Tietoa mainostajalle ›

keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

NACHOPLÄJÄYS


Salaatinsyönnistäkin tekee välillä mieli pitää taukoja ja vetää jotain vähän tuhdimpaa mättöä. Kuten esim kunnon nachoöverit.

Nachos supreme

(maustamattomia) maissilastuja
voimakkaampaa juustoa, esim. mature cheddar
salsaa: kypsiä tomaatteja, tomaattipyrettä, sipulia, chiliä, paprikajauhetta, hunajaa, suolaa
papuja, esim. voipapuja tai kidneypapuja
pinnalle vähän tuoretta korianteria

Annos valmistetaan kasaamalla ainekset päällekkäin (alimpaan ja ylimpaan kerrokseen nachoja) ja ripottelemalle päälle reilusti juustoa. Toki väliinkin kannattaa laittaa vähän juustoa. Paistetaan uunissa joku 15 minuuttia ja lopuksi pari minuuttia grillivastusten alla niin saadaan tuo ihana gratinoitunut juustokuorrute.

Jos on erityisen viitseliäällä tuulella, kaveriksi voi laittaa tarjolle vähän ranskankermaa ja (itsetehtyä) guacamolea.

Ähky guaranteed.

tiistai 30. heinäkuuta 2013

BALSAMICO-LUUMUJA JA BUFFALOMOZZARELLAA


Tiedättekö kun toisinaan ainekset loksahtavat kohdalleen niin, ettei voi puhua muusta kuin makujen sinfoniasta. Tämän ruokalajin kohdalla taisi käydä niin. Meinasin nuolla lautasen. :) Raaka-aineita on vähän, mutta jokaisella on oma paikkansa ja jos jonkun jättää pois kokonaisuus ei ole samalla tavalla täydellinen.

Balsamicossa kevyesti keitetyt luumut maistuvat hieman happamalle, mutta pehmeämmän makuinen mozzarella tasapainottaa hommaa hyvin. Ja suosittelen tosiaan ehdottomasti käyttämään nimeen omaan buffalomozzarellaa, tavallinen mozzarella ei vaan pärjää tässä seurassa. Luumujen tulisi olla kypsiä, mutta ei liian pehmeitä etteivät mene mössöksi.

Itsehän vetäisin koko lautasen kerralla, mutta annos toimisi varmasti hyvin myös esim. alkuruokana illallisilla.

Balsamico-luumut ja mozzarellaa (1 lautasellinen)

3 kypsää luumua
1 pallo buffalomozzarellaa
n. 1 dl balsamicoa 
(n. 1 tl hunajaa)
pinjansiemeniä
tuoretta (vahvaa) minttua tai piparminttua
suolaa
oliiviöljyä

Keitä ensin keskilämmöllä balsamicoa, kunnes se on hieman redusoitunut, n. 15 minuuttia. Oma balsamiconi oli sen verran vahvaa että laimensin sitä pienellä tilkalla vettä ja lisäsin sekaan n. teelusikallisen hunajaa. Pilko luumut ja lisää balsamicoon, keittele vielä n. viitisen minuuttia.

Paahda pinjansiemeniä hetki kuumalla pannulla.

Siivuta mozzarella ja asettele lautaselle. Lusikoi päälle luumunviipaleet ja haluamasi määrä balsamicokastikkeesta. Ripottele pinnalle pinjansiemenet, silputtu minttu, pieni loraus oliiviöljyä ja ropsaus suolaa. Tarjoile heti.

Alkuperäinen ohje (jälleen) Food52.

maanantai 29. heinäkuuta 2013

VIILEÄ PERSIKKA-TOMAATTIKEITTO


Lisää persikoita! Tällä kertaa yhdistettynä tomaatteihin keiton muodossa. Persikat maistuvat keitossa vienosti mutta tuo kivan makean lisäsäväyksensä, puhumattakaan ihanasta tuoksusta.

Keiton voi syödä kuumanakin, mutta maut erottuvat mielestäni paremmin kun keiton malttaa jäähdyttää.
Erittäin hienostuneen keiton saa siivilöimällä sen kahdesti.

Persikka-tomaattikeitto (alkukeitto 2:lle tai isompi 1:lle)

1 pieni sipuli
n. 500g kypsiä tomaatteja
n. 3 kpl kypsiä persikoita/nektariineja
n. 1 rkl hunajaa (vegaanit jotain muuta)
öljyä
suolaa
pienen pieni ripaus chilijauhetta 

Pilko sipuli ja kuullota sitä öljyssä keskilämmöllä. Leikkaa tomaatit ja persikat lohkoiksi ja lisää kattilaan. Keittele kunnes kasvikset ovat selkeästi muhjuuntuneet ja nesteet ovat irronneet, n. 15 minuuttia. Kaada keitto blenderiin ja surauta sileäksi. Lisää suolaa ja hunajaa maun mukaan, ja pieni määrä chilijauhetta. Siivilöi kuorenpalaset ja siemet pois. Laita keitto hetkeksi jääkaappiin ja tarjoile jäähtyneenä.

Alkuperäinen ohje (mukautettuna) Food52.

perjantai 26. heinäkuuta 2013

PERSIKKA-AVOKADOSALAATTI JA MAKEAN KIRPEÄ CHILIKASTIKE


Pari viikkoa sitten Kroatiassa ostin torilta pari kertaa älyttömän mehukkaita persikoita ja olen himoinnut niitä siitä asti. Salaattiin en tosin niitä ole aiemmin keksinyt työntää, kunnes näin Sprouted Kitchenissä herkullisen näköisen ohjeen.

Oikaisin reseptin muutamia kulmia (aika montaa) ja itseasiassa en laittanut salaattiin edes persikkaa vaan nektariinia (koska toiset olivat kaupassa raakoja), mutta kunhan salaatissa on makeaa hedelmää ja vastapainoksi hieman tulisen hapanta kastiketta niin lopputulos on varmaan aika oikea.

Näin jälkikäteen en ole varma kaipaako salaatti edes noita linssejä, muuta kuin proteiininlähteenä. Mielestäni ne voi hyvin jättää poiskin ilman että makumaailma kärsii.


Persikka-avokadosalaatti

jotain vihreää lehteä (omassani frisee, lollo rosso ja korianteri)
1 avokado
1 persikka/nektariini
n. 1 dl linssejä (omassani puy)

Kastike
1/2 appelsiinin mehu
n. 2 rkl oliiviöljyä
n. 1 tl valkoviini/omenaviinietikkaa
n. 1 tl hunajaa (vegaanit jotain muuta) 
n. 1 tl (tai maun mukaan) chilijauhetta
reilusti suolaa

Valmista kastike vispaamalla ainekset sekaisin.

Keitä linssit tai huutele valmiiksi keitetyt. Revi salaatinlehdet, pilko avokado ja persikka lohkoiksi. Sirottele kastike päälle.

torstai 25. heinäkuuta 2013

RAAKAKAKKUKAHVILA

Lomat on nyt lusittu, ja kuten etukäteen pelkäsin niin viimeisin viikko menikin sitten villasukat jalassa.. jaa mikä kesä. Nyt tietysti tilanne näyttää jo huomattavasti paremmalta, mikäs sen mukavampaa kuin istua hellepäivät toimistolla.. No ei siitä sen enempää, keskitytään positiivisiin asioihin - kuten kakkuihin!


Katajannokalla sijaitseva Johan&Nyströmin kahvila on ollut pystyssä jo aika päivät, mutta vasta nyt havahduin että sieltähän saa raakakakkujakin. Ja millaisia kakkuja! Valikoimaa on reilusti ja yhdistelmät kuulostavat toinen toistaan herkullisemmilta. Tarjolla oli ainakin valkosuklaa-aprikoosia, mustikkaa, tyrniä, kaura-kookosta, puolukkaa ja snickersiä. Itse valkkasin tällä kertaa mukaan palan vadelma-lakritsia.


Kakun ulkonäkö kärsi vähän matkalla mutta tärkein eli maku oli siis ihan mahtava. Erityisesti tuo pinnalla oleva lakritsakastike oli superrrherkullista. En tiedä tarkempia raaka-aineita, mutta pohjassa oli ainakin (hassel?)pähkinärouhetta ja mahdollisesti kuivattua karpaloa, täytteessä maistui vadelma ja kookos ja kuorrute siis sitä taianomaista lakritsasoosia. Hintaa kakkupalalle tuli 6e, mikä on ihan kohtuullinen ottaen huomioon laadukkaat raaka-aineet.

Kakut ovat My name is Cake-nimisen yhden naisen yrityksen käsialaa. Johan&Nyström järjestää muuten My name is Caken kanssa yhteistyössä myös raakabrunsseja mikä houkuttelisi kovasti. Ja kahvila on muutenkin tosi ihana ja viihtyisä, menkää ihmeessä käymään! Sai sieltä siis kahviakin ja muita perinteisempiä kahvilatuotteita. :)

maanantai 15. heinäkuuta 2013

VÄLISALAATTEJA

Parin päivän pyörähdys kotosalla ja joka päivälle oma pikaisesti koottu salaattinsa. Reilun viikon paistettu kala/jättiravut/simpukat -ruokavalio (jossa ei sinällään ole mitään vikaa) teki nimittäin jälleen tehtävänsä, voi olla että en pysty edes katsomaan kalatiskiin päin pariin viikkoon.

Kaikkiin salaatteihin tuli näköjään juustoa.. no mutta onhan se niin hyvää.

Klassikko:
Mansikoita, viikunoita, briejuustoa ja balsamicoa (ja myös avomaankurkkua, porkkanaa, basilikaa).
Maistakaapas muuten Kolatun Valma-briejuustoa jos näette sitä jossain, hillittömän hyvää!


Köyhän naisen Fafa's salaatti (ilman falafeleita):
Halloumia ja tsatsikia.


Suomi meets Välimeri:
Fetaa, aurinkokuivattuja tomaatteja, avomaankurkkua ja tuoreherneitä.


Loma jatkuu kotimaan merkeissä vielä reilun viikon. Tsekkailin tuossa ennustetta Keski-Suomeen, lupaili jotain +15-astetta ja sadetta..mitäs hemmettiä! No aion joka tapauksessa grillata sata ja yksi kasvisvarrasta, onneksi on grillikatos.

tiistai 2. heinäkuuta 2013

KOOKOS-APPELSIINI MEHUJÄÄT


Olen haaveillut tälläisistä itsetehdyistä ice popseista jo koko kevään, mutta muotteja ei sitten löytynytkään ihan sormia napsauttamalla. Kiersin tiimarit ja clasut ja mitänäitäon mutta ei onnea. Ikeasta löytyi sitten viimein nämä muoviläpyskät, aika rumathan noi on mutta ajavat asiansa.

Kaikista näyttävimpiä mehujätskejä saisi käyttämällä pilkottuja hedelmiä, mutta halusin kokeilla koostumusta ilman sattumia. Toisekseen en myöskään halunnut tosi hileistä mehujäätä, siis sellaista mistä imetään ensin mehut pois ja jäljelle jää pelkkä mauton jääkuutio.

Päädyin lopulta kokeilemaan kookoskermasta ja appelsiinimehusta tehtyä versiota ja se onnistuikin tosi hyvin, vaikka ulkonäkö jäikin aika pelkistetyksi. Käytin mehuna puolet Tropicanoa ja puolet itsepuristettua aplaria, mutta ens kerralla mukaan voisi melkeinpä heittää sekaan vähän appelsiinimehutiivistettäkin että saa enemmän makua. Nyt näistä tuli selkeästi enemmän kookoksisia.

Nesteiden määrä riippuu ihan muottien koosta, mutta ohjeessa on kuuden keskikokoisen mehujätskin verran.

Kookos-appelsiini mehujäät

2,5 dl kookoskermaa 
2,5 dl appelsiinituoremehua 
(pieni loraus appelsiinimehutiivistettä)
n. 1 tl vaniljajauhetta


Aloitin tällä viikolla loman ja lähden kohta Kroatian suunnalle vähän kiertelemään hoodseja, ja sen jälkeen kiertelen vähän tätä koto-Suomeakin, joten blogiin tulee arviolta muutaman viikon pituinen kesätauko.

Muistakaa nauttikaa auringosta! :)

maanantai 1. heinäkuuta 2013

LOHISALAATTI JA TSATSIKIA


Mitä tulee kun yhdistää kaksi lemppariani sesam-teriyaki-lohen ja tsatsikia? No ihan paras lohisalaatti.

Lohi siis marinoitumaan n. tunniksi jääkaappiin seuraavanlaisessa marinadissa: 1-2 rkl teriakikastiketta, 1-2 rkl seesamöljyä ja n. puolikkaan limen mehu. Paista kala pannulla (nokareessa voita) haluamaasi kypsyysasteeseen. Ripottele päälle seesaminsiemeniä.

Tsatsikin ohje löytyi täältä.

Muu salaatti sitten oma fiiliksen mukaan, itse laitoin tällä kertaa friseesalaattia, rukolaa, kirsikkatomaatteja, aurinkokuivattuja tomaatteja, porkkanasuikaleita, ja salaatinkastikeeksi hieman seesamöljyä, balsamicoa, hunajaa ja suolaa. Koska parhaissa salaateissa on tuplakastikkeet. :)