Tietoa mainostajalle ›

maanantai 30. syyskuuta 2013

SALAATTI PAAHDETUISTA KIKHERNEISTÄ


Mausteisen paahtuneet kikherneet ovat sellaisenaankin kiva snäkki, mutta yhdistämällä ne thaivaikutteiseen salaattiin kokonaisuudesta saa kevyen ja raikkaan aterian. Kikherneet kannattaa tosiaan syödä heti paahtamisen jälkeen, kun niissä on vielä sellainen mukava rapsakkuus tallella.

Olen kuullut että kaikki ihmiset eivät pidä korianteriasta mutta se on varmaan joku urbaanilegenda. Korianterihan on parasta! Ja miten muka voi syödä meksikolaista ilman korianteria..(?) Itse laitan sitä vähän kaikkialle ja määrää säästelemättä. Näkyy ehkä täällä blogin resepteissäkin.. Jos nyt on kuitenkin niin että korianteri oli esim. kaupasta loppu (tai joku muu hyväksyttävä syy) niin tilalle voi laittaa esim. lehtipersiljaa.


Paahdetut kikherneet (1 annos)

n. desi liotettuja kikherneitä
mausteita mm:
chilijauhetta
jeeraa (juustokumina)
kurkumaa
suolaa
öljyä

Muu salaatti

1/2 kurkku
1/2 paprika
kevätsipulia (tai esim. punasipulia jos kestät raakana)
tuoretta korianteria
paahdettuja pähkinöitä (esim. cashew)

Kastike

pari rkl omenaviinietikkaa (tai vastaavaa)
n. 1 rkl hunajaa (vegaanit jotain muuta) 
suolaa

Valmista ensin kikherneet. Sekoita paistoastiassa herneet, mausteet ja pieni määrä öljyä. Paahda 200-asteessa n. puoli tuntia.

Leikkaa kurkku viipaleiksi, kuoret ja siemenet voi poistaa halutessaan. Pilko muut ainekset ja vispaa kastike. Yhdistä kaikki ainekset kikherneiden kanssa. Syö heti.

Alkuperäinen ohje täältä.

perjantai 27. syyskuuta 2013

PURKKEJA JA PURNUKOITA


Visuaalista painoarvoa asioille antava ihminen (kuten minä) tykkää että säilytysastiatkin ovat nättejä. Tästä johtuen olen haalinut erilaisia pieniä ja isoja purkkejä milloin mistäkin (kuvassa ei ole puoliakaan). Hyviä purnukkalähteitä on mm. edesmennyt Habitat ja tuoreempana Granit. Satunnaisia halvempia löytöjä olen tehnyt myös mm. Ikeasta ja Clasusta.

Tällä hetkellä kun purkkimeri menee vielä alle 20:ssä muistan mitä missäkin on, mutta tulevaisuudessa olisi varmaan aiheellista panostaa jonkinlaiseen nimilaputukseen. Onneksi löytyy dymo <3

keskiviikko 25. syyskuuta 2013

ASIOITA OMENOISTA


Viikonloppureissu Kehä kolmosen ulkopuolelle johti pienimuotoiseen elonkerjuujuhlaan. Omenakasat laittoivat miettimään mitä näille voisi tehdä muuta kuin syödä sellaisenaan. Hillo tietty joo mutta en ole oikein hilloihminen. Onneksi talossa oli kuivuri, jonne tuuppasimme muutaman ämpärillisen omenalastuja menemään.


Jälkkäriäkin olisi kiva saada. Kaura-omenapaistos on takuuvarma klassikko, mutta mitäs kun ei sitä kauraa oikein viitsisi syödä.. Ratkaisu löytyi kookoslastujen muodossa, joista paahdettaessa tulee sellainen kauramainen rapsakka koostumus. Mukaan laitoin lisäksi syksyn viimeiset raparperit.

Omena-kookos-paistos

omenoita
kookoslastuja
(raparperia)
kanelia
sulaa voita
hunajaa / raakaruokosokeria

Leikkaa omenat (ja raparperi) pieniksi paloiksi. Sekoita sopivassa suhteessa kookoslastut, voi, makeuttaja ja kaneli. Yhdistä omenoihin ja laita paistoastiaan. Paista 200-asteessa n. 20-astetta tai kunnes omenat ovat kunnolla pehmenneet. Tarjoile esim. kevyesti vispatun kerman/kookoskerman kanssa.

maanantai 23. syyskuuta 2013

LAOSILAINEN NAUDANLIHASALAATTI


Tämä on vähän erikoisempi entry tässä blogissa, resepti sisältää nimittäin lihaa. Ja vieläpä punaista lihaa, vertatirsk.. no ei sentäs. Edellisen kerran olen tainnut blogata liharuoasta puolisen vuotta sitten, se taitaa olla myös edellinen kerta kun olen lihaa kotikeittiööni ostanut. Nyt tilasin kuitenkin Tuoretorilta luomunaudan jauhelihaa ihan vaan vaihtelun vuoksi. Ihan kätevä palvelu muuten ja tuotteet ovat erittäin laadukkaita (lihan lisäksi olen testannut mm. vuohenjuustoa ja kasviksia).

Iänikuisten burgereiden (nykyään toki ilman leipää) sijaan kiinnosti kokeilla jotain uutta, ja tälläinen aasialaisittain maistettu naudanlihasalaatti (tai larb) näytti kiinnostavalta. Makumaailma on itseasiassa tosi lähellä aiemmin tällä viikolla tekemääni vietnamilaista salaattia, annos on vaan muutoin tuhdimpi. Ohjeessa lisänä olevat kananmunista tehdyt "nuudelit" vaativat vähän extranäpertelyä, mutta ovat kyllä kiva lisä salaattiin.

Laosilainen naudanlihasalaatti (2 isoa annosta)

n. 500g (luomu)naudan jauhelihaa
6 valkosipulinkynttä
1-2 sipulia
pätkä raastettua inkivääriä tai pilkottua sitruunaruohoa
chiliä (itse unohdin ostaa tuoretta chiliä, korvasin chilijauheella)
1 rkl kalakastiketta
1 rkl soijakastiketta
1-2 rkl vettä
reilu kourallinen tuoretta (vahvaa) minttua ja korianteria
kevätsipulia (tämänkin unohdin ostaa)
1 lime
valinnainen: paahdettuja ja murskattuja maapähkinöitä

Munakasnuudelit

3 munaa
2 rkl vettä
1 tl soijakastiketta
suolaa

Paista miedolla lämmöllä pilkottuja sipuleita, ohueksi siivutettuja valkosipuleita, inkivääriä/sitruunaruohoa ja jauhelihaa. Sekoittele välillä. Proteiinista irtoaa jonkin verran nesteitä, paistele kunnes melkein kaikki neste on haihtunut ja jauhelihan pinta alkaa saamaan väriä (menee vähän pidemmän aikaa, ehkäpä n. 20 minuuttia).

Lisää kalakastike, soija ja vesi. Anna nesteen haihtua. Tsekkaa suolan määrä. Laita jauhelihaseos hetkeksi jäähtymään sivuun (tai jätä jälkilämmölle levylle).

Tee tässä välissä munakasnuudelit. Vispaa ainekset sekaisin ja lämmitä pannulla pieni määrä öljyä. Nosta kastikekauhalla 1-2 kauhallista munaseosta pannulle ohueksi kerrokseksi. Jos käytössä on iso paistinpannu, seoksen ei tarvitse täyttää koko pinta-alaa. Odota kunnes omeletti on läpipaistunut (reunat alkavat kupruilemaan) ja nosta se sivuun. Toista ja nosta uusi munalevy edellisen päälle. Itse sain tehtyä kolme kerrosta. Rullaa munalevykasa ja leikkaa ohuiksi nauhoiksi.

Lisää jauhelihaan pilkottu kevätsipuli, minttu, korianteri ja limen mehu (+maapähkinät). Nostele sekaan munakasnuudelit ja sekoittele varovasti. Salaatti maistuu parhaalta lämpimänä.


torstai 19. syyskuuta 2013

PASSIONHEDELMÄRAAKAKAKKU


Tein nyt sitten kuitenkin sen passionhedelmäversion lemppari-raakakakustani, vaikka ulkonäkö ja oikeastaan makukin vähän epäilytti etukäteen. Ei tästä tullut ihan niin nätti kuin vadelma- tai mustikkaraakakakuista (laitoin tähänkin vähän mustikoita koristeeksi), mutta maunsa puolesta tämä on ehkä jopa vielä parempi kuin nuo marjaisat versiot! Erityisesti jos tykkää kirpeistä jutuista, passionhedelmä ei kuitenkaan ole kovin makeaa. Onneksi tein tämän tilaisuuteen jossa oli muitakin syöjiä, muuten olisin saattanut epähuomiossa vetää koko setin itse.

Eli kakku on tehty samalla perusohjeella kuin aiemminkin, paitsi marjojen tilalle laitoin kuusi kappaletta passionhedelmiä (tai niiden sisustaa). Makeuttajaa voi laittaa ehkä himpun verran enemmän kuin marjaversioihin.

Kivaa kun plakkarissa on nyt edes yksi (melko)takuuvarma raakakakku-resepti, seuraavaksi voisi tietysti kokeilla jotain muuta. Vai pitäisköhän tehdä vielä mangoversio..tai appelsiini.. ja perusmansikkakin on vielä kokeilematta. Olishan noita vaihtoehtoja. ;)

tiistai 17. syyskuuta 2013

RAIKAS VIETNAMILAINEN SALAATTI

En tiedä miksi ihmiset noin keskimäärin eivät tykkää Gwyneth Paltrowsta tai näin olen ymmärtänyt. Ei tyyppi ainakaan itseäni ärsytä mitenkään erityisesti. Ehkä ihmisiä risoo liiallinen ns. täydellisyys tai (kuviteltu?) holier-than-thou -asenne, kun haluttaisiin nähdä sitä niin sanottua aitoutta, rosoa ja virheitä.. Gwynnie syömässä pikaruokalan hampurilaista, koska se sitten jotenkin lieventää syyllisyyttä siitä omasta hampparista. Ehkä.

En ole hankkinut Gwynethin ruokakirjoja, koska luin että niissä on enemmän kuvia kyseisestä leidistä (olkoon miten viehättävä tahansa) kuin ruoasta, ja ohjeet ovat välillä turhankin itsestäänselviä (tyyliin miten keität munan). En tiedä pitääkö tämä paikkansa, mutta onneksi Gwynethin verkko-inkarnaatiosta eli Goopista löytyy ohjeita ihan ilmaiseksikin. Tämä vietnamilainen salaatti oli ainakin tosi tosi hyvää (muokkasin ohjetta vähäsen).


Vietnamilainen salaatti (2 isoa annosta)

1 kiinankaali
2 porkkanaa
1/2 kurkku
reilu kourallinen:
basilikaa
korianteria
vahvaa minttua
n. 1 dl paahdettuja maapähkinöitä (tai muita pähkinöitä)
jättikatkarapuja tai esim. tofua

lisäksi: pak choita jos löydät sitä jostain
ja tuoretta chiliä oman maun mukaan

Kastike

1 ison limen mehu
1 rkl riisi/valkoviinietikkaa tai vastaavaa
2 tl soijakastiketta
1 rkl kalakastiketta
1 tl tamarindia
1 rkl seesamöljyä
1-2 rkl hunajaa
1 tl chilijauhetta
1 pieni punasipuli silputtuna

Leikkaa porkkanat ja kurkku pieniksi siivuiksi (julienne). Pilko kiinankaali ja tuoreyrtit.
Paahda pähkinät, hiero kuoret pois ja murskaa pienemmäksi. Jos käytät katkarapuja, paista ne nopeasti molemmilta puolilta ja anna hetken jäähtyä. Sekoita ainekset keskenään.

Valmista kastike vispaamalla ainekset sekaisin. Maista ja säädä makuja oman harkinnan mukaan. Ei varmaan haittaa jos ihan kaikkia raaka-aineita ei löydy, kunhan kastikkeeseen tulee yhdistelmä kirpeää, makeaa, suolaista ja tulista.

Sekoita kastike salaattiin.

sunnuntai 15. syyskuuta 2013

EPÄONNISET KIIVI-LIMEPIIRASET


Näin kiinnostavan näköisen reseptin raaka-limepiiraista (key lime pie), ja näyttivät tosi herkullisilta. Harmi vaan lopputuloksen maku ei ollut sitten ihan kohdillaan.. Täytteeseen tuli mm. avokadoa, limeä ja hunajaa, mutta jotenkin en saanut tätä ydistelmää toimimaan vaan se maistui epämiellyttävän tunkkaiselle.. Olen kyllä käyttänyt avokadoa menestyksekkäästi raakaleivonnassa aiemmin, mutta ehkäpä se vaatii parikseen jotain voimakkaampaa kuten minttuöljyä (esim. raakaminttusuklaa) tai raakakaakaota (esim. avokado-suklaamousse), ettei maistu läpi. Tai sitten en vaan osannut.

En nyt siis kirjoittele ohjetta mutta uteliaat voivat käydä tsekkaamassa sen täällä. Kuvat laitan koska fail-kakkusista tuli kuitenkin ihan nättejä. Moni kakku päältä kaunis jne :)

torstai 12. syyskuuta 2013

LAKRITSITOFFEE (RAAKA/GLUTEENITON/VEGAANI/ETC)


Tykkäsin Johan&Nyströmin raakabrunssilla erityisen paljon niistä lakritsikuutioista, joten etsin interwebsistä jotain-sinnepäin-ohjetta. Earthsproutista löytyneellä ohjeella tehdyistä lakritsitoffeista ei tullut loppujen lopuksi kovin samanlaisia, mutta silti tosi hyviä. Olen tehnyt näitä jo kahdesti mikä on aina hyvä merkki onnistuneesta ohjeesta. :)

Lakritsijuurijauhetta minulla on jostain syystä kahdenlaista, toinen Urtekramin ja toinen iHerbistä ostettu Nature's Plus -jauhe. iHerbin versio tosin oli kapseleissa mutta avasin ne ja tyhjäsin pieneen purkkiin. Eroa näillä kahdella on ulkonäöllisesti aika paljon, Urtekramin jauhe on vaaleaa, melkein keltaista ja kuituisempaa, kun taas iHerbin jauhe on todella tummaa ja hienojakoista. Maussakin on pienet erot, Urtekram on miedompaa ja maistuu vähän sellaiselle karkkilakritsijauheelle, iHerb on taas melkein salmiakkimaista.

Lisäksi tuosta iHerbin lakritsijuurijauheesta on poistettu glykyrritsiini, joka on siis se lakritsin verenpainetta nostava ainesosa, eli mikäli verenpaineen kanssa on ongelmia niin se on suositeltavampi vaihtoehto. Käytin ohjeessa molempia: iHerbin jauhetta voimakkaamman maun takia itse toffeemassaan ja Urtekramia ripottelin pinnalle koska se on aika hauskan väristä.

Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty luumuja mutta itse laitoin taateleita. Jätin lisäksi anisöljyn pois.


Raaka lakritsatoffee (n. 25 pientä kuutiota)

n. 2 dl pehmeitä taateleita
n. 0,4 dl sulatettua kookosöljyä
n. 0,7 dl manteleita/mantelijauhoa
2-4 tl lakritsijauhetta tai lakritsijuurijauhetta
(plus jonkin verran pinnalle siroteltavaksi)
suolaa

Itse tein mantelijauhon ihan vaan blendaamalla kovalla teholla kokonaisia manteleita, mutta valmista jauhoa voi tietysti myös käyttää. Muusaa ainekset keskenään tasaiseksi massaksi esim. sauvasekoittimilla. Ainesosamäärät ovat vähän epämääräisiä, koska ne on käännetty cupseista ja grammoista, mutta kannattaa ylipäätään jättää vähän säätövaraa ja lisäillä ainesosia koostumuksen ja maun (ja oman verenpaineen) mukaan.

Painele massa nelikulmaiseen astiaan (esim. vähän leveämpi pakasterasia) ja pakasta pari tuntia. Leikkaa kuutioiksi ja kuorruta vielä halutessasi pyörittelemällä kuutioita lakritsijauheessa. Säilytä kylmässä.

tiistai 10. syyskuuta 2013

ANANAS & PAPU & AVOKADO -SALSA


Loput tarjousananaksesta meni tähän ruokaisan raikkaaseen salsaan. Loistava tarjottava esim. illanistujaisissa! Pidemmittä puheitta itse reseptiin ->

Ananas-papu-salsa (1 isohko annos)

1 punasipuli
1 lime
n. 1/4 ananasta
1 avokado
1 tölkki papuja (omaani meni ruskeita ja kidneypapuja mutta mikä vaan käy)
chiliä
korianteria
(öljyä, valkoviinietikkaa/balsamicoa)
suolaa, pippuria

Leikkaa aluksi sipuli pieneksi paloiksi ja purista limen mehu päälle. Sipulit pääsevät limemarinadissa vähän kypsymään, joka on ainakin tälläisen raakasipuliherkän vatsan näkökulmasta suotavaa.

Pilko ananas ja avokado pieneksi paloiksi, mitä pienempiä paloja jaksaa pilkkoa niin sitä helpompi valmista salsaa on dipata. Hienonna chili ja korianteri, huuhtele pavut ja yhdista kaikki ainekset.

Mausta suolalla ja pippurilla, maistele ja tuunaa tarvittaessa muilla mausteilla. Itse kaipasin salsaan lisää happamuutta joten laitoin mukaan hieman valkoviinietikkaa.

Tarjoile vaikkapa nachojen kanssa. Fiesta!


Alkuperäinen ohje hieman muunneltuna Food52.

sunnuntai 8. syyskuuta 2013

KAHDEN RAAKA-AINEEN ANANAS-SORBETTI


Ostin tarjouksesta parit ananakset, ja olen yrittänyt keksiä uusia tapoja käyttää kyseistä hedelmää. Jäätyneen banaanin ja mansikoiden kohtaamisesta syntyi loistava jäätelö, joten ajattelin mikseipä sama voisi toimia ananaksenkin kohdalla.

Paloittelin ja pakastin puolikkaan ananaksen ja laitoin notkeuttajaksi kookosmaitoa, kookosvesi kävisi varmaan myös hyvin. Syntynyt sorbetti on tosi hyvää, mutta huomattavasti nopeammin sulavaa kuin se banaani-pohjainen versio. Ohjetta voisi ehkä jatkokehitellä niin, että laittaisi mukaan esim. puolikkaan pakastetun banaanin, tosin en ole varma peittäisikö banaani ananaksen makua liikaa..

Ananaksenliha on hieman säikeistä koostumukseltaan, joten todella sileää sorbettia varten tarvitsee erittäin tehokkaan blenderin (esim. tiedätte-kyllä-minkä). Lisäksi tampperilla voi vähän avittaa kohmeisten palojen muusaantumista. En sano etteikö tämä onnistuisi myös vähemmän hevosvoimia sisältävällä laitteella, mutta lopputulos ei välttämättä ole yhtä siloinen.

Ananas-sorbetti (1 isohko annos)

puolikas ananas
n. 1/2 dl kookosmaitoa/kookosvettä

Paloittele ananas pieniksi paloiksi ja laita pakastumaan vaikkapa yön yli. Laita palaset blenderiin kookosmaidon kanssa ja aja sileäksi (vaatii hieman työstöä). Aluksi kannattaa laittaa vähän vähemmän nestettä ja katsoa miltä koostumus vaikuttaa. Ajoin lopuksi vielä maksimiteholla pienen hetken, että sain sorbetista erittäin sileää. Syö jäätelö heti ennenkuin se pääsee sulamaan.

torstai 5. syyskuuta 2013

VILJATTOMAT KUKKAKAALI-MINIPIZZAT


Naksuttelin aikani kuluksi Pinterestissä ruokakuvia kunnes näin söpöja minipizzoja labelilla "no wheat". Tämä herätti tietysti kiinnostukseni, ja kuvan takaa löytyikin ohje, jossa pitsapohjan vehnätaikina korvataan kukkakaali-kananmuna-juusto -seoksella. Vaikka en olekaan "oikeita" pizzoja niin ikävöinytkään, halusin heti testata tätä!

