perjantai 13. maaliskuuta 2015

PALEO-BROWNIET (VILJATON & MAIDOTON)


Havahduin lukiessani Feel Good Kitchenin erinomaista Browniet-koostepostausta siihen, etten ole ilmeisesti tehnyt brownieta sitten vuoden 2013! Mitäs hittoa, äkkiä browniesseja pöytään!

Yleensä tykkään testata kaikenlaisia blogivillityksiä nopeaan tahtiin, mutta nyt on jäänyt mustapapu- ja bataattibrowniet kokonaan väliin. Ja en vieläkään kokeillut sentyyppisiä ohjeita (seuravaksi sitten!) vaan tein vähän yksinkertaisimpia ns. perus-browniesseja, joissa pääraaka-aineet ovat mantelijauho, kananmuna, taatelit ja (sokeriton) suklaa.


Koostumus näissä on mielestäni just hyvä: tiivis ja fudgemainen, mutta keskeltä aika kostea, jopa tahmainen. Paistoaikaa säätämällä voi tietysti vaikuttaa asiaan sen mukaan minkätyyppisestä koostumuksesta tykkää. Maku on ihanan täyteläisen suklainen ja kuivakkuudesta ei ole tietoakaan (makutestiryhmässä myös yksi 2-vuotias -> läpi meni!). Tarjoilin nämä kookosvaahdon ja mustikoiden kanssa.

Huomio makeutuksesta: käytin tässä Plamilin sokeritonta, mutta ksylitolilla miedosti makeutettua 72 % suklaata. Jos käytät täysin makeuttamatonta suklaata, taikinaan kannattaa lisätä makeutta taatelien lisäksi. Stevia on varmaan hyvä, tai jos käyttää nestemäistä makeutusta kannattaa mantelijauhon määrää nostaa parilla ruokalusikallisella. Ja jos olet ylipäätään reilumman makean ystävä (itse en niin ole) niin makeutusta voi olla hyvä lisätä joka tapauksessa.


Paleo-browniet (n. 10-16 kpl, riippuen vuoan koosta)

2 1/3 dl mantelijauhoja
1/4 tl leivinjauhetta
pieni ripaus suolaa
100 g (sokeritonta) mahd. tummaa suklaata

7 pehmeää (tuore)taatelia
3 (luomu)munaa
1 dl sulaa kookosöljyä
halutessa: pieni ripaus aitovaniljajauhetta/vaniljauutetta

Jauha esim. monitoimikoneella jauhot, suola ja paloiteltu suklaa tasaiseksi, hieman rakeiseksi massaksi. Muusaa (tässä voi käyttää myös sauvasekoitinta) joukkoon taatelit, munat, öljy ja vanilja, kunnes seos on tasaista. Tsekkaa vaikuttaako makeusaste sopivalta. Taikinan tulisi olla suhteellisen paksua.

Kaada taikina voideltuun vuokaan. Käytin n. 20x15 cm kokoista vuokaa, jolloin brownieistani tuli aika korkeita. Ideaali koko vuoalle olisi ehkä 20x20 cm. Paista 180-asteessa n. 18-22 min. Kannattaa ehkä paistaa ensin tuon 18 min ja tsekkaamaan puutikulla onko taikina keskeltä läpeensä kypsää, hieman pehmeää se tosin saa olla. Itse paistoin omiani 20 minuuttia ja niistä tuli mielestäni täydelliset.

Anna brownien viilentyä vähintään tunti paistamisen jälkeen (jos vaan maltat), ja leikkaa vasta sen jälkeen paloiksi, muutoin leivonnainen voi olla vielä liian pehmeää leikattavaksi. Jääkaapissa säilytettäessä browniet jähmettyvät vielä entisestään.


Alkuperäinen ohje hieman muokattuna Elana's Pantry.
SHARE:

15 kommenttia

  1. Moikka, paljonko tuota vaniljaa pitää laittaa ja minkälaista vaniljaa, eli missä muodossa?

    -Maria

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kappas se olikin tippunut raaka-ainelistalta, eli ihan vaan mausteeksi voi laittaa vähän vaniljaa, se ei tosin ole mitenkään pakollista. :) Eli mikä vaan vanilja käy, aitovaniljajauhe, tai vaniljatangon raapaistu sisus tai vanilja-aromi. Esansseja tosin en suosittele. Kiitos huomiosta, lisäsin ohjeeseen!

      Poista
  2. Aaahh, browniet kyllä toimii aina! Etenkin tällaiset fudgemaiset ja tuhdit, ne on parhaita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, hyvä brownie painii kyllä *ihan* eri sarjassa kuin joku mokkapala (no disrespect)! :)

      Poista
  3. Nam ;) nyt rupes tekee mieli leipoo :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä ei ainakaan ollut mitenkään vaikea tai työläs ohje :)

      Poista
  4. Looks delicious, i have started a couple month the paleo-diet!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I'm not paleo but grain & sugar free, and often substitute milk products with plant based alternatives. :)

      Poista
  5. Näyttää hyviltä!
    Oma testierä menossa juuri uuniin :)
    Ihana blogi ja ihania ohjeita sinulla, kiitos! Jokusia jo tehnyt täältä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentista! Toivottavasti tuli onnistunut lopputulos :)

      Poista
  6. Hei,
    kiitos hyvästä ohjeesta. Koostumus oli hyvä, samoin maku vaikken lisännyt minkäänlaista sokeria. Perhekin tykkäsi vaikka eivät minun ruoka"hörhöilyistä" aina niin tykkääkään ;-)

    VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig