

n. 1/2 dl cashewpähkinöitä
3 dl vettä 
ripaus suolaa
ripaus hunajaa
1 tl garam masalaa
n. 1/2 dl kermaa

200-300 g leipäjuustoa


Raasta valkosipuli ja inkivääri pienellä terällä. Laita voi, kardemummat, kaneli ja mausteneilikat paistokasariin. Kuullota muutaman minuutin ajan. Lisää hienonnettu chili, valkosipuli ja inkivääri, ja kuullota vielä hetki.

Lisää tomaattimurska ja pyree. Kypsennä miedolla lämmöllä kunnes kastike on reilusti redusoitunut, n. 30-40 minuuttia. Sekoittele välillä.

Blendaa cashewpähkinät ja vesi tasaiseksi, maitomaiseksi nesteeksi. Sekoita cashewmaito kastikkeen sekaan. Valuta kastike sen jälkeen siivilän läpi (pääset mausteista ja tomaatinkuorista eroon) erilliseen astiaan. Painele kastiketta samalla lastalla tai lusikalla.

Kaada kastike takaisin kasariin ja lämmitä sitä keskilämmöllä. Lisää suola, valinnaisesti pieni ripaus hunajaa, garam masala ja kerma. Sekoittele ja maista tarvitseeko lisätä esim. mausteita. Lisää leipäjuuston palat ja sekoita nopeasti kastikkeen joukkoon. Lämmitä kastiketta vielä lyhyesti (10-20 sekuntia), varoen ettei leipäjuusto sula liikaa. Ota kattila pois levyltä ja tarjoile esim. riisin, tomaattiraidan ja minttuchutneyn kanssa.


Tomaattiraita

2 dl turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
1 iso tomaatti
1/2 punasipuli
1 rkl hienonnettuja mintunlehtiä (ja/tai korianterin)
1/2 tl suolaa
1/2 tl hunajaa
1/4 tl jeeraa

Poista tomaatin vetinen sisus ja pilko pieneksi. Hienonna sipuli ja yrtit. Sekoita ainekset keskenään ja anna maustua hetki jääkaapissa (mitä pidempään sitä parempi).


Minttuchutney 

2 pakettia/ruukkua vahvaa minttua
1 valkosipulinkynsi
1 tl raastettua inkivääriä
2 pehmeää tuoretta taatelia
chiliä/chilijauhetta maun mukaan
1/2 puristettu lime
suolaa
tarvittaessa 1-2 rkl oliiviöljyä

Muusaa ainekset keskenään blenderillä/monitoimikoneella. Lisää oliiviöljyä jos koostumus tuntuu liian paksulta. 

torstai 9. huhtikuuta 2015

PARIT BERLIINI-VINKIT


Pääsiäinen hurahti ruokafanin suosikkikaupungissa Berliinissä. Missään muualla maailmassa ei varmaan ole niin mahtavat brunssit, hinta-laatusuhde on ihan lyömätön! Tällä reissulla parhaiten jäi mieleen Butter (Prenzlauer Berg), jonka runsas ja laadukas brunssi-buffa kustantaa vain 8,70€. Berliinissä brunssi on usein myös tarjolla kolmeen tai neljään asti iltapäivällä, plussaa siitä. Plussaa myös saksalaisesta rahkasta jossa on kunnon rasvaprosentti ja maku sen mukainen. :)

Ruokafanin (ja muidenkin) kannattaa muuten suosiolla suunnistaa idän suunnassa (suosikkialueet: Prenzlauer Berg - Pohjois-Mitte - Friedrichshain), siellä yleensä löytää tosi kivoja ruokapaikkoja ja kahviloita ihan vaan sattumalta kadulta bongailemalla.


Yhden must-paikan korvamerkitsin kuitenkin etukäteen, ja olipas muuten loistava kahvila! Raakatarjontaan erikoistunut Daluma (Mitte) tarjoilee pitkän listan erilaisia freesejä ja paikanpäällä valmistettuja tuorepuristettuja mehuja (tai mehusekoituksia), smootheja, (chia)tuorepuuroja, todella herkullisia salaatteja ja jälkkäreitä. Raakakakkua tosin oli vain yhtä lajia (aika tuhti suklaa-suolakaramelli). Kahvi sen sijaan oli ehkä parasta koskaan juomaani! Vahva suositus, Dalumaan kannattaa mennä vaikka vähän pidemmänkin matkan takaa.


Suloinen vegaani&gluteeniton Ohlala-kahvila (Friedrichshain) tuli myös testattua, mutta en oikein pitänyt paikan överimakeasta kakusta. Jäi myös vähän epäselväksi oliko kakku muka tosiaan vegaani, vaikutti sen verran kermaiselta..minua palvellut henkilökunnan jäsen ei osannut sanoa juuta eikä jaata. :)


Vietnamilaisia paikkoja löytyy Berliinistä kuin sieniä sateella (tai kiinalaista/kebabia Suomesta), ja useimmat niistä ovat ihan kelvollisia. Yhden ei-niin-kummoisen vietnamilaiskokemuksen jälkeen päätimme kuitenkin paikata tilanteen turistien suosimassa, mutta aina varmassa Monsieur Vuongissa (Mitte), lista on lyhyt mutta sapuska toimii. Oma suosikkini on paikan raikkaantuliset salaatit.


Berliini on edullisen ruoan ja graffittien lisäksi myös erittäin tunnettu yöelämästään, syystäkin. Tällä kertaa kävin Salon - zur Wilden Renatessa (Friedrichshain), joka on vanhaan asuinkerrostaloon rakennettu labyrinttimainen klubi lukemattomilla mielikuvituksekkaasti sisustetuilla huoneilla, vähän Liisa Ihmemaassa -tyyppisesti. Hauska kokemus, suosittelen seikkailunhaluisille. :) Niinkuin ylipäätään koko kaupunkia – edullinen, persoonallinen ja lyhyen lennon päässä!

PS. Aiemmat Berliini-jutut mm. brunssipaikka Anna Blumesta ja paleo-ravintola Sauvagesta.

keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

VADELMA & MANGO-TÄYTTEISET SUKLAAKONVEHDIT (RAAKA)


Tässä potentiaalinen vaihtoehto niille, jotka tavallisia suklaamunia eivät pääsiäisenä syystä tai toisesta syö. Ja nämä ovat itseasiassa vielä normisuklaamunia parempia, koska sisältö ei ole tyhjää (tai muovilelua) täynnä, vaan herkullista marjaisaa ja hedelmäistä täytettä. :)

Täytteeseen voi toki valita mitä makuja haluaa, itse valitsin pääsiäiseen hyvin jo värinsäkin puolesta sopivan makean mangon ja kaveriksi kirpeän vadelman. Konvehdit dippasin raakasuklaaseen, osan vaihtelun vuoksi vain puolittain. Tuli tosi hyviä!

Jähmetin nämä kartionmallisessa jääpalamuotissa, kivemmilla muoteilla saa toki kivemman näköisiä konvehteja. Esim. sydämenmuotoiset voisi olla aika söpöt. Omista konvehdeistani ei tullut mitään maailman tasaisimpia, mutta näyttävätpä ainakin itsetehdyiltä. ;)



Raaka-täytekonvehdit (n. 20 kpl tai riippuen muottien koosta)

1 dl cashewpäkinöitä (liota väh. 4h tuntia)
1 dl tuoretta mangoa
1 dl tuoretta vadelmaa (pakasteita käytettäessä sulata ja valuta marjat/hedelmät huolellisesti)
(tai 2 dl yhtä täytemakua)
2 rkl sulatettua kookosöljyä
n. 2 rkl nestemäistä makeustusta (ei-vegaanit esim. hunajaa)
1 rkl sitruunanmehua

n. 2 rkl sulatettua kaakaovoita
n. 2 rkl sulatettua kookosöljyä
n. 4 rkl raakakaakaojauhetta
n. 3 rkl nestemäistä makeutusta (tai enemmän oman maun mukaan)

Jos teet kahta eri makua, laita esim. monitoimikoneeseen 1/2 dl cashewpähkinöitä, 1 dl valitsemaasi hedelmää/marjaa 1 rkl kookosöljyä, 1 rkl makeutusta, 1/2 rkl sitruunanmehua, ja surauta sileäksi massaksi. Massa saa olla aika paksua. Maista että makeus- ja kirpeysaste on ok. Toista sama toiselle marjalle/hedelmälle. Jos teet vain yhtä makua niin laita kaikki ainekset kerralla ja 2 dl valitsemaasi marjaa/hedelmää.

Lusikoi massa muotteihin (esim. jääpalamuottiin) ja laita pakkaseen noin tunniksi jähmettymään.
Irrota konvehdit muotista, itse sain ne hyvin irti painamalle veitsenkärjellä hieman konvehdin reunaa.

Valmista raakasuklaa vispaamalla ainekset keskenään. Koostumus saa olla suht paksua ja lusikoitavaa, joten säädä aineksia tarpeen mukaan. Tsekkaa että makeutusta on tarpeeksi.

Dippaa konvehdit suklaassa joko kokonaan tai puolittain. Itse tein kokonaan upotuksen niin, että laitoin ruokalusikkaan suklaata, tiputin konvehdin siihen ja valutin teelusikalla suklaata päälle. Puolittainen suklaapäällyste onnistuu ihan sormin konvehtia dippaamalla.

Suklaa todennäköisesti jähmettyy kylmän konvehdin päällä heti, mutta jos tarjoilet konvehdit myöhemmin kannattaa niitä säilyttää pakkasessa, sillä ne alkavat sulamaan huoneenlämmössä aika nopeasti.


PS. Mukavaa pääsiäistä!