Omasta taikinastani tuli hieman löysää, mutta kunhan antoi "pizzapohjien" olla tarpeeksi kauan uunissa, alkoivat kiekot kiinteytymään ja reunohin tuli rapeutta. Tietenkään lopullinen koostumus ei ole mikään thin crust vaan enemminkin pannupitsamainen, mutta maku oli aikas jees.

Päällehän voi laittaa sitten mistä itse tykkää, minä laitoin perusmargaritamaisia täytteitä eli tomaattia, basilikaa ja raastettua juustoa (mozzarellaa ja parmesania). Ehkäpä jonkinlaista tomaattikastiketta olisi voinut laittaa myös, ensi kerralla sitten. Muuten kokonaisuus saa täältä peukut!


Kukkakaali-minipizzat (n. 16 kpl)

1 isohko kukkakaali
2 kananmunaa
3-4 dl juustoraastetta (esim. cheddar, manchego, gouda)
2 tl valkosipulijauhetta
pari rkl kuivattuja yrttejä (esim. basilika, oregani, timjami)
suolaa

Täytteet esim:
2-3 tomaattia ohueksi siivutettuna
(tomaattikastiketta)
1 dl juustoraastetta (esim. mozzarella, parmesan)
tuoreita basilikanlehtiä

Laita uuni lämpiämään 225-asteeseen.

Aloita leikkamaalla kukkakaali paloiksi ja höyrystämällä niitä hetki (n. 5 minuuttia). Näin taikinasta saa hieman pehmeämpää ja sitä on helpompi muotoilla. Surauta kukkakaalit pieneksi silpuksi blenderissä/monitoimikoneessa, tämä kannattaa tehdä ehkä osissa. Kaada silppu kulhoon ja lisää sekaan munat, juustoraaste ja mausteet. Mausteita saa laittaa ihan reilusti, kukkakaali kun on itsessään tosi miedon makuista ja uunissa maut hieman tasaantuvat.

Nostele leivinpaperilla päällystetylle pellille nokareita ja levitä ne kiekoiksi. Taikinamäärästä pitäisi tulla n. 16 kiekkoa. Paista uunissa n. 15-30 minuuttia, kunnes pizzapohjat alkavat ruskistua. Reunat saavat tummua vähän enemmänkin.

Ota pohjat pois uunista, kasaa täytteet päälle, ja laita pizzat uuniin grillivastuksen alle vielä n. viideksi minuutiksi kunnes juusto saa kunnolla väriä. Syö pizzat lämpimänä ja nauti loppukesän viimeisistä päivistä.

EDIT: Tein pitsasta vielä onnistuneemman version, tsekkaa vinkit täältä!

keskiviikko 4. syyskuuta 2013

PAAHDETTUA KURPITSAA & HASSELPÄHKINÄ- SALVIAPESTOA


Vaikka halloween ei ole vielä lähelläkään, olen ollut havaitsevani  kurpitsahyllyllä lisääntynyttä aktiviteettiä (toisin sanoen kurpitsoita ylipäätään on, se kun ei ole mikään itsestäänselvyys). Hyvä hyvä. Tästä yhdestä suosikkiraaka-aineistani olen kirjoittanut aiemmin kurpitsakeiton ja kurpitsa-kookoscurryn ohjeiden verran.

Yrttiosastolla salvia sen sijaan on jäänyt etäiseksi. Mielikuvissani se on jotenkin kamalan karvaan makuinen kasvi, mutta eipäs ollutkaan! Maku on toki voimakas, mutta aromaattinen silleen hyvällä tavalla. Ilmeisesti olen elänyt jossain makuyhdistelmien mustassa aukossa kun en tiennyt että kurpitsa ja salvia ovat klassinen parivaljakko. No nyt ollaan taas paljon viisaampia.

Paahdettu kurpitsa on aiemminkin loistavaksi todettu, mutta Food52:sta löytynyt hasselpähkinä-feta-salviapesto on ihan huippulisä! Kastike ei tosin ole ihan sitä perinteisintä pestoa, koostumus on kuivempi ja pähkinäisempi. Alkuperäisessä ohjeessa oli fetan sijaan ricotta salataa (joka on siis eri asia kuin tavallinen ricotta, onneksi tsekkasin etukäteen wikipediasta), mutta feta on hyvä korvike murentuvan koostumuksensa ja suolaisuutensa ansiosta. Sinihomejuusto saattaisi myös toimia (kuvassa ei siis ole sinihomejuustoa vaikka siltä erehdyttävästi näyttääkin :).


Paahdettua kurpitsaa (2:lle)

1 keskikokoinen kurpitsa (butternut squash eli myskikurpitsa)
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
pieni ripaus chilijauhetta/cayannepippuria

Hasselpähkinä-salviapesto

1/2 dl hasselpähkinöitä
reilu kourallinen salviaa
4-5 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
n. 1/3 pakettia aitoa fetaa

Laita uuni lämpenemään 250-asteeseen. Kuori ja leikkaa kurpitsa n. sentin paksuisiksi lohkoiksi. Laita lohkot paistoastiaan, ja sekoita mukaan öljy, suolaa ja chilijauhetta/cayannepippuria. Sekaan voi halutessaan laittaa myös pienen määrään hunajaa, mutta mielestäni paahtuneen kurpitsan maku on jo itsessään tarpeeksi makea. Paahda kurpitsoja alimmalla tasolla n. 15 minuuttia, sekoittele ja paahda toiset n. 15 minuuttia, kunnes ne ovat kunnolla kypsyneet ja pehmenneet. Omalla uunillani meni lähemmäs 40 minuuttia saada kaikki palaset kunnolla kypsiksi.

Tee kurpitsojen paahtuessa pestokastike. Silppua salvia. Lisää pieneen pannuun/kattilaan 3 rkl öljyä, kevyesti murskattu valkosipulinkynsi ja salvia. Lämmitä pannua matalalla lämmöllä kunnes öljy alkaa poreilemaan. Poista levyltä ja ota valkosipuli sivuun.

Paahda kuivalla kuumalla pannulla pähkinöitä muutama minuutti. Pähkinöistä voi sen jälkeen halutessaan hieroa enimmät kuoret pois. Surauta pähkinät ja pannulla ollut valkosipulinkynsi esim. monitoimikoneessa pieneksi muruksi. Siirrä pähkinä-valkosipulimuru kulhoon, kaada sekaan salvia-öljy ja lisäksi 1-2 ruokalusikallista oliiviöljyä. Murustele feta joukkoon ja sekoita.

Kasaa paahtuneet kurpitsat lautasella ja lusikoi kastiketta päälle. Noms!

maanantai 2. syyskuuta 2013

SANDRON BRUNSSI


Kaupungin kenties tämän hetken kuumimman brunssin plussia ja miinuksia:

+ Laaja valikoima, erityisesti kasvissyöjän näkökulmasta, ja myöskin viljattoman ruokavalioijan näkökulmasta. Toki tarjolla oli paljon erilaisia leipiä ja leivonnaisia, mutta ruokalajeja oli sen verran runsaasti että ilman pullaa ja kakkua sai lautasen reilusti täyteen. Makumaailma on kallellaan Pohjois-Afrikan suuntaan.
+ Ruoka myös maistui pääosin tosi hyvälle, ei mitenkään väheksyttävä ominaisuus sekään heh.
+ Ilmainen skumppalasi (woop!).
+ Melko siedettävä hinta (19,50€). Edit 24.9: Ovat näköjään sitten nostaneet hintaa, nykyisellään 22,90€.

- Piiitkät jonot. Meillä meni n. 40 minuuttia sisääntulosta päästä viimein istumaan alas ruokalautasten kanssa. Ensin jonotimme ravintolaan sisään, sitten jonotimme kassalle maksua ja lopuksi jonotimme vielä ruokaa..jonoa jono perään.
- Melko ahtaat tilat, ja tähän kun yhdistää joka puolella kiemurtelevia jonoja niin ajoittaista ryysistunnelmaa ei voi välttää.

En keksi muuta kritisoitavaa eli lopputulema jäi reilusti plussan puolelle; suositeltava brunssi kunhan ottaa ison kasan kärsivällisyyttä mukaan. Huom! Sandron brunssi on erittäin suosittu, eli pöytävaraus kannattaa tehdä jo useita viikkoja etukäteen.