Tietoa mainostajalle ›

sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

VAIHTELUA AAMIAISEEN: UUNIMUNAT SIENIPEDISSÄ


Välillä aamiaispöydän iänikuiset omeletit ja munakokkelit käyvät vähän kyllästyttämään. Löysin hauskannäköinen ohjeen joka tarjoilee tutut raaka-aineet vähän erikoisemmassa muodossa. Tee näitä kun haluat tehdä vaikutuksen vaikkapa viikonloppuaamiaisella (arkiaamuisin harvemmin on aikaa millekään uunitteluille, käytän sen ajan mieluummin nukkumiseen). Ohjeeseen tulee parmankinkkua, mutta jos haluat tehdä vegeversion niin sen voi varmaan jättää poiskin. Tosin laita silloin enemmän suolaa.

Uunimunat

(luomu)munia
portobellosieniä, niin isoja kuin löydät + tsekkaa että lakki on ehjä
parmankinkkua
pieni määrä suolaa
pippuria
valinnainen: jotain yrttiä (esim. ruohosipulia)

Katkaise sieniltä jalat ja kaavi heltat pois. Taittele parmankinkusta peti kananmunille. Pekonikin saattaa käydä hätätapauksessa, tosin en ole aivan varman miten rasvaisempi ja paksumpi lihaviipale käyttäytyy tässä. Asettele sienet paistoastiaan ja riko jokaiseen sienikuppiin kananmuna varovasti. Ripottele päälle mausteet ja mahdolliset yrtit (itse unohdin yrttivaiheen ja muistin vasta kun munat olivat jo kypsiä). Siirrä astia edelleen hyvin varovasti uuniin, ja paista 190-asteessa n. 20-30 minuuttia vähän riippuen siitä miten kypsistä munista tykkäät. Varo kuitenkin etteivät munat pääse menemään ylikypsiksi, eli joku puoli tuntia alkaa olla aika maksimi paistoaika. Nauti mehevän sienen, rapean kinkun ja pehmeän kananmunan erinomaisesta liitosta.

keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

KESÄKURPITSARANSKIKSET


Kirjoitin jokin aika sitten vihreistä papuranskiksista. Sain kommentteihin vinkin kesäkurpitsaranuista, ja pakkohan ne oli testata. Jonkin aikaa sai googletella, mutta lopulta löysin hyvänkuuloisen ohjeen jossa leivitykseen käytettiin korppujauhojen tai vastaavien sijaan mantelijauhoja (maissijauhojakin voisi laittaa mutta niistä ei ole kokemusta). Viime aikoina onkin tullut niin paljon kiinnostavia mantelijauhoisia ohjeita vastaan että pitänee ostaa kyseistä tavaraa kunnon säkki..

Joka tapauksessa, nämä ranskikset ovat hieman työläämpiä kuin papuiset versiot, mutta maku on vieläkin lähempänä tavallisia perunaranskalaisia = omnom! Aluksi meinasin olla tehokas ja länttäsin kourallisen kesäkurpitsatikkuja kerralla munaseokseen ja sen jälkeen leivitykseen, mutta jauhoseos menee tällä taktiikalla nopeasta kosteaksi mössöksi eli käyttökelvottomaksi. Suosittelen siis hieman kärsivällisyyttä ja suorittamaan leivityksen muutama ranskis kerrallaan.

Kesäkurpitsaranskikset 
(ohjeesta tulee isohko kasa, kuvissa on vain muutama ranskis stailaussyistä :)

1 keskikokoinen kesäkurpitsa
2 kananmunaa
n. 1,5 dl mantelijauhoa
pari rkl parmesanraastetta (ei pakollinen)

mausteita mm:
valkosipulijauhetta
rosmariinia
chiliä
suolaa
pippuria

Pese kurpitsa ja leikkaa ranskalaisen kokoisia viipaleita. Sekoita yhdessä laakeassa kulhossa kuivat aineet. Vispaa toiseen laakeaan kulhoon kananmunat rikki.

Ota kesäkurpitsatikku, pyörittele se ensin kananmunassa ja sen jälkeen jauhoseoksessa. Laita pellille leivinpaperin päälle. Toista about sata kertaa (kärsivällisyyttä!). Paista 220-asteessa 12-15 minuuttia, sekoittele vähän (kääntele ranskiksia jos jaksat) ja paista toiset 12-15 min, kunnes ovat vähän ruskistuneet ja rapeutuneet. Tarjoile esim. valkosipulimajoneesin kanssa.


PS. Päivitin banneria vähän keväisempään ilmeeseen. :)

sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

VILJATTOMAT ROUSKUVAT SUKLAAKEKSIT


Käsittämättömän voimakas suklaakeksien himo tuli yks päivä jostain takavasemmalta. Keksejä. Tänne. NYT! Onneksi pitkällä to-do (tai to-cook) -listallani oli eräs testaamaton ohje odottelemassa sopivaa hetkeä.

Valmiista kekseistä tuli yllättäen aika rukiisia, en ole aiemmin käyttänyt mantelijauhoja leivonnassa joten en tiedä onko tämä normaalia käyttäytymistä. Tosin makeutusta laitoin aika hillitysti eli sekin saattaa vaikuttaa asiaan. Kyllä nämä makeanhimoonkin siis menevät, mutta toimivat sen lisäksi hyvin myös välipalasta, koska ovat tosiaan aika täyttä tavaraa. Itsekään en jaksanut syödä koko pellillistä kerralla vaan nämä kestivät jopa viisi (okei neljä) päivää. :)

Viljattomat suklaakeksit (n. 20 kpl)

250 g mantelijauhoja
85 g (luomu)voita
100 g pehmeitä taateleita (eli n. 9 kpl)
100 g tummaa, sokeritonta suklaata 
muutama rkl hunajaa, tai enemmän
pieni ripaus suolaa

Sulata voi varovasti ja laita se hetkeksi sivuun jäähtymään. Palottele suklaa pieniksi paloiksi. Suklaa voi olla esim. xylitolilla tai stevialla makeutettua, jos täysin makeuttamaton tuntuu liian tujulta. Kaada jauhot, jäähtynyt voi ja taatelit kulhoon ja muusaa esim. sauvasekoittimella sekaisin. Koneellisen avun pointtina on lähinnä saada taatelit sekoitettua tasaisesti massaan. Lisää hunaja ja suola, ja maistele sopiva makeusaste. Ota huomioon että uunissa makeus saattaa hieman laimentua. Kääntele lopuksi suklaapalat sekaan, ja nostele massasta lusikalla leivinpaperin päälle kekoja. Taputtele keot keksinmuotoon (massasta on voi olla vähän vaikea saada täydellisen pyöreitä keksejä). Paista 180-asteessa n. 10-15 minuuttia, kunnes keksit saavat vähän väriä pintaansa. Nosta keksit pelliltä pois hetkeksi jäähtymään, pienen viilentymisen jälkeen niiden pitäisi olla mukavan rapeita.


Ohje Hemsley & Hemsley.

perjantai 21. maaliskuuta 2014

PAPERIRAKKAUTTA


Rakastan kauniita pakkauksia. Olen näköjään todennut tämän ennenkin.

Sain lahjaksi Islannista superkivan Omnom Chocolaten suklaalevyn. Pakkaus on täynnä pieniä visuaalisia jippoja joista ei voi kuin tykätä! Paketoinnissa on myös pientä tarinantynkää, kun minisleeven pois vedettäessä alta paljastuukin lampaiden joukosta susi tai paimenkoira, ja kirjekuorimainen pakkaus avautuukin vuoreksi. Pakko arvostaa tälläistä hifistelyä! ^_^

Ainiin ja se suklaa oli ihan hyvää kanssa.

keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

AASIALAISHENKISET LIHAPULLAT


Nyt pystyy jo pikkuhiljaa palauttamaan aasialaisia makuja ruokavalioon.. tosin riisin kanssa tekee edelleen tiukkaa. ;)

Riisin tilalla pyöryköitten kaverina onkin kukkakaalia, meinasin ensin sanoa kukkakaalimuusia, mutta ulkonäöllisesti lisuke näyttää kyllä enemmän riisiltä.

Lihapullasiin tulee hieman kasviksia pieniksi pilkottuna, mutta reseptille oleellinen umamin maku syntyy kalakastikkeesta ja tomaattipyreestä. Tiedättehän umamin, sellainen jännä vähän suolainen maku mitä on paljon esimerkiksi japanilaisissa ruoissa (esim. misokeitossa). Kalakastikkeissa on ihan himppusen sokeria, joten se (ja teriyaki-kastike) olkoon poikkeuksena sokerittomalle ruokavaliolle.

Aasialaiset lihapullat (n. 30 pullaa)

400 g luomunaudan jauhelihaa
2 salottisipulia
puolikas pieni bataatti
pieni kourallinen siitakesieniä
nippu korianteria
pätkä inkivääriä
n. 1 rkl kalakastiketta
n. 2 rkl tomaattipyreetä
suolaa
pippuria

Kuori bataatti ja sipulit, ja hienonna ne siitakesienten kanssa pieniksi kuutioiksi, mitä pienemmäksi jaksat (erityisesti bataatin kohdalla) sitä helpompi taikinasta on pyöritellä pullia. Raasta inkivääri. Sekoita kaikki ainekset keskenään esim. käsin vaivaamalla. Suolaa ei tarvitse lisätä kovin paljoa sillä kalakastike on aika suolaista. Pyörittele massasta palloja ja paista niitä leivinpaperin päällä uunissa 180-asteessa n. 15-20 minuuttia.

Kukkakaalilisuke (2:lle)

1 keskikokoinen kukkakaali
nokare voita
suolaa
pippuria
halutessa pieni loraus maitoa/kermaa

Leikkaa kukkakaali paloiksi ja keitä vedessä tai höyrystä kunnes se on pehmeää (n. 10 minuuttia). Muusaa kukkakaali perunanuijalla tai vastaavalla (tai jos haluat siitä "muusimaisempaa" soseuta esim. sauvasekoittimella), ja lisää mausteita oman maun mukaan.


Alkuperäinen ohje hieman muokattuna NomNomPaleo.

sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

PARMESAANI-KEKSIT JA PESTO TRAPANESE


Parmesaani-keksien kohdalla ei tarvitse erikseen kirjoittaa kauppalistaa, kekseihin kun tulee vain yhtä raaka-ainetta – parmesaania. Helppoa kuin mikä ja törkeän hyvää!

Keksit menevät aika nopsaan parempiin suihin sellaisenaankin, mutta tykkäävät kyllä dipistäkin. Kokeilin tehdä tälläistä vähän erilaista pestoa, johon tulee paljon tomaattia, ja pinjansiementen sijaan paahdettua mantelia. Parmesaania ei erikseen tarvitse kun se on jo noissa kekseissä. :) Yhdistelmä voisi olla hyvä tarjoiluidea esim. illanistujaisiin. Syöjille kannattaa tosin varata servietit sillä kekseistä jää aika rasvaiset sormet.

Parmesaani-keksit

Kimpale parmesaania

Raasta juustoa (raastimen terän koolla ei niin väliä) haluamasi määrä ja nostele sitä  pieniksi kasoiksi leivinpaperin päälle uunipellille. Apuna voi käyttää esim piparkakkumuottia (itselläni oli pyöreä muotti). Taputtele raastekasat litteiksi. Paista 180-asteessa 5-8 minuuttia, kunnes juusto kuplii ja on kullankeltaista. Älä anna juuston ruskistua, ettei se ala maistua kitkerältä. Nosta viilenemään.

Pesto trapanese

3-4 tavallista tomaattia tai iso kourallinen kirsikkatomaatteja (erittäin kypsiä)
n. 1/2 dl manteleita
1-2 valkosipulin kynttä tai valkosipulijauhetta
useampi rkl oliiviöljyä
nippu tuoretta basilikaa
suolaa
pippuria

Paahda manteleita hetki kuumalla pannulla. Pilko tomaatit vähän pienemmiksi ja poista siemenet (tämä siksi ettei tule liian vetistä pestoa). Suristele kaikki ainekset sekaisin esim. monitoimikoneella, tai old school tyyliin morttelissa (itse suosin tätä niin jää paremmin sattumia). Lisää öljyä ja mausteita tarvittaessa.


Idea Hemsley & Hemsley -blogista.

keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

VEGAANI CHIA-SUKLAAVANUKAS


On mukavaa olla aikuinen, kun voi syödä esim. suklaavanukasta aamupalaksi jos huvittaa. :)

Tässä vanukkaassa on tosin ravintoarvot vähän paremmat kuin jossain jackymakupalassa. Pääraaka-aineena käytin mantelimaitoa, en tosin tehnyt sitä itse (keittiövarusteistani puuttuu edelleen se harso) vaan ostin valmista. En olekaan aiemmin tutustunut noihin kaupan kasvipohjaisiin "maidonkorvikkeisiin", mutta hämmästyin miten monessa on sokeria. Eihän tavallinenkaan maito ole erityisen makeaa.. Ylipäätään purkkien sisällysaineluettelon lukeminen sai sellaisen olon että kannattaa tosiaan jatkossa tehdä maitonsa itse, aika pitkälle prosessoitua kamaa nimittäin suurin osa.

No mutta (se makeuttamaton) mantelimaito maistui ihan ookoolle, aika neutraali maku ja sopi tähän ohjeeseen hyvin. Toinen pääraaka-aine chia-siemenet on täynnä kuituja ja omega-kolmosia ja muuta hyvyyttä. Ja näistä tulee siis se vanukkaan geelimäinen koostumus. Pieni disclaimer: en ole ihan varma miten hyvä vanukkaasta tulee, jos ei ole tosi tehokasta blenderiä käsillä.. Chia-siemenet saattavat jäädä vähän kuituisiksi, vaikka ideaali lopputulos on ihan sileä. Itsekin olisin voinut blendata vielä vähän moussemaisemman koostumuksen, mutta en malttanut. :)

Chia-suklaavanukas (2 annosta)

reilu 1/2 dl chia-siemeniä
n. 3 dl makeuttamatonta mantelimaitoa
n. 2 rkl raakakaakaojauhetta
muutama rkl juoksevaa makeutusta (itse käytin ei-vegaanina hunajaa)
ripaus kanelia

Sekoita chia-siemenet ja mantelimaito keskenään tekeentymään vaikkapa edellisenä iltana jääkaappiin, tai niin että ehtivät olla viileässä vähintään sellaiset 8 tuntia. Lisää loput ainekset ja surruttele blenderillä täydellä teholla usean minuutin ajan. Koostumuksesta pitäisi tulla mahdollisimman sileää ja noh vanukasmaista. Maistele välillä ja säädä makeutusta.


Alkuperäinen ohje Oh My Veggies.

maanantai 10. maaliskuuta 2014

KEITTIÖ-JEE


Remppakeijut olivat käyneet ahkeroimassa etätyöreissun aikana ovet, kaakelit ja valot paikoilleen. Uunituore oma keittiö. <3 Kokkausmotivaation pitäis olla nyt ainakin kohdillaan. :)

torstai 6. maaliskuuta 2014

KERROSRAAKAKAKKU SUKLAATA JA MINTTUA


Olen tässä yrittänyt löytää uusia raakakakkureseptejä sen ihan parhaan marja/hedelmäkakun rinnalle. Kokeilin yhtä tälläistä vähän tuhdimman oloista suklaa-minttu-kookoskakkua. Mutta höh, ei tästä tullut niin hirmu hyvää.. Pohjimmainen kerros pistaasipähkinöistä ja rusinoista oli kyllä huippua, samoin kuin suklaamoussemainen kuorrutus, mutta kaikki siltä väliltä maistui jotenkin tunkkaiselta. Ja ihan hintsusti liikaa banaanilta, minkä mausta en ihan hirveästi pidä.


Ihan kaunishan kakusta tuli, eikä ollut mitenkään hirveän työläskään vaikka raaka-aineita onkin aika paljon. Toki kun kerroksia on neljä niin välineitä saa olla joka välissä pesemässä. Resepti löytyy täältä mikäli haluat kokeilla onneasi. Omaa versiotani muokkasin hieman laittamalla kookosvoin tilalle 1/2 dl kookosöljyä, nokkosen ja mehustetun pinaatin tilalle ripauksen spirulinaa (väriksi siis), ja yhden banaaneista vaihdoin avokadoksi.

Ei täysosumaa siis, etsinnät jatkuvat.

tiistai 4. maaliskuuta 2014

PORTOBELLO"BURGERI" PAPURANSKIKSILLA


Tämä ruoka ei sisällä riisiä. En tiedä koska pystyn ylipäätään syömään seuraavan kerran riisiä. Tai pad thaita. Tai massaman currya. :)

Sen sijaan länkkäriruoat maistuukin vaihteeksi oikein hyvin ja mikä onkaan klassisempi annos kuin burgeri ja ranskikset. Tällä kertaa pienellä tai oikeastaan aika isolla twistillä, sillä tässä ei nyt ole sämpylää eikä pihviä eikä perunoitakaan.

Viikon ahaa-elämys: paahdetut vihreät pavut maistuvat aika paljon tavallisilta (peruna)ranskiksilta! Tarvitsevat vain öljy- ja mausteseoksen pintaansa ja uuniin kunnes hieman rapeutuvat -> superhyviä! Ja minä kun luulin etten oikeastaan edes oikein tykkää vihreistä pavuista.. olin väärässä.

Sämpylänkorvikkeena toimii aika lailla sämpylännäköinen portobellosieni. Kannattaa muuten valita isoin mahdollinen portobello, kutistuvat jonkin verran kuumassa. Laitoin sienen vain kanneksi, mutta periaatteessa litteät yksilöt soveltuvat hyvin pohjallekin. Silti tämä hamppari taitaa olla helpommin haarukalla ja veitsellä syötävä.

Väliin sitten mistä itse tykkää, minä laitoin avokadoa, salaattia, vuohenjuustoa ja paria eri kastiketta (jogurtti-aioli ja diy-ketsuppi). Loput kastikkeet voi käyttää papuranujen dippaamiseen.


Portobelloburgeri ja paahdetut pavut

1-2 isoa portobellosientä / syöjä
kourallinen vihreitä papuja (jäiset käyvät hyvin)
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
murskattua valkosipulia tai valkosipulijauhetta 
kuivattua rosmariinia

Ota sienistä kannat pois. Hiero sieniin ja papuihin öljy ja mausteet. Paahda 200-asteessa n.15 minuuttia, ota sienet pois ja paahda papuja vielä 5-10 minuuttia kunnes muuttuvat hieman rapeiksi. Tummumista ei kannata säikähtää, kunhan eivät nyt sentään pääse palamaan. :) Portobellon päälle voi halutessa ripotella vähän seesaminsiemeniä.

Jogurtti-aioli

n. 4-5 rkl turkkilaista/kreikkalaista jogurttia 
n. 2 rkl majoneesia
murskattua valkosipulia tai valkosipulijauhetta 
suolaa
pippuria

Sekoita ainekset sekaisin, säädä suhteita oman maun mukaan. Aiolin tilalle sopisi hyvin myös esim. tsatsiki.

DIY-ketsupin ohje täällä. Vettä voi laittaa vähän enemmän jos haluaa juoksevamman ja ketsuppimaisemman lopputuloksen, omani muistuttaa oikeastaan enemmän tomaattitahnaa.

Alkuperäinen idea A Tasty Lovestory -blogista